Tratamentul Infecției Urinare
Afectiuni Urologice

Tratamentul Infecției Urinare

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Tratamentul infecțiilor urinare trebuie ales în funcție de tipul acesteia, dar și al bacteriei cauzatoare, constând în general în administrarea de antibiotice, cum ar fi pirimidinele sau cefalosporinele, în terapii naturale, precum D-manoza sau Uva-ursi, administrarea de probiotice din clasa Lactobacillus, consumul de ceai verde sau de mușețel sau în folosirea vaccinului StroVac, Uromune sau Uro-Vaxom.

Ca tratament complementar, există unele metode de tratament de efectuat acasă, printre care se numără hidratarea, o bună igienă, evitarea unor alimente sau alegerea unor obiecte vestimentare din bumbac și largi.

Înainte de alegerea tratamentului, medicul va recomanda efectuarea unor analize și a antibiogramei, pentru a prescrie antibioticul cel mai potrivit și eficient.

În funcție de bacteria responsabilă de apariția simptomelor, tratamentul poate consta, alături de antibiotice, în adăugarea unor produse naturale, precum D-manoza în infecția cu E. coli, Uva-ursi pentru K. pneumoniae, extract de merișor pentru P. mirabilis sau oregano în infecția cu E. faecalis.

Tratamentele pentru infectiile urinare sunt:

 • Administrarea Antibioticelor
 • Optarea Pentru Terapii Herbale
 • Administrarea Probioticelor
 • Consumul Ceaiurilor
 • Optarea Pentru Vaccin

Administrarea antibioticelor

Administrarea orală a antibioticelor este metoda principală de tratare a infecțiilor urinare, acestea fiind alese în funcție de bacteria responsabilă de apariția simptomelor. Odată început un tratament cu antibiotice, acesta trebuie continuat chiar și după dispariția simptomelor pentru a împiedica reapariția și agravarea infecției. Medicul vă poate recomanda administrarea acestora în fiecare zi, o dată la două zile, la primele semne ale infecției sau după întreținerea relațiilor sexuale.

Antibioticele sunt împărțite în două categorii, și anume: antibiotice de primă linie și antibiotice de linia a doua, cele mai eficiente fiind: Sumetrolim (trimetoprim/sulfametoxazol), Monural (fosfomicină), Nitrofurantoina, Cefalexina și Cefort (ceftriaxonă).

Optarea Pentru Terapii Herbale

Terapia naturală se bazează pe activitatea antiuropatogenă și bactericidă a mai multor extracte de plante. Persoanele care consumă plante antiseptice și antiadezive, cum ar fi Arctostaphylos uva-ursi (Strugurii ursului) și fructele de Vaccinium macrocarpon (merișor), excretă compuși antimicrobieni care pot ucide direct microbii sau pot interfera cu aderența lor la celulele epiteliale, protejând astfel împotriva infecțiilor urinare acute și cronice.

Cele mai comune plante și produse naturale utilizate în infecțiile urinare sunt:

D-manoza

Este o monozaharidă, o moleculă de zahăr denumită aldohexoză, implicată în procesele de glicozilare a unor proteine, cu rol în protejarea tractului urinar. Mecanismul de acțiune constă în prevenirea aderenței bacteriene la celulele uroepiteliale. Inhibitorii pe bază de D-manoză pot bloca aderența bacteriei uropatogenă E. coli și invazia celulelor uroepiteliale, bacteriile fiind astfel eliminate prin urină.

În cadrul unui studiu, pacienții care au folosit D-manoză ca monoterapie în cistita acută necomplicată au obținut rate de vindecare foarte bune, similare cu cele obținute de pacienții care au primit tratamente cu antibiotice.

Mai mult, ameliorarea simptomelor după 3 zile de tratament a fost, de asemenea, comparabilă între monoterapia cu D-manoză și antibiotice, conform studiului „De ce D-manoza poate fi la fel de eficientă ca și antibioticele în tratamentul infecțiilor acute necomplicate ale tractului urinar inferior” realizat de Florian Wagenlehner în anul 2022.

Uva-ursi

Uva-ursi este o specie de plantă larg răspândită în emisfera nordică subarctică. Compusul hidrochinonă din compoziția acesteia poate reduce inflamația la nivelul vezicii urinare sau al tractului urinar sau poate preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, susținând un echilibru bacterian sănătos.

Într-un studiu efectuat pe 57 de femei cu infecții urinare recurente, persoanele care au luat extract de uva-ursi cu rădăcină de păpădie, care este un diuretic, au înregistrat o reducere a infecțiilor urinare de-a lungul întregului an față de cele care au luat un placebo.

Acest studiu a fost realizat de Jeanne Trill în anul 2017 și este intitulat „Extractul de Uva-ursi și ibuprofenul ca tratamente alternative ale infecției tractului urinar al femeilor adulte (ATAFUTI): protocol pentru un studiu randomizat controlat”.

Administrarea Probioticelor

Probioticele sunt microorganisme vii care au rolul de a întări organismul, iar cele din grupul Lactobacillus pot ajuta la tratarea și prevenirea infecțiilor urinare, prevenind aderența, creșterea și colonizarea bacteriilor uropatogene.

Microbiomul tractului urinar joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății prin impactul asupra homeostaziei vezicii urinare. Urobiomul are o mare importanță în menținerea integrității uroteliale și în prevenirea infecțiilor tractului urinar, precum și în promovarea funcției imune locale. Disbioza din această zonă a fost asociată cu un risc crescut de infecții urinare, nefrolitiază și disfuncție a tractului urinar inferior.

S-a demonstrat că populațiile microbiene sănătoase de specii Lactobacillus au un puternic efect inhibitor asupra E. coli, conform studiului intitulat „Rolul probioticelor la femeile cu infecții recurente ale tractului urinar”, realizat de Turgay Akgul în anul 2018.

Consumul Ceaiurilor

Administrarea ceaiurilor este o metodă complementară folosită în tratarea infecției urinare. Pentru a fi cu adevărat eficient în infecțiile urinare, ceaiul trebuie să aibă proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Cele mai populare astfel de ceaiuri sunt ceaiul de mușețel, ceaiul de pătrunjel, iar cel mai eficient este ceaiul verde.

Componentele din ceaiul verde care sunt responsabile pentru aceste efecte sunt polifenolii, cunoscuți și sub numele de catechine. S-a demonstrat că trei dintre aceste catechine, galatul de epicatechină (ECG), epigalocatechina (EGC) și galatul de epigalocatechină (EGCG), au efecte antimicrobiene împotriva unei varietăți de microorganisme.

Rezultatele unui studiu au arătat că ceaiul verde poate avea un efect antimicrobian asupra bacteriei E. coli, EGC fiind excretat în urină într-o concentrație suficient de mare pentru a fi potențial eficient ca antimicrobian. Studiul a fost realizat de Wanda Reygaert în anul 2013 și poartă denumirea de „Ceaiul verde ca un eficient antimicrobian pentru infecțiile tractului urinar cauzate de Escherichia coli”.

Optarea Pentru Vaccin

Vaccinul este un imunostimulator dezvoltat pentru a preveni infecțiile recurente ale tractului urinar, majoritatea conținând una sau mai multe bacterii inactive care pot provoca infecții urinare. Cele mai utilizate vaccinuri sunt: UroVaxom, care conține 18 tuplini de E. coli, Uromune, care conține E. coli, K. pneumoniae, P. vulgaris și E. faecalis, Solco-Urovac, cu 6 tulpini de E. coli, K. pneumoniae, P. mirabilis, P. morganii și E. faecalis, dar și ExPEC4V, cu P. aeruginosa și E. coli.

Vaccinurile par însă să aibă un rol pe termen scurt în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar, având efecte secundare tolerabile, conform unui studiu sistematic denumit „Rolul vaccinurilor pentru infecțiile recurente ale tractului urinar”, realizat de Sarah Prattley în anul 2020.

StroVac este un vaccin care oferă o abordare diferită, constând în 10 tulpini inactive de uropatogeni: 6 de E. coli cu serotipuri diferite și câte una de K. pneumoniae, P. mirabilis, M. morganii și E. faecalis. Prin urmare, StroVac acoperă o gamă largă de uropatogeni, fiind necesare trei injecții la intervale de una sau două săptămâni, urmate de o singură injecție pentru rapel la 12 luni de la vaccinarea inițială.

Într-un studiu însă s-a arătat că nu există niciun avantaj semnificativ al StroVac față de placebo. S-a observat un timp mai lung până la prima recurență și o rată mai mare de femei fără infecții urinare în grupul placebo, pe baza studiului numit „Studiu prospectiv multicentric randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu grupuri paralele, privind eficacitatea și tolerabilitatea StroVac la pacienții cu infecții urinare bacteriene necomplicate simptomatice recurente”, realizat de S. Nestler în anul 2022.

Cum pot fi prevenite și gestionate infectiile urinare?

Remediile pe care să le folosești acasă pentru a trata mai rapid infecția urinară includ hidratarea, o bună igienă și evitarea anumitor alimente.

Remediile de acasă pentru infecțiile urinare sunt:

 • Consumul a mai multor litri de lichide – Deshidratarea nu este neapărat o cauză a infecției urinare, însă este un factor de risc care va contribui la dezvoltarea bacteriilor. Prin urmare, menținerea unei hidratări corespunzătoare este o modalitate excelentă de a reduce infecțiile tractului urinar. De asemenea, o hidratare adecvată este importantă și poate îmbunătăți rezultatele terapiei antimicrobiene.
 • Urinarea atunci când apare nevoia – Cercetările indică în mod clar că reținerea urinei în mod regulat este un factor de risc pentru infecțiile urinare, compoziția urinei femeilor afectând proprietățile sale antibacteriene naturale, conform studiului „Evaluarea cuprinzătoare a reținerii urinei ca factor de risc comportamental pentru infecții urinare la femei și motivele pentru întârzierea evacuării”, realizat de S. Jagtap în anul 2022.
 • Stergerea din față în spate – Este important ca femeile să se șteargă din față în spate după o mișcare intestinală deoarece uretra este foarte scurtă, iar E. coli poate trece cu ușurință din rect în organism.
 • Practicarea unei bune igiene sexuale – Este important ca după întreținerea de relații intime să se recurgă la efectuarea unui duș și la urinare. De asemenea, sunt recomandate lubrifiante pe bază de apă și să se evite folosirea spermicidelor dacă există infecții urinare recurente.
 • Evitarea anumitor alimente – În timpul infecțiilor urinare este important să se evite alimentele picante, care pot irita vezica urinară, citricele care, datorită acidității lor, pot agrava simptomele, carbohidrații, alcoolul, zahărul, dar și băuturile cofeinizate sau acidulate.
 • Alegerile vestimentare – Îmbrăcămintea strâmtă poate crea un mediu umed, care favorizează dezvoltarea bacteriilor. Sunt recomandate hainele largi și lenjeria intimă din bumbac pentru a preveni acumularea de umiditate în jurul uretrei.

Trebuie efectuate analize înainte de stabilirea unui tratament?

Da, trebuie efectuate analize specifice infectei urinare înainte de stabilirea unui tratament. Antibioticele trebuie prescrise în funcție de bacteria responsabilă de infecție, dar și în funcție de antibiogramă, pentru a trata eficient simptomele.

Netratarea infecției urinare poate duce la complicații?

Da, netratarea infecției urinare poate duce la complicații. Acestea includ apariția recurentă a infecției, afectarea permanentă a rinichilor, îngustarea uretrei și chiar septicemie.

În cât timp se ameliorează simptomele după începerea unui tratament?

După începerea unui tratament, simptomele infectiei urinare se ameliorează în câteva zile. Dacă tratamentul este specific și bine ales, dar urmat cu strictețe, simptomele pot fi tratate chiar și în 1-2 zile.

Cum se tratează infecțiile urinare recurente?

Infecțiile urinare recurente se tratează prin administrarea antibioticelor în doze mici, timp de minim 6 luni, sau imediat după întreținerea relațiilor sexuale ori prin terapie vaginală cu estrogeni după instalarea menopauzei.

Cum se tratează infecțiile urinare la femei?

Infecțiile urinare la femei se tratează cu nitrofurantoină monohidrat sau macrocristale, trimetoprim-sulfametoxazol sau fosfomicina. Atunci când alte antibiotice nu pot fi utilizate, sunt recomandate antibioticele beta-lactamice.

Cum se tratează infecțiile urinare la bărbați?

Infecțiile urinare la bărbați se tratează prin administrarea de antibiotice, precum fenazopiridina hidrocloridă, în funcție de tipul infecției.

Cum se tratează infecțiile urinare la copii?

Infecțiile urinare la copii se tratează prin administrarea orală sau parenterală de antibiotice, antipiretice și antiinflamatoare.

Cum se tratează infecțiile urinare în sarcină?

Infecțiile urinare în sarcină se tratează cu antibiotice peripartum, în urma probelor tampon prelevate din vagin și rect.

Tratamentul infecției urinare diferă în funcție de tipul de bacterie?

Da, tratamentul infecției urinare diferă în funcție de tipul de bacterie.

Escherichia coli

Infecțiile cu E. coli se tratează, de obicei, prin administrarea antibioticului Monural (fosfomicină) și a D-manozei, care blochează aderența bacteriei la tractul urinar.

Klebsiella pneumoniae

Infecțiile cu K. pneumoniae sunt tratate prin administrarea cefepimei, un antibiotic din clasa cefalosporinelor, dar și a uva-ursi, o plantă care reduce inflamația vezicii urinare și menține un echilibru bacterian sănătos, datorită conținutului de hidrochinonă.

Proteus mirabilis

Infecțiile cu P. mirabilis se pot trata prin administrarea de carbapeneme, dar și cu ajutorul extractului de merișor, care crește diureza și susține sănătatea tractului urinar, datorită arbutozidului, flavonoizilor și taninurilor.

Enterococcus faecalis

Infecțiile cu E. faecalis se tratează prin administrarea vancomicinei, fiind o bacterie care devine ușor rezistentă la antibiotice, dar și consumând oregano, care are efect antifungic, antibacterian și antiinflamator datorită prezenței beta-cariofilenului, carvacolului și timolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?