Infectie Urinara Cu Escherichia coli (E.coli)
Afectiuni Urologice

Infectie Urinara Cu Escherichia coli (E.coli)

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Escherichia coli este o bacterie ce trăiește în mod obișnuit în intestine și rareori provoacă patologii, însă există 6 tulpini periculoase, care reprezintă 80-90% dintre cauzele apariției infecției urinare.

Simptomele unei infecții cauzate de E. coli sunt durerea, nevoia deasă de a urina, urina tulbure și cu miros urât și senzația de arsură, acestea fiind cauzate de ajungerea bacteriei în uretră prin intermediul scaunului, a relațiilor intime, a contraceptivelor sau în timpul sarcinii.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice, precum sulfametoxazol și trimetoprim sau ciprofloxacina, alături de D-manoză, o monozaharidă ce scade recurența infecției. De asemenea, regimul alimentar este extrem de important, fiind recomandate lichidele clare și interzise alimentele grase, condimentate și bogate în fibre.

Diagnosticul infecției cu E. coli este pus în urma unor analize de urină, urocultură și analize de scaun, prevenția fiind extrem de importantă, constând în respectarea regulilor de igienă și a unor proceduri sigure de preparare a mâncării.

Complicațiile infecției cu E. coli pot fi extrem de periculoase, incluzând septicemia sau sindromul hemolitic uremic. O astfel de infecție poate dura câteva zile, mai ales dacă este tratată corespunzător, după recomandarea medicului.

Ce este E. coli?

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă în formă de tijă care se găsește în mod obișnuit în intestinele oamenilor și ale animalelor. Are mai multe tulpini, dintre care majoritatea inofensive și cu rol în menținerea sănătății tractului digestiv, dar șase dintre acestea pot provoca infecții grave, în special la nivelul tractului urinar.

Câte persoane fac infecții cu E. coli?

Infecțiile urinare cauzate de E. coli sunt considerate cele mai frecvente, reprezentând între 80% și 90% dintre cazuri.

O analiză globală a incidenței bacteriemiei cu E. coli la adulții din țări cu venituri mari a estimat o rată de incidență de 48 la 100.000 de persoane/an și o rată de mortalitate de 12.4%. După vârsta de 60 ani, incidența crește, ajungând de 319 la 100.000 persoane/an.

Care sunt simptomele infecției cu E. coli?

Simptomele infecției cu E. coli apar, în funcție de tipul acesteia, de la câteva ore și până la 10 zile de la expunere și includ:

 • durere abdominală sau pelvină
 • nevoie bruscă și frecventă de a urina
 • urină tulbure
 • urină urât mirositoare
 • durere sau senzație de arsură la urinare.

Cum ajunge E. coli în tractul urinar

E. coli poate ajunge în tractul urinar în urma nerespectării regulilor de igienă, a relațiilor intime, în timpul sarcinii sau din cauza contraceptivelor.

Urina este alcătuită, în principal, din apă, sare, substanțe chimice și alte deșeuri. Deși cercetătorii obișnuiau să considere urina ca fiind sterilă, s-a observat că și un tract urinar sănătos poate găzdui o varietate de bacterii, E. coli aflându-se în mod normal doar în tractul gastrointestinal.

E. coli poate ajunge în uretră prin intermediul scaunului, femeile fiind deosebit de expuse riscului deoarece uretra se află aproape de anus și este mai scurtă decât cea a bărbaților, oferind astfel un acces mai ușor bacteriilor.

Modalitățile prin care bacteria E. coli poate ajunge în tractul urinar sunt:

 • ștergere necorespunzătoare după folosirea toaletei – Deoarece bacteria se poate afla în materiile fecale, este important ca ștergerea să se efectueze din față în spate, pentru a preveni transmiterea acesteia din anus către uretră.
 • relații sexuale – Acțiunea mecanică din timpul relațiilor intime poate duce la mutarea materiilor fecale infectate cu E. coli în uretră și mai sus în tractul urinar.
 • contraceptive – Contraceptivele care folosesc spermicide, inclusiv diafragmele și prezervativele, pot distruge bacteriile sănătoase care protejează organismul de infecții. Acest dezechilibru bacterian face persoana mai susceptibilă la o infecție urinară.
 • sarcină – Modificările hormonale din timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea anumitor bacterii. Unii experți consideră că greutatea unui făt în creșterea poate deplasa vezica urinară, facilitând accesul E. coli.

Care este tratamentul infecției cu E. coli?

Tratamentul infecției cu E. coli constă în administrarea de antibiotice și a D-manozei, prescris după o analiză a urinii. Două dintre antibioticele folosite în acest caz sunt Bactrim (Sulfametoxazol/Trimetoprim) și Cipro Quin (Ciprofloxacină).

Dacă după câteva doze din aceste medicamente simptomele nu se ameliorează, înseamnă că E. coli este rezistent la acestea, fiind necesară schimbarea schemei de tratament.

Tratamentul oral cu D-manoză a arătat o eficacitate semnificativă în reducerea recurenței infecției cu E. coli, comparativ cu tratamentul cu antibiotice. Timpul mediu până la reapariția infecției a fost considerabil mai mare după tratamentul cu D-manoză decât după administrarea antibioticelor, conform studiului intitulat „D-manoza orală în infecțiile recurente ale tractului urinar la femei: un studiu pilot”, realizat de D. Porru et al. în anul 2014.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu E. coli?

În cazul infecției cu E. coli este recomandat să se țină un regim alimentar bazat pe cantități mari de lichide clare, precum apa, ciorbe sau supă de oase, evitând anumite alimente, precum perele, produsele lactate, alimentele condimentate, grase și cele bogate în fibre, dar și cofeina și alcoolul.

Cercetătorii au sugerat că anumite alimente, inclusiv carnea de porc și de pasăre, acționează ca „rezervoare alimentare” pentru tulpinile bacteriene de E. coli numite patogene extraintestinale.

Cum se diagnostichează infecția cu E. coli?

Infecția cu E. coli se diagnostichează în urma unor analize de urină, prin care urina este analizată la microscop pentru a fi detectate bacteriile, unor uroculturi, pentru a identifica exact ce bacterie provoacă infecția și ce antibiotic este cel mai eficient, dar și în urma unor analize de scaun, pentru a verifica prezența bacteriei.

Pentru a fi detectată în urină și a da un rezultat pozitiv, E. coli trebuie să aibă o concentrație de peste 100.000 ufc/ml.

Cum poate fi prevenită sau evitată infecția cu E. coli?

Infecția cu E. coli poate fi prevenită, în primul rând, prin respectarea regulilor de igienă. Este extrem de important să te speli pe mâini cu apă caldă și săpun, în special înainte și după ce pregătești carne crudă și după folosirea toaletei, schimbarea scutecelor sau contactul cu animale.

De asemenea, infecția cu E. coli poate fi evitată urmând proceduri sigure de preparare a alimentelor:

 • evitarea consumului de lapte și cidru nepasteurizate
 • spălarea tuturor fructelor și legumelor
 • decongelarea cărnii în recipiente și nu neambalată
 • evitarea clătirii cărnii înainte de a o găti, pentru a nu răspândi bacteriile pe suprafețele din apropiere
 • folosirea unui fund din plastic sau silicon pentru a tăia carnea crudă
 • gătirea cărnii la o temperatură suficient de ridicată.

Care sunt complicațiile infecției cu E. coli?

Infecțiile cu E. coli pot provoca complicații care pun viața în pericol, inclusiv:

 • Sindromul hemolitic uremic, o afecțiune datorată distrugerii celulelor roșii ale sângelui.
 • Septicemie, o reacție gravă la o infecție din fluxul sangvin, care poate produce decesul persoanei.
 • Malnutriție sau creștere întârziată, copiii cu diaree cronică absorbind prea puțini nutrienți de care au nevoie pentru a crește.

Care este durata infecției cu E. coli?

Durata infecției cu E. coli este de câteva zile,de cele mai multe ori, bacteria eliminându-se complet după un tratament de 3-7 zile cu antibiotice.

Bacteria E. coli este contagioasă?

Da, bacteria E. coli este contagioasă. Deși nu poate fi transmisă prin aer, prin strănut sau tuse, poți fi expus la contactul cu o persoană infectată, dar și cu obiecte, suprafețe sau alimente contaminate.

Bacteria E. coli se transmite pe cale sexuală?

Da, E. coli se poate transmite pe cale sexuală. Însă în comparație cu alți patogeni mai comuni ai bolilor cu transmitere sexuală, precum chlamydia, gonoreea sau trichomonas, infecțiile cu E. coli dobândite astfel sunt mai puțin răspândite.

Durata unei infecții cu E. coli

Durata unei infecții cu E. coli poate fi de la două zile și până la două săptămâni, în funcție de tipul și severitatea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?