Infectie Urinara la Gravide
Afectiuni Urologice

Infectie Urinara la Gravide

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Infecția urinară este cea mai comună infecție de care suferă femeile însărcinate. În funcție de trimestru, șansele de a avea o infecție urinară diferă, cel mai mare risc fiind în cel de-al doilea trimestru, de 50%.

Cauzele acestora sunt modificările compoziției urinii, a tractului urinar și cele hormonale, simptomele fiind greață, vărsături, febră și durerile. Infecțiile urinare în sarcină pot fi diagnosticate prin analize de urină și de cultură bacteriană, precum și prin ecografii ale rinichilor.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, fiind sigure nitrofurantoina și cefalexina, precum și administrarea vitaminei C, a extractului de merișor și a probioticelor.

Infecția urinară în sarcină poate fi periculoasă, complicațiile ce pot apărea fiind preeclampsia, septicemia, nașterea prematură sau chiar moartea fătului. Aceasta poate fi prevenită prin hidratare, igienă și alimentație corespunzătoare, iar la primele semne trebuie consultat medicul pentru a împiedica agravarea infecției.

Bacteriile ce cauzează infecția urinară în sarcină sunt Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae și Proteus mirabilis.

Ce este infecția urinară în sarcină?

Infecția urinară în sarcină este una dintre cele mai comune infecții bacteriene, cauzate de migrarea bacteriilor în tractul urinar prin intermediul uretrei.

Cât de comună este infecția urinară în sarcină?

Infecția urinară are o prevalență globală de 23.9%, conform unui studiu efectuat pe 30.641 de femei însărcinate, intitulat „Prevalența globală a infecției tractului urinar în femeile însărcinate: o revizuire sistematică și o meta-analiză”, realizat de N. Salari în anul 2023.

Infecțiile urinare în funcție de trimestrul de sarcină

Șansele de a avea o infecție urinară variază în funcție de trimestru, riscul crescând începând cu săptămâna 6.

Primul trimestru

41% dintre infecții urinare sunt diagnosticate în timpul primului semestru, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De aceea, este recomandat să se analizeze sumarul de urină și să se efectueze o urocultură în primul trimestru, preventiv, chiar și dacă nu există simptome.

Al doilea trimestru

Aproximativ 50% dintre femeile însărcinate sunt diagnosticate cu o infecție urinară în timpul celui de-al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Al treilea trimestru

Comparativ cu al doilea trimestru, numărul femeilor care se confruntă cu o infecție urinară în timpul celui de-al treilea trimestru este aproape înjumătățit. Cu toate acestea, între 80 și 90% dintre infecțiile renale acute în timpul sarcinii, cauzate în special de infecții urinare netratate, apar în al doilea și al treilea trimestru, potrivit studiilor.

Care sunt cauzele infecției urinare în sarcină?

Cauzele infecției urinare în sarcină sunt, în principal modificările din tractul urinar și cele hormonale.

Cauzele infecției urinare în sarcină sunt:

 • Modificările tractului urinar – În timpul sarcinii, rinichii devin mai mari, iar uterul în creștere poate comprima ureterele și vezica urinară. Din cauza acestei comprimări, golirea completă a vezicii urinare devine mai dificilă, urina stagnantă fiind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
 • Modificările hormonale – Nivelurile de progesteron și estrogen cresc în timpul sarcinii, ceea ce poate slăbi vezica urinară și ureterele.
 • Modificările compoziției urinii – Sarcina modifică, de asemenea, compoziția urinii, reducând aciditatea și crescând cantitatea de proteine, hormon și zahăr. Excesul de zahăr poate încuraja dezvoltarea bacteriilor.

Care sunt simptomele infecției urinare în sarcină?

Simptomele infecției urinare în sarcină sunt febra și durerile în partea inferioară a spatelui.

Alte simptome ale infecției urinare în sarcină sunt:

 • Frisoane
 • Dureri de cap
 • Greață
 • Vărsături
 • Dureri la nivelul flancului
 • Posibilă reducere a debitului de urină.

Cum sunt diagnosticate infecțiile urinare în sarcină?

Infecțiile urinare în sarcină sunt diagnosticate, în principiu, prin analizarea sumarului de urină și a uroculturii. De asemenea, uneori sunt recomandate ecografii pentru a verifica rinichii.

Care sunt opțiunile de tratament ale infecției urinare în sarcină?

Opțiunile de tratament ale infecției urinare în sarcină sunt mai puține, acestea fiind alese numai după un consult și la recomandarea medicului, astfel încât să nu afecteze fătul. Administrarea antibioticelor se face cu prudență în timpul sarcinii, fiind sigure nitrofurantoina și amoxicilina, dar interzise ciprofloxacina și levofloxacina. De asemenea, ca tratament adjuvant, la recomandarea medicului, se pot administra extractul de merișor, vitamina C și probioticele.

Administrarea antibioticelelor

Majoritatea antibioticelor trebuie administrate cu prudență în timpul sarcinii deoarece acestea pot afecta fătul, provocând teratogenitate.

Antibiotice ce pot fi folosite în siguranță în timpul sarcinii sunt:

 • Nitrofurantoina – Este un antibiotic din clasa nitrofuranului ce poate fi utilizat de către femeile însărcinate, după un consult medical, chiar și în cazurile de bacteriurie asimptomatică și cistită acută.
 • Cefalexina – Este un antibiotic din clasa beta-lactamicelor ce poate fi recomandat în timpul sarcinii de către medicul specialist pentru a trata bacteriuria asimptomatică și infecțiile urinare acute.
 • Amoxicilina – Este un antibiotic din clasa penicilinelor ce poate fi administrat în timpul sarcinii, la recomandarea medicului, pentru a trata o infecție urinară acută necomplicată.

Antibiotice ce trebuie evitate în timpul sarcinii sunt:

 • Tetraciclina – Este un antibiotic din clasa tetraciclinelor ce poate duce la slăbirea, hipoplazia și decolorarea oaselor lungi și a dinților, motiv pentru care nu trebuie folosită în timpul sarcinii.
 • Fluorochinolonele – Această clasă de antibiotice este asociată cu un risc crescut de malformații osoase și, de aceea, există recomandarea de a fi evitate în timpul sarcinii.
 • Streptomicina – Este un antibiotic din clasa și care poate provoca pierderea auzului, fiind clasificată nesigură în timpul sarcinii.

Administrarea produselor pe bază de Merișor

Extractul de merișor poate fi folosit ca tratament adjuvant pentru infecțiile urinare din timpul sarcinii, deoarece conține substanțe ce împiedică bacteriile să se atașeze de mucoasa vezicii urinare.

Acesta este una dintre cele mai des folosite plante medicinale în timpul sarcinii, mai ales împotriva infecțiilor urinare. Nu s-au efectuat însă studii care să abordeze în mod specific riscul de malformații după utilizarea merișorului în timpul sarcinii.

Administrarea vitaminei C

Administrarea vitaminei C are potențialul de a grăbi vindecarea infecțiilor urinare la femeile însărcinate, fără riscuri pentru mamă și făt. Consumat sub formă de alimente sau suplimente alimentare, acidul ascorbic poate crește aciditatea urinii, aciditatea ajutând la uciderea bacteriilor și eliminarea infecției.

Administrarea unei doze zilnice de 100 mg de acid ascorbic a jucat un rol important în reducerea infecțiilor în timpul sarcinii. Atunci când Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa sunt expuse la combinația dintre urina acidă și nitriți, acidul ascorbic crește efectul antibacterian, conform studiului „Administrarea zilnică a 100 mg de acid ascorbic ca agent profilactic împotriva infecțiilor tractului urinar în timpul sarcinii”, realizat de G. J. Ochoa-Brust et al. în anul 2007.

Administrarea probioticelor

Administrarea probioticelor este considerată, în general, o metodă sigură și bine tolerată de către femeile însărcinate. Printre probioticele ce pot fi administrate în timpul sarcinii se numără Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii și Bifidobacterium lactis BB12. Acestea au rol în modularea sistemului imunitar pentru efecte inflamatorii și promovarea producerii de proprietăți antimicrobiene.

Câteva studii care au evaluat eficiența tratamentului cu probiotice în cazul femeilor însărcinate ce au fost testate pozitiv cu infecții urinare cauzate de Streptococcus de grupa B, au concluzionat că acesta a scăzut numărul de infecții și de ruptură prematură a membranelor. Aproximativ 43% dintre femeile însărcinate care au urmat un tratament cu probiotice orale au reușit să elimine infecția streptococică, pe baza studiului realizat de Rachel E. Hudson et al. în anul 2022, intitulat „Examinarea medicinei complementare pentru tratarea infecțiilor tractului urinar la femeile gravide și copii”.

Sunt periculoase infecțiile urinare în timpul sarcinii?

Da, infecțiile urinare în timpul sarcinii pot fi periculoase. Acest lucru se întâmplă dacă sunt tratate necorespunzător sau chiar netratate, provocând astfel travaliu prematur, naștere prematură sau chiar moartea fătului.

Poate o infecție urinară din timpul sarcinii să dăuneze fătului?

Da, o infecție urinară din timpul sarcinii poate să dăuneze fătului. Acest lucru se întâmplă dacă nu este tratată corespunzător sau deloc, provocând infecții ale rinichilor ce pot determina travaliu prematur și greutate mică la naștere a fătului.

Poate o infecție urinară din timpul sarcinii să provoace contracții?

Da, o infecție urinară din timpul sarcinii poate să provoace contracții. Dacă infecția nu este tratată, poate evolua spre o infecție renală care poate crește riscul de contracții precoce și naștere prematură.

Studiile arată că femeile diagnosticate cu pielonefrită acută în timpul sarcinii au o șansă de 10.3% de naștere prematură, comparativ cu 7.9%, în rândul femeilor fără infecții renale în timpul sarcinii.

Care sunt complicațiile ale infectiei urinare in sarcina?

Complicațiile infecțiilor urinare din timpul sarcinii sunt:

 • infecția renală – Apare atunci când o infecție urinară nu este tratată corect sau este lăsată netratată și poate cauza probleme atât mamei, cât și fătului.
 • preeclampsie – Poate fi cauzată de prezența bacteriilor în urină, chiar dacă nu există semne ale unei infecții. Preeclampsia poate provoca hipertensiune arterială și poate afecta multe organe ale corpului, inclusiv ficatul, rinichii și creierul, fiind o afecțiune gravă din timpul sarcinii.
 • septicemie – Septicemia este o infecție generalizată ce poate fi cauzată de netratarea infecției urinare.

Care sunt metodele de prevenție ale ITU in sarcina?

Infecția urinară din timpul sarcinii poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos și o igienă corespunzătoare.

Metodele de prevenție ale infecției urinare în timpul sarcinii sunt:

 • consumul de apă în cantități suficiente
 • urinarea atunci când există nevoia
 • urinarea imediat după contactul sexual
 • evitarea dușurilor vaginale și a spray-urilor sau a pulberilor pentru zona genitală
 • ștergerea din față spre spate după folosirea toaletei.

Când ar trebui consultat doctorul?

Ar trebui să consulți doctorul imediat ce apar primele simptome ale infecției urinare. Este important ca tratamentul să fie administrat cât mai repede pentru a nu se răspândi infecția, provocând astfel probleme fătului.

Consultați medicul dacă suferiți de:

 • febră
 • frisoane
 • dureri abdominale
 • greață și vărsături
 • contracții
 • arsură la urinare, chiar și după 3 zile de tratament.

Ce bacterii pot cauza infecții urinare în timpul sarcinii?

Bacteriile care cauzează infecții urinare în timpul sarcinii sunt aceleași care cauzează în mod obișnuit infecțiile urinare. Dintre acestea, Escherichia coli este cel mai frecvent organism izolat.

Bacteriile responsabile de apariția infecțiilor urinare în timpul sarcinii sunt:

Escherichia coli

Este o bacterie gram-negativă ce poate fi transmisă ușor prin expunerea sau atingerea obiectelor sau a suprafețelor contaminate ori prin contactul cu persoane infectate. În timpul sarcinii, E. Coli ar putea cauza unele probleme severe, precum o ruptură prematură a membranelor, naștere prematură sau nașterea unui copil mort.

Klebsiella pneumoniae

Este o bacterie gram-negativă ce poate fi transmisă în mediul intraspitalicesc. În timpul sarcinii, K. Pneumoniae poate provoca corioamnionită acută, ruperea prematură a membranelor și pierderea timpurii a sarcinii, în cel de-al doilea trimestru.

Proteus mirabilis

Este o bacterie gram-negativă ce se poate transmite atât prin contactul direct cu persoane infectate, cât și la ingerarea de alimente și atingerea obiectelor contaminate. Infecția cu Proteus mirabilis poate provoca, în timpul sarcinii, pielonefrită, naștere prematură sau travaliu prematur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?