Infecția Urinară cu Pseudomonas aeruginosa
Afectiuni Urologice

Infecția Urinară cu Pseudomonas aeruginosa

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram-negativă care provoacă diverse infecții, fiind a treia cea mai comună cauză a infecției urinare.

Simptomele infecției urinare cu P. aeruginosa includ incontinență urinară și de urgență, durere pelvină și la urinare, acestea fiind cauzate de expunerea la bacterie prin contactul cu o persoană infectată sau cu obiecte, suprafețe și alimente contaminate.

Tratamentul constă, în primă fază, în administrarea unor antibiotice capabile să distrugă bacteria, precum cefepima și ciprofloxacina, putând să se introducă și extracte naturale, de echinacea, uva-ursi și merișor, precum și o dietă bogată în Omega-3 pentru a combate mai rapid infecția.

Diagnosticul este pus în urma unui consult, a unor teste imagistice sau analize de fluide și țesuturi. Transmiterea bacteriei se face prin comunitate, prin mediul înconjurător sau din spital.

Ce este Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa, cunoscută și sub numele de bacil piocianic, este o bacterie aerobă gram-negativă care infectează de obicei căile respiratorii, tractul urinar, arsurile și rănile, fiind capabilă să provoace o varietate de infecții, în special persoanelor imunocompromise, dar și celor imunocompetente. Este rezistentă la aproape toate antibioticele și are o gamă largă de apărări dinamice, ceea ce îl face un organism extrem de dificil de tratat.

Câte persoane se infectează cu Pseudomonas aeruginosa?

P. aeruginosa este a treia cea mai frecventă cauză a infecției tractului urinar, reprezentând 7% dintre infecțiile urinare nosocomiale dobândite în America de Nord și Europa. Acestea sunt asociate cu un cateter permanent, instrumentarea sistemului urinar, prostatita cronică, nefrolitiaza, precum și cu terapia antibiotică anterioară, conform unei statistici realizate de Supravegherea Națională a Infecțiilor Nosocomiale.

În 2017, cercetătorii au estimat că peste 32.000 de persoane au avut o infecție cu P. aeruginosa.

Care sunt simptomele infecției cu Pseudomonas aeruginosa?

Simptomele infecției cu P. aeruginosa depind de zona corpului pe care o infectează. În cazul infecției urinare cauzată de aceasta, simptomele includ:

 • Nevoie bruscă de a urina (incontinență de urgență)
 • Incontinență urinară
 • Durere pelvină
 • Durere la urinare (disurie)
 • Nevoie frecventă de a urina.

Care sunt cauzele infecției cu Pseudomonas aeruginosa?

Cauzele infecției cu P. aeruginosa sunt diverse, aceasta fiind o bacterie care se poate transmite atât în comunitate, prin mediul înconjurător, cât și în mediile medicale.

Cauzele infectării cu P. aeruginosa sunt:

 • Apa, incluzând apa din chiuvete, căzi, piscine, umidificatoare
 • Pământul
 • Alimentele contaminate
 • Echipamentele medicale contaminate, precum ventilatoarele sau cateterul
 • Contactul cu pielea.

Care este tratamentul infecției cu Pseudomonas aeruginosa?

Tratamentul infecției cu P. aeruginosa constă în administrarea de antibiotice, folosind ca metode adjuvante administrarea unor produse naturale care să grăbească ameliorarea simptomelor, precum echinacea, Uva-ursi și merișoarele.

Antibiotice

Administrarea antibioticelor reprezintă tratamentul de primă linie pentru infecția urinară cauzată de bacteria P. aeruginosa. Din cauza permeabilității scăzute a membranei sale externe și a producției de enzime care inactivează antibioticele, precum cefalosporinazele inductibile, bacteria este intrinsec rezistentă la multe dintre antibioticele existente.

Cefepima este cel mai frecvent utilizat antibiotic beta-lactamic în infecțiile cu P. aeruginosa, iar fluorochinolonele, precum ciprofloxacina și levofloxacina, rămân în prezent singurele opțiuni de tratament oral pentru tulpinile rezistente la chinolone.

Antibiotice eficiente în tratarea infecției cu P. aeruginosa sunt:

 • Cefepima
 • Ciprofloxacina
 • Levofloxacina
 • Aztreonamul
 • Gentamicina

Echinacea

Extractul de Echinacea purpurea este considerat un tratament adjuvant în cazul infecțiilor cu P. aeruginosa. Acesta este utilizat pe scară largă în profilaxia și terapia diferitelor infecții datorită substanțelor active, precum alcamidele, derivații acidului cafeic, polizaharidele și glicoproteinele, care îi conferă un efect antiinflamator, antiviral și de întărire a sistemului imunitar.

Într-un studiu în care au fost testate efectele extractului de Echinacea purpurea asupra unei infecții cu P. aeruginosa, s-a observat că administrarea acestuia a dus la diminuarea numărului de bacterii și, de asemenea, a stimulat unii parametri ai imunității celulare mediate de limfocite și granulocite, crescând apărarea împotriva infecției cu P. aeruginosa.

Uva-ursi

Uva-ursi este unul dintre tratamentele adjuvante în infecția cu P. aeruginosa. Arbustul originar din America de Nord, Asia și nordul Europei conține arbutină, o substanță antibacteriană și antiseptică cu o eficiență crescută în ameliorarea infecțiilor urinare.

Activitatea antibacteriană a beta-arbutinei a fost testată în mai multe studii, demonstrându-se că poate distruge atât bacteriile gram-negative și pozitive, cât și ciupercile, conform studiului „Un tratament alternativ natural pentru infecțiile urinare: Itxasol, importanța formulării”, realizat de José M. Cela-López în anul 2021.

Merișor

Extractul de merișor este o metodă adjuvantă de tratare a infecțiilor cu P. aeruginosa. Planta conține compuși care împiedică aderarea bacteriilor la mucoasa vezicii urinare, compuși ce poartă denumirea de proantocianidine.

Într-un cadrul unui studiu, extractul de merișor a inhibat semnificativ formarea biofilmului de P. aeruginosa in vitro, adică unirea bacteriilor ca răspuns la stimulii atacatori. Atunci când bacteriile au fost lăsate să se atașeze și să formeze biofilme cu 24 de ore înainte de tratament, expunerea la 10 μg/mL merișor timp de încă 24 de ore a dus la o reducere de 54.1% a biofilmului preformat.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu Pseudomonas aeruginosa?

În cazul infecției cu P. aeruginosa este recomandat un regim alimentar slab în grăsimi nesănătoase, carne și dulciuri, dar bogat în pește, cereale sau nuci.

S-a constatat că o dietă bogată în omega-3 poate fi benefică în prevenirea și/sau gestionarea infecțiilor cu P. aeruginosa, conform studiului numit „Acizii grași polinesaturați Omega-3 îmbunătățesc răspunsul gazdei în infecția pulmonară cronică cu Pseudomonas aeruginosa la șoareci”, realizat de Maud Pierre et al. în anul 2017.

 Un alt studiu, efectuat în Noua Zeelandă, a relevat faptul că mierea reduce în mod semnificativ capacitatea bacteriei P. aeruginosa de a forma biofilme și reduce considerabil biofilmele stabilite. Studiul evidențiază faptul că zaharul din miere determină în mare măsură acest efect anti-biofilm. Analiza respectivă este intitulată „Mierea poate inhiba și elimina biofilmele produse de Pseudomonas aeruginosa”, fiind realizată de Jing Lu în anul 2019.

Cum se diagnostichează infecția cu Pseudomonas aeruginosa?

Infecția cu Pseudomona aeruginosa se diagnostichează în urma unui consult fizic, prin care medicul verifică inima, plămânii, abdomenul, pielea și ochii, fiind posibilă prelevarea de fluide corporale sau țesut pentru a fi testate într-un laborator.

 Testele prin care se poate diagnostica infecția cu P. aeruginosa sunt:

 • Razele X
 • Ecografiile
 • RMN
 • Tomografia computerizată.

Cum se transmite Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa se transmite atât prin contactul cu o persoană infectată, cât și prin atingerea unor suprafețe contaminate sau consumul de alimente și apă contaminate. De asemenea, o mare parte din infecțiile cu această bacterie sunt contractate din spital, din cauza echipamentelor contaminate.

Care este durata infecției cu Pseudomonas aeruginosa?

Durata infecției cu P. aeruginosa este de 6-10 zile, necesitând de cele mai multe ori tratament antibiotic pe o perioadă de 14 zile, simptomele ameliorându-se în aproximativ 3 zile de la începerea administrării.        

Cât de periculoasă este Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa poate cauza infecții severe și chiar fatale, în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?