Infecția Urinară cu Enterococcus faecalis
Afectiuni Urologice

Infecția Urinară cu Enterococcus faecalis

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Enterococcus este o familie de bacterii gram-pozitive ce conține peste 60 de specii, dintre care Enterococcus faecalis este una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor urinare.

Cauzele apariției infecției cu E. faecalis sunt expunerea și transmiterea acesteia de la om la om, prin atingerea suprafețelor contaminate ori prin ingerarea alimentelor infectate. Simptomele ce apar după expunere sunt febra, greața, dureri, diaree sau frisoane.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice și, complementar, de extract de uva-ursi, precum și uleiuri esențiale de scorțișoară și oregano, dieta având un rol important, fiind interzise alimentele grase și lactatele și permise alimentele bogate în fibre.

Diagnosticul poate fi pus în urma unor analize de urină sau sânge și de cultură bacteriană, iar durata infecției poate fi și de câteva săptămâni.

Ce este Enterococcus?

Enterococii sunt bacterii gram-pozitive facultativ anaerobe descoperite pentru prima dată în anul 1899 în tractul gastrointestinal uman. Deși tind să fie inofensive în acest mediu, au potențialul de a provoca o infecție gravă dacă se răspândesc în alte zone ale corpului.

Enterococcus faecalis este una dintre cele mai comune specii de enterococi și este principala cauză a infecțiilor enterococice.

Care sunt tipurile de Enterococcus?

Există peste 60 tipuri de Enterococcus, dintre care tipurile care pot cauza infecții în organismul uman sunt:

 • E. faecalis
 • E. faecium
 • E. avium
 • E. gallinarum
 • E. casseliflavus
 • E. durans
 • E. raffinosus
 • E. mundtii

Câte persoane se infectează cu Enterococcus?

E. faecalis este una dintre principalele bacterii care cauzează infecții urinare și este a doua cea mai frecventă bacterie detectată în cazul suspiciunilor de infecție urinară la pacienții de sex masculin, însumând 16% dintre cazuri.

E. faecalis este considerabil mai frecventă la bărbați în comparație cu femeile, pe baza unui studiu numit „Frecvența ridicată a Enterococcus faecalis detectată în infecțiile tractului urina la pacienții de sex masculin din ambulatoriu – o analiză retrospectivă, multicentrică în Germania, 2015 – 2020” realizat de Jonas Salm în anul 2023.

Care sunt cauzele infecției cu Enterococcus faecalis?

Cauza infecției cu Enterococcus faecalis este expunerea la aceasta, prin contactul cu persoane, suprafețe sau alimente infestate.

Cauzele infecției cu E. faecalis sunt:

 • Igiena precară – Bacteria se găsește în fecale, motiv pentru care este extrem de important spălatul mâinilor după folosirea toaletei și nu numai.
 • Atingerea obiectelor și suprafețelor contaminate – Bacteria poate ajunge în alimente sau suprafețe precum mânerele ușilor, telefoane sau tastatura calculatorului, de unde se poate răspândi.
 • Spitalizarea – Bacteria se răspândește adesea prin spitale. Utilizarea cateterelor intravenoase sau urinare, a stimulatoarelor cardiace sau a valvelor cardiace crește riscul de formare a biofilmului. Chiar dacă sunt sterilizate înainte de a fi plasate, acestea se pot infecta prin bacteriemie.

Care sunt simptomele infecției cu Enterococcus faecalis?

Simptomele infecției cu E. faecalis depind de tipul acesteia și pot include:

 • Febră
 • Frisoane
 • Oboseală
 • Dureri de cap
 • Dureri abdominale
 • Dureri și arsuri la urinare
 • Greață și vărsături
 • Diaree
 • Dureri în piept
 • Gât înțepenit
 • Respirație rapidă sau dificultăți de respirație
 • Gingii umflate, roșii, sensibile sau sângerânde.

Care este tratamentul infecției cu Enterococcus faecalis?

Tratamentul infecției cu Enterococcus faecalis este medicamentos, prin administrarea antibioticelor, dar și homeopat, fiind recomandate extractul de Uva-ursi, uleiul esențial de scorțișoară și uleiul esențial de oregano.

Antibiotice

 Antibioticele sunt tratamentul de bază al infecțiilor cu E. faecalis. O provocare este faptul că aceste bacterii au devenit rezistente la multe tipuri de antibiotice.

Pentru a obține o activitate bactericidă se utilizează o combinație dintre un antibiotic activ la nivelul peretelui celular, cum ar fi penicilina, ampicilina, amoxicilina, piperacilina sau vancomicina, și o aminoglicozidă precum gentamicina sau streptomicina.

Uva Ursi

Uva Ursi este un arbust folosit ca tratament adjuvant în infecțiile cu E. faecalis. Acesta are un conținut ridicat de arbutină, ce conferă efecte terapeutice eficiente în cazul infecțiilor urinare. Efectul antibacterian este datorat prezenței hidrochinonei care provine din arbutină.

Într-un studiu a fost testată eficiența unui extract de Uva ursi asupra multiplelor bacterii care cauzează infecții urinare. S-a demonstrat că toate extractele de frunze de strugurii ursului testate au o bună activitate antibacteriană asupra celor 10 tulpini bacteriene E. faecalis testate, conform studiului „Eficacitatea in vitro a extractelor de Arctostaphylos uva-ursi L. asupra tulpinilor de Escherichia coli și Enterococcus faecalis izolate clinic” realizat de Dragana M. în anul 2013.

Ulei esențial de scorțișoară

Uleiul esențial de scorțișoară poate fi folosit ca tratament adjuvant în cazul infecțiilor cu E. faecalis. Scorțișoara este considerată un leac universal, având proprietăți antioxidante, antiinflamatori, antibacteriene și antifungice.

Trans-cinamaldehida este o aldehidă aromatică ce se găsește în mod predominant în uleiurile esențiale de scorțișoară. S-a demonstrat că are activități antimicrobiene și antibiofilm împotriva unei game largi de agenți patogeni bacterieni, inclusiv E. faecalis. Rezultatele acestui studiu au evidențiat faptul că subinhibitorii de trans-cinamaldehidă au redus formarea de biofilme de E. faecalis, au modificat structura biofilmelor dezvoltate și au atenuat activitățile proteolitice și hemolitice. Studiul în cauză este realizat de Islam A. A. Ali et al. în anul 2021 și este denumit „Trans-cinamaldehida atenuează virulența Enterococcus faecalis și inhibă formarea biofilmului”.

Ulei esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano este folosit ca tratament adjuvant în infecția cu E. faecalis. Acesta este recunoscut pe scară largă pentru activitatea antimicrobiană, precum și pentru proprietățile antivirale și antifungice, principalul component ce conferă aceste efecte fiind carvacrolul.

Uleiul esențial de oregano inhibă ciclul acidului tricarboxilic și enzimele sale cheie, afectând și metaboliții. La concentrația de 25 μg/ml s-a constatat că este eficient împotriva bacteriei E. faecalis, conform studiului „Componentul chimic, concentrația minimă inhibitorie și eficiența antimicrobiană a uleiului esențial din oreganum vulgare împotriva E. faecalis: Un studiu in vitro” realizat de Krishnamachari Janani în anul 2020.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu Enterococcus faecalis?

În cazul infecției cu Enterococcus faecalis este recomandat un regim alimentar privat de carne, lapte crud și pasteurizat, brânză sau cârnați, bogat în fibre, ulei de măsline, fructe și legume proaspete.

Cum se diagnostichează infecția cu Enterococcus faecalis?

Infecția cu E. faecalis se diagnostichează în urma unui consult medical și a unor teste de cultură bacteriană și de sensibilitate la antibiotice.

Infecția poate fi diagnosticată prin:

 • Analize de sânge
 • Analize de urină
 • Urocultură

Care este durata infecției cu Enterococcus faecalis?

Durata infecției cu E. faecalis este de câteva săptămâni, fiind necesar un tratament cu antibiotice de cel puțin 4 săptămâni.

Cât de periculoasă este Enterococcus faecalis?

E. faecalis este o bacterie periculoasă care, deși este un comensal intestinal, este o cauză frecventă a multor infecții umane grave, care pot pune viața în pericol.

Bacteria Enterococcus faecalis este contagioasă?

Da, bacteria E. faecalis este contagioasă. Aceasta se transmite de la o persoană la alta din cauza igienei necorespunzătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?