Infectia tractului urinar

Infectie Urinara Cu Proteus

infectia cu proteus
author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Proteus mirabilis este o bacterie ce cauzează 1-10% dintre infecțiile urinare complicate și frecvente, făcând parte din genul Proteus alături de alte 5 microorganisme.

Infecția urinară cu Proteus provoacă dureri la urinare, modificarea urinii, oboseală, febră și frisoane, fiind cauzată de expunerea la această bacterie, fie prin contactul cu o persoană infectată, fie prin atingerea unor suprafețe contaminate.

Tratamentul se bazează pe administrarea antibioticelor, precum amikacina sau meropenemul, pe produse naturiste, precum extractul de merișor, Uva-ursi sau alicina, dar și pe modificarea dietei, ținând post și urmând o dietă vegană.

Diagnosticul este pus în urma unor analize de urină și urocultură, complicațiile care pot apărea dacă nu este diagnosticată corect fiind septicemia sau infecția prelungită. Infecția cu P. mirabilis durează, în medie, 3-7 zile.

Ce este Proteus mirabilis?

Proteus mirabilis este o bacterie gram-negativă, un agent patogen oportunist, care provoacă infecții ale tractului urinar, inclusiv cistită și pielonefrită, ducând la infecții complicate și recurente. Este prezentă și în cazurile de bacteriurie asimptomatică, în special la vârstnici și la pacienții cu diabet de tip 2.

Care sunt tipurile de Proteus?

Proteus este un gen de bacterii gram-negative, ce poate fi de 6 tipuri, dintre care P. mirabilis și P. vulgaris cauzează majoritatea infecțiilor.

Tipurile speciei Proteus sunt:

 • P. mirabilis
 • P. vulgaris
 • P. penneri
 • P. hauseri
 • P. terrae
 • P. cibarius

Câte persoane se infectează cu Proteus?

P. mirabilis cauzează între 1% și 10% dintre infecțiile tractului urinar, variind în funcție de localizarea geografică a studiului efectuat, de tipurile de probe colectate și de caracteristicile pacienților. În cel mai recent studiu efectuat în America de Nord, s-a constatat că această specie a cauzat 4% din aproximativ 3000 de cazuri de infecții urinare, studiul fiind intitulat „Proteus mirabilis și infecțiile tractului urinar”, realizat de Jessica N. Schaffer în anul 2016.

Care sunt simptomele infecției cu Proteus mirabilis?

Simptomele infecției cu Proteus mirabilis depind de tipul infecției, în cea urinară fiind vorba de:

 • Durere sau senzație de arsură la urinare
 • Urină tulbure
 • Durere abdominală
 • Nevoie frecventă de a urina
 • Oboseală
 • Febră
 • Frisoane

Care sunt cauzele infecției cu Proteus mirabilis?

Cauzele infecției cu Proteus mirabilis sunt contactul cu persoane infectate și obiecte contaminate, dar și ingerarea unor alimente contaminate și preparate necorespunzător. Germenii se răspândesc rapid deoarece sunt foarte agili și pot pătrunde în sistemul urogenital uman din intestin sau în urma unei infecții prin frotiuri.

Cauzele infecției cu P. mirabilis sunt:

 • Contactul direct cu persoane infectate
 • Atingerea unor obiecte sau suprafețe contaminate
 • Nerespectarea regulilor de igienă
 • Consumul de alimente contaminate și fără preparare termică potrivită, precum carnea, legumele și fructele de mare
 • Contactul sexual neprotejat.

Care este tratamentul infecției cu Proteus mirabilis?

Tratamentul infecției cu P. mirabilis constă, în primă fază, în administrarea de antibiotice. Complementar, tratamentul poate fi completat cu extracte naturale, pentru o vindecare mai rapidă.

Administrarea antibioticelor

Antibioticele reprezintă tratamentul de primă linie în cazul infecției cu P. mirabilis. Cele mai adecvate astfel de medicamente, în funcție de sensibilitatea bacteriei față de acestea, sunt: amikacin (99.1%), meropenem (98.1%), imipenem (96.2%), cefoperazonă/sulbactam (95.9%) și piperacilină/sulbactam (87.7%). Contrar așteptărilor, sulfametoxazolul este cel mai puțin eficient antibiotic, doar 33.8% dintre izolatele P. mirabilis prezentând sensibilitate.

Extract de merișor

Extractul de merișor este un tratament adjuvant în infecțiile cu P. mirabilis. Acesta conține zaharuri numite proantocianidine care blochează bacteriile care afectează tractul urinar, împiedicându-le să se lege de mucoasa vezicii urinare.

Derivații de merișor pot afecta tranzitoriu motilitatea de înmulțire a bacteriei cu până la 75%, conform studiului realizat de Che O’May în anul 2016, intitulat „Derivații de merișor îmbunătățesc formarea biofilmului și afectează tranzitoriu motilitatea de înmugurire a uropatogenului Proteus mirabilis HI4320”.

De asemenea, extractul de merișor conține acizi tanici, care s-au dovedit a inhiba creșterea speciilor Proteus, conform studiului „Merișorul afectează anumite comportamente esențiale pentru virulență la Proteus mirabilis HI4320”, realizat de Jennifer McCall et al. în anul 2013.

Uva Ursi

Uva Ursi este considerată o metodă adjuvantă de tratament a infecției cu P. mirabilis. Aceasta este un arbust din America de Nord, Asia și din nordul Europei, cu un conținut ridicat de arbutin, care îi conferă proprietăți antibacteriene și antiseptice utile în tratarea infecțiilor urinare ușoare și moderate.

Într-un studiu, urina unor voluntari sănătoși cărora li s-a administrat de la 100 miligrame până la 1 gram de arbutină a prezentat o activitate similară cu cea a gentamicinei și a acidului nalidixic împotriva P. mirabilis. Studiul în cauză este „Acțiunea antibacteriană a urinei care conține produse ale metabolismului arbutinei”, realizat de B. Kedzia et al. în anul 1975.

Alicina

Alicina este considerată un tratament adjuvant în infecțiile cu P. mirabilis. Aceasta este o substanță anticancerigenă ce se găsește în mod natural în usturoi, având efecte antibacteriene, antifungice și antivirale.

Studiind efectele alicinei asupra Proteus mirabilis, s-a constatat că aceasta inhibă activitatea de urează a bacteriei, care este esențială pentru patogenitatea acesteia. Concluzia este că alicina are potențiale aplicații clinice în controlul infecțiilor cauzate de P. mirabilis, în special datorită capacității sale de a inhiba formarea biofilmului și activitatea ureazică, pe baza studiului „Alicina din usturoi inhibă formarea biofilmului și activitatea ureazică a Proteus mirabilis in vitro” realizat de Mahsa Ranjbar-Omid et al. în anul 2015.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu Proteus mirabilis?

În cazul infecției cu P. mirabilis se recomandă un regim alimentar vegan, evitându-se alimentele grase, carnea sau fructele de mare.

Un studiu a examinat impactul dietei asupra creșterii bacteriilor Proteus. Participanții au urmat un regim alimentar care includea post timp de 7 până la 10 zile, urmat de o dietă vegană, care presupune evitarea cărnii, lactatelor și ouălelor). S-a constatat astfel că urina colectată în timpul perioadei de post a inhibat semnificativ creșterea bacteriei în comparație cu urina de dinaintea postului. Urina colectată în timpul perioadei vegane a întârziat, de asemenea, creșterea bacteriei, deși diferența nu a fost la fel de semnificativă ca în cazul postului.

Studiul sugerează că schimbările alimentare, cum ar fi postul și o dietă vegană, pot influența condițiile de creștere a acestor bacterii în urină. Studiul este denumit „Inhibarea creșterii Proteus mirabilis și Escherichia coli în urină ca răspuns la post și la dieta vegetariană” și realizat de J. Kjeldsen-Kragh în anul 1995.

Cum se diagnostichează infecția cu P. mirabilis?

Infecția cu P. mirabilis se diagnostichează în urma analizelor de urină și a uroculturii. Acestea dau rezultat pozitiv dacă bacteria are o concentrație mai mare de 100.000 ufc/ml în urină.

Care sunt complicațiile infecției cu P. mirabilis?

Complicațiile infecției cu P. mirabilis apar, în general, la persoanele imunocompromise, incluzând:

 • Septicemie – Infecțiile cu P. mirabilis pot cauza o infecție generalizată ce se transmite în tot organismul prin fluxul sangvin, fiind asociate cu septicemia neonatală și cu meningita.
 • Infecții prelungite – Tratarea necorespunzătoare sau lipsa tratamentului împotriva P. mirabilis poate duce la recurență și la agravarea simptomelor, devenind din ce în ce mai greu de tratat.

Care este durata infecției cu Proteus mirabilis?

Durata infecției cu P. mirabilis este de 3 până la 7 zile, în funcție de severitatea acesteia. Tratamentul cu antibiotice poate varia de la 3 zile și până la 7-14 zile, simptomele fiind ameliorate încă de la primele doze administrate.

Cât de periculoasă este P. mirabilis?

P. mirabilis este o bacterie periculoasă, putând provoca bacteriemie ce poate evolua spre urosepsie, o afecțiune care poate pune viața în pericol. În plus, infecțiile cu P. mirabilis pot provoca urolitiază, adică formarea de calculi urinari.

Bacteria Proteus mirabilis este contagioasă?

Da, Proteus mirabilis este contagioasă. Aceasta este ușor transmisă în comunitate și cauzează multe infecții nosocomiale, în timpul spitalizării.

Un comentariu despre “Infectie Urinara Cu Proteus

 1. Bună ziua ma numesc Boeru Mariana am un băiețel de 4 ani care are pacteria cu proteus am făcut tratament cu antibiotic in spital am urmat și acasă dar după o luna și jumătate această pacterie tot apare el slăbește nu are pofta de mâncare urineaza la 16 și 7 ore interval bea lichite și nu e nici o schimbare plus ca nu are scaun a fost făcut doar cu ajutorul clismei in spital acasă cint este cu simpozitor cu glicerina plânge ca îl doare spatele și fundul cint iese nu știm ce sa mai facem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?