Infecția Urinară cu Serratia marcescens
Afectiuni Urologice

Infecția Urinară cu Serratia marcescens

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Serratia marcescens este o bacterie gram-negativă ce provoacă o gamă largă de infecții, inclusiv ale tractului urinar, afectând cu precădere persoanele cu sistem imunitar slăbit, reprezentând 6.5% dintre infecțiile din Europa și America.

Simptomele infecției urinare cauzate de acest agent patogen oportunist sunt nevoia frecventă de a urina, durerea la urinare și apariția globulelor albe în urină, fiind cauzate de contactul direct cu o persoană, obiect sau aliment contaminat.

Tratamentul infecției cu S. marcescens este alcătuit din antibiotice, precum trimoxazol sau ciprofloxacina, extract de merișor sau Uva Ursi, propolis sau D-manoza, fiind utilă o dietă bogată în fibre și probiotice. Acesta este recomandat de medic în urma unor teste de cultură bacteriană, dacă acestea au ajutat la diagnosticul infecției cu S. marcescens.

Ce este Serratia marcescens?

S. marcescens este o bacterie gram-negativă și oportunistă, provocând infecții ori de câte ori are acces la o gazdă compromisă. Acestea sunt grave și afectează inclusiv tractul urinar, cei mai expuși riscului fiind pacienții cu afecțiuni debilitante sau imunocompromițătoare.

Câte persoane se infectează cu Serratia marcescens?

6.5% dintre infecțiile din Europa și America sunt cauzate de S. marcescens. În prezent, aceasta este a șaptea cea mai frecventă cauză a pneumoniei, cu o incidență de 4.1% în America, 3.2% în Europa și 2.4% în America Latină și a zecea cauză a infecției fluxului sangvin, cu o incidență de 2% în rândul pacienților spitalizați.

Care sunt simptomele infecției cu S. marcescens?

Simptomele infecției cu S. marcescens sunt diferite, în funcție de zona infectată, iar în cazul tractului urinar includ:

  • Febră
  • Frisoane
  • Urinare frecventă
  • Dificultăți sau dureri la urinare
  • Celule albe din sânge în urină.

Care sunt cauzele infecției cu S. marcescens?

Cauzele infecției cu S. marcescens sunt diverse, însă toate se bazează pe contactul cu o persoană, obiect, aliment sau suprafață contaminată.

Cauzele infecției sunt:

  • Contactul cu dispozitive medicale contaminate, precum cateterele – Chiar dacă sunt sterilizate înainte de a fi plasate, infecția se poate dezvolta după, prin intermediul bacteriemiei.
  • Contactul direct cu persoane infectate – Igiena riguroasă a mâinilor joacă un rol important în transmiterea și ingerarea bacteriei.
  • Impărtășirea sau utilizarea hainelor, ustensilelor și mobilierului care poartă bacteria – Orice lucru împrumutat trebuie curățat și dezinfectat riguros înainte de a fi folosit.
  • Manipularea de monede, carne sau alte obiecte și alimente contaminate – Prepararea termică a alimentelor, cât și regulile de igienă sunt extrem de importante în prevenirea răspândirii agentului patogen.

Care este tratamentul infecției cu Serratia marcescens?

Tratamentul infecției cu S. marcescens constă în administrarea antibioticelor, ca tratament principal, iar complementar, se pot administra extracte naturale, precum Uva ursi, D-manoza, propolisul și extractul de merișor, pentru a grăbi vindecarea.

Administrarea antibioticelor

Antibioticele sunt tratamentul de bază al infecțiilor cu S. marcescens. Trimetoprim-sulfametoxazol (cotrimoxazol) este cel mai eficient antibiotic, în special pentru infecțiile tractului urinar. Conform literaturii de specialitate, și amikacina este activă împotriva tulpinii rezistente la gentamicină.

Bacteria prezintă o rezistență naturală la penicilină și la cefalosporinele de prima și a doua generație, dar este sensibilă la ciprofloxacina sau trimoxazol. Din cauza acestei rezistențe la multe dintre antibioticele folosite, pentru tratamentul infecțiilor cu S. marcescens ar trebui utilizată o combinație de antibiotice, conform studiului realizat de Radica Zivkovic Zaric în anul 2023, intitulat „Tratamentul antimicrobian al infecțiilor invazive cu Serratia marcescens: o reviziuire sistematică”.

Uva Ursi

Uva Ursi este considerată un tratament adjuvant în cazul infecțiilor cu S. marcescens. Aceasta este un arbust cu efecte antibacteriene și antivirale, utile mai ales în cazul infecțiilor urinare, datorită conținutului ridicat de arbutină și a derivatului ei, hidrochinona.

Într-un studiu s-a demonstrat că extractul de Uvae ursi folium într-o soluție de 30% etanol a inhibat creșterea și înmulțirea bacteriei S. marcescens.

D-manoza

D-manoza este una dintre metodele adjuvante de tratament al infecțiilor cu S. marcescens. Fiind un epimer al D-glucozei, aceasta oprește colonizarea agenților patogeni, inhibând aderența acestora la celulele uroteliale. D-manoza imită structura resturilor de manoză de pe suprafața urotelului sau a proteinelor transmembranare.

Studiindu-se aderența bacteriilor la suprafețele mucoaselor, într-un studiu efectuat pe două eșantioane, s-a observat că această aderență a S. marcescens s-a redus între 40-60% în grupul în care s-a administrat D-manoza. Studiul se numește „Aderența Serratia marcescens în patogeneza infecțiilor tractului urinar la șoarecii diabetici” și este realizat de Y. Obana et al. în anul 1991.

Extract de merișor

Extractul de merișor este un tratament adjuvant al infecțiilor cauzate de S. marcescens. Acesta conține o mulțime de substanțe active, precum flavonoizi, polifenoli, triterpene și vitamine, însă cele mai importantă sunt proantocianidinele, care au o structură unică și efecte terapeutice utile.

Acțiunea plantei este legată de tratamentul afecțiunilor tractului urinar, deoarece conține substanțe care inhibă aderența microorganismelor la epiteliul tractului urinar, îngreunând proliferarea și reproducerea.

Într-un studiu in vitro unde s-a verificat activitatea antimicrobiană a extractului de merișor s-a observat că acesta afectează creșterea bacteriei S. marcescens, studiul intitulându-se „Efectul antimicrobian al extractului de merișor (Vaccinium macrocarpon) asupra organismelor care provoacă infecții urinare”, fiind realizat de Societatea braziliană de Microbiologie.

Propolis

Propolisul este considerat o metodă de tratament adjuvant al infecțiilor cu S. marcescens. Acesta este un amestec complex, rășinos, creat de albine folosind surse vegetale.

Activitatea antibacteriană a propolisului se manifestă prin două căi. În primul rând, este legată de acțiunea directă asupra microorganismului, iar în al doilea rând, de stimularea sistemului imunitar, ceea ce duce la activarea apărării naturale a organismului.

Artepilina C, numită și acid 3,5-diprenil-p-cumaric, este unul dintre compușii fenolici care se găsesc în propolis și care posedă proprietăți antibacteriene.

Propolisul a prezentat niveluri ridicate de activitate antimicrobiană împotriva bacteriei S. marcescens, conform studiului „Utilizarea terenurilor influențează compoziția și efectele antimicrobiene ale propolisului” realizat de Amara J. Orth în anul 2022.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu Serratia marcescens?

În cazul infecției cu S. marcescens este recomandat un regim bogat în probiotice și fibre, care au roluri importante în sănătatea florei intestinale, alimentele care pot agrava infectia urinara sau bacteriana sunt cele prăjite, grase, picante și dulciurile, pentru că acestea reprezintă surse de hrană pentru bacterii.

Cum se diagnostichează infecția cu Serratia marcescens?

Infecția cu S. marcescens se diagnostichează prin identificarea bacteriei în culturi de sânge, spută, urină sau lichid cefalorahidian, în funcție de recomandarea medicului.

Cât de periculoasă este Serratia marcescens?

Serratia marcescens este o bacterie destul de periculoasă deoarece cauzează o gamă largă de infecții care pot pune viața în pericol și nu poate fi eliminată complet din organism.

Bacteria Serratia marcescens este contagioasă?

Da, bacteria Serratia marcescens poate fi contagioasă. Studiile arată că se poate transmite de la o persoană la alta, însă nu se cunoaște care este procentul de transmitere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?