Bacterii în urină care provoacă infecția urinara
Afectiuni Urologice

Bacterii în urină care provoacă infecția urinara

author photo

Scris De:

Mihaela

Principala bacterie responsabilă de apariția infecțiilor urinare este E. coli, însă există și alte bacterii care le pot cauza, precum K. pneumoniae, P. mirabilis, E. faecalis, P. aeruginosa, Serratia marcescens, C. koseri, S. aureus sau Familia Mycoplasmataceae. Acestea pot fi de două tipuri, gram-negative și gram-pozitive, fiind răspândite în comunitate ori în mediul intraspitalicesc, prin contactul cu persoane, alimente sau suprafețe contaminate.

Principalele simptome asociate cu infecțiile bacteriene sunt febra, frisoanele, greața și vărsăturile, diareea sau durerile abdominale și pelvine.

Care este cea mai răspândită bacterie?         

Cea mai răspândită bacterie este Escherichia coli. Conform Fundației Naționale a Rinichiului, între 80 și 90% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de aceasta.

Escherichia coli (E. coli)

Bacteria E. coli este o bacterie gram-negativă ce se găsește în intestin și nu devine periculoasă decât dacă se multiplică exagerat. Dintre tulpinile sale, doar 6 sunt considerate a fi periculoase, determinând apariția diareei apoase și  severe, crampe, greață și vărsături. Transmiterea acesteia se poate face prin consumul alimentelor contaminate sau nepreparate termic, înotul în ape contaminate, contactul cu animale infectate sau nerespectarea regulilor de igienă.

De cele mai multe ori, tratamentul ales pentru infecțiile determinate de E. coli este administrarea de antibiotice, de exemplu o cefalosporină precum ceftriaxona. Complementar, este indicată administrarea de D-manoză, sub formă de capsule.

Klebsiella pneumoniae

Bacteria K. pneumoniae este o bacterie gram-negativă care se găsește în mediul înconjurător, colonizând suprafețele mucoase ale orofaringelui și ale tractului gastrointestinal. Aceasta poate fi transmisă în mediul intraspitalicesc, de către pacienții cu imunitatea compromisă. Simptomele infecției cu K. pneumoniae includ febră, tuse, durere în piept și apariția de mucus roșiatic, ca un jeleu.

Cel mai eficient tratament este administrarea de antibiotic, precum ciprofloxacinul, o fluorochinolonă, la care se poate adăuga administrarea plantei Uva-ursi, sub formă de capsule.

Proteus mirabilis

Bacteria P. mirabilis este o bacterie gram-negativă care trăiește în tractul gastrointestinal și cauzează infecții urinare complicate sau asociate cu cateterul, ce au ca simptome disuria, hematuria și dureri. Aceasta se transmite prin contactul cu persoane sau obiecte și suprafețe contaminate, dar și prin consumul de alimente și apă contaminate sau nerespectarea regulilor de igienă.

Tratamentul cu rezultatele cele mai bune include administrarea de antibiotice, cum ar fi amikacina, dar și suplimente alimentare pe bază de extract de merișoare.

Pseudomonas aeruginosa

Bacteria P. aeruginosa este o bacterie gram-negativă care se găsește în sol și în apă și care provoacă infecții intraspitalicești persoanelor cu sistemul imunitar compromis. Simptomele acestor infecții includ frisoane, febră, leziuni cutanate sau dureri de ureche, în funcție de zona corpului pe care o afectează.

Tratamentul include administrarea de antibiotice, precum ceftazidima sau ciprofloxacina, alături de echinacea, pentru a stimula imunitatea organismului.

Enterococcus faecalis

Bacteria E. faecalis este o bacterie gram-pozitivă care trăiește în tractul gastrointestinal, fiind foarte rezistentă, supraviețuind în medii fierbinți, sărate sau acide. Aceasta se transmite de la persoană la persoană, la contactul cu diverse suprafețe contaminate sau din spital. Deoarece se găsește în fecale, poate fi transmisă și dacă nu se respectă spălarea riguroasă a mâinilor după utilizarea toaletei.

Simptomele infecției cu E. faecalis sunt febra, oboseala, durerea abdominală și voma, iar tratamentul cel mai eficient este administrarea antibioticului ampicilină. Complementar, consumul de oregano are un efect antibacterian și antiinflamator, util în cazul infecției.

Serratia marcescens

Bacteria Serratia marcescens este o bacterie gram-negativă care se găsește în sol și apă și produce un pigment roșu. Aceasta se transmite prin contactul direct sau indirect cu persoane sau obiecte contaminate, fiind asociată cu multe infecții nosocomiale.

Bacteria este rezistentă la majoritatea antibioticelor de primă linie, precum ampicilina, macrolidele sau cefalosporinele din prima generație, dar sensibilă la fluorochinolone, aminoglicozide și cefalosporine din a treia generație. Administrarea de probiotice din clasa Lactobacillus este o metodă adjuvantă ce ajută la protejarea organismului împotriva agenților patogeni.

Citrobacter koseri

Bacteria C. koseri este o bacterie gram-negativă ce face parte din tractul digestiv, transmisă în mediul intraspitalicesc. Simptomele infecției cu C. koseri includ febră, frisoane, diaree și dureri abdominale.

Cel mai eficient tratament este administrarea cefalosporinelor și a meropenemului, iar ca adjuvant se poate folosi curcumina, datorită efectelor sale antiinflamatoare și de stimulare a imunității.

Staphylococcus aureus

Bacteria S. aureus este o bacterie gram-pozitivă ce se poate găsi în mod normal pe mucoase sau piele, fiind una dintre cele mai periculoase bacterii, larg răspândite atât în comunitate, în mediile medicale, cât și în instituții. Simptomele provocate de acestea sunt febră, durere, cefalee, furunculi, mastită, diaree sau vărsături, în funcție de tipul infecției.

Infecțiile cu Stafilococ auriu sunt tratate cu ajutorul antibioticelor, precum vancomicină sau cefazolin, dar pot fi abordate și naturist, utilizând extractul de Coada-calului datorită efectului diuretic.

Familia Mycoplasmataceae (Mycoplasma, Ureaplasma)

Bacteriile Mycoplasma și Ureaplasma din familia Mycoplasmataceae sunt microorganisme foarte mici ce trăiesc în tractul respirator și urogenital, fiind în general transmise pe cale sexuală. Infecțiile cu acestea sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice.

Tratamentul antibiotic cel mai frecvent folosit este azitromicina sau doxiciclina, iar terapia naturistă se bazează pe plante precum Cordyceps sinensis, calota chinezească, Rhodiola rosae sau ginsengul siberian, cu efecte antibacteriene și de stimulare a sistemului imunitar.

Care sunt simptomele infecțiilor urinare cauzate de aceste bacterii?

Simptomele infecțiilor urinare cauzate de aceste bacterii includ dureri și arsuri la urinare, febră, sânge în urină, frisoane sau dureri pelvine ori de spate.

Care este cauza apariției acestor bacterii în tractul urinar?

Cauza apariției bacteriilor în tractul urinar este răspândirea și transportul lor prin organism, prin intermediul sângelui, sau introducerea lor la nivelul uretrei, atunci când sunt prezente în fecale.

Cum se tratează infecțiile urinare cauzate de aceste bacterii?

Infecțiile urinare cauzate de aceste bacterii se tratează prin administrarea antibioticelor potrivite tipului, precum vancomicina sau azitromicina, dar infectia urinara se trateaza și printr-o abordare naturistă, folosind extracte de Uva-ursi sau de coada calului.

Cum se testează prezența bacteriilor în urină?

Prezența bacteriilor în urină se testează prin urocultură, însoțită de antibiogramă, dacă este pozitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?