Infecția Urinară cu Citrobacter koseri
Afectiuni Urologice

Infecția Urinară cu Citrobacter koseri

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Citrobacter koseri este una dintre cele 11 bacterii gram-negative din genul Citrobacter care provoacă între 5-12% dintre cazurile de infecție urinară, infectând de cele mai multe ori persoanele vârstnice, nou-născuții și pacienții imunocompromiși.

Cauza principală a infecției este contactul cu o persoană, obiect sau aliment infectat, răspândindu-se ușor în mediul intraspitalicesc, provocând febră, frisoane sau diaree.

Tratamentul constă în metode alopate, precum antibioticele, dar și în metode homeopate, prin consumul de Uva ursi, oregano și curcumină, la care se adaugă o dietă bogată în fibre și probiotice.

Diagnosticul infecției cu C. koseri este pus în urma unei uroculturi sau analize de sânge ori de urină, iar durata acesteia poate fi și de câteva săptămâni.

Ce este Citrobacter?

Citrobacter este o familie formată din 11 specii gram-negative considerate patogeni nosocomiali oportuniști, asociate în general cu infecțiile tractului urinar și cu meningita și septicemia la copii.

Dintre aceste specii, C. koseri este responsabilul principal al infecțiilor clinice, cauzând și infecții urinare, și face parte din flora gastrointestinală normală a oamenilor și animalelor. Fiind un agent patogen oportunist, infecțiile cu C. koseri sunt observate la nou-născuți, persoane în vârstă sau cele imunocompromise.

Care sunt tipurile de Citrobacter?

Genul Citrobacter conține 11 specii, dintre care cele mai frecvent întâlnite sunt:

 • C. koseri
 • C. freundii
 • C. amalonaticus
 • C. farmeri
 • C. youngae
 • C. werkmanii

Câte persoane se infectează cu Citrobacter koseri?

Între 5% și 12% dintre persoane se infectează cu Citrobacter koseri. Majoritatea dintre aceștia au fost supuși unui cateterism uretral sau sufereau de o uropatie obstructivă.

Cea mai mare incidență a fost constatată la pacienții vârstnici spitalizați, în special la bărbați. Un studiu efectuat pe pacienții cu infecții cu Citrobacter a constatat că 53% dintre acestea au fost infecții ale tractului urinar, studiului numindu-se „Infecția tractului urinar cauzată de Citrobacter koseri la un pacient cu Spina Bifida, conductă ileală și calculi renali, care a evoluat spre abces perinefretic și empiem”, fiind realizat de Zachary E. Stewart în anul 2017.

Care sunt cauzele infecției cu Citrobacter koseri?

Cauzele infecției cu C. koseri este expunerea la aceasta, în special dacă sistemul imunitar este foarte slăbit. Rareori este dobândită în comunitate și apare în principal sub formă de infecție dobândită în spital.

Cauzele infecției cu C. koseri sunt:

 • Nerespectarea regulilor de igienă – Bacteria se poate afla pe diverse suprafețe, motiv pentru care o igienă riguroasă este o metodă foarte bună de prevenire a infecției.
 • Spitalizarea – Dispozitivele medicale nesterilizate sau curățate necorespunzător pot cauza răspândirea bacteriei în organism, în special prin bacteriemie.

Care sunt simptomele infecției cu Citrobacter koseri?

Simptomele infecției cu C. koseri sunt:

 • Febră
 • Frisoane
 • Diaree
 • Durere abdominală

Care este tratamentul infecției cu Citrobacter koseri?

Tratamentul infecției cu C. koseri se bazează pe antibiotice, dar și pe extracte naturale, cum ar fi cel de Strugurii ursului, oregano și curcumină.

Antibiotice

Antibioticele sunt tratamentul de bază al infecțiilor urinare cauzate de C. koseri. Cele mai utilizate sunt aminoglicozidele, carbapenemele, cefalosporinele, cloramfenicolul și chinolonele.

Tulpinile clinice de Citrobacter spp. sunt adesea rezistente la mai multe clase de antibiotice, cum ar fi cefalotina și intrinsec rezistente la ampicilină.

Aminoglicozidele, cum ar fi gentamicina, netilmicina și amikacina, fluorochinolonele precum levofloxacina și ciprofloxacina, dar și carbapenemele, cum ar fi ertapenem, imipenem și meropenem sunt cei mai activi agenți împotriva C. koseri.

Uva Ursi

Uva Ursi este considerată o metodă de tratament adjuvant în cazul infecțiilor cu C. koseri. Strugurele ursului este un arbust ale cărui frunze conțin mai multe substanțe fitochimice, printre care acidul ursolic, responsabil de efectele sale antiinflamatoare și antiseptice utile în infecția urinară.

S-a constatat că acidul ursolic este eficient împotriva bacteriilor gram-negative, printre care și C. koseri, conform studiului „Acțiunea antibiotică a acidului beta-ursolic” realizat de Kowalewski Z în anul 1976.

Oregano

Oregano este considerat o metodă de tratament adjuvant în infecțiile cauzate de C. koseri. Acesta este o plantă perenă ce conține substanțe fitochimice, printre care și carvacrolul, datorită cărora prezintă efecte antimicrobiene, antivirale și antifungice.

Studiile au arătat că oregano este foarte eficient în inhibarea C. freundii, în comparație cu antibioticul neomicină inhibiția fiind dublă, iar în comparație cu tetraciclina, de 3 ori mai mare.

Astfel, prin testele de sensibilitate in vivo și in vitro s-a demonstrat că oregano are activitate antimicrobiană împotriva C. freundii, conform studiului „Potențialul de inhibiție al extractului de Oregano (Origanum vulgare) împotriva Citrobacter freundii in vitro și in vivo” realizat de Al-Mustansiriyah în anul 2018.

Curcumina

Curcumina este folosită ca metodă adjuvantă de tratament pentru infecțiile cu C. koseri. Aceasta posedă activități antibacteriene directe cu spectru larg împotriva bacteriilor gram-negative, inclusiv C. koseri.

Curcumina acționează, de asemenea, ca un imunomodulator prin care ameliorează infecțiile bacteriene prin blocarea factorilor de virulență ai agentului patogen și prin creșterea imunității mediate de gazdă, conform unui studiu intitulat „Produsul natural Curcumină ca agent antibacterian: Realizări și probleme actuale” realizat de Chongshan Dai et al. în anul 2022.

Ce regim alimentar este recomandat în cazul infecției cu Citrobacter koseri?

În cazul infecției cu C. koseri este recomandat un regim alimentar bogat în fibre și alimente ce conțin probiotice, precum și fructe și legume, evitându-se laptele pasteurizat, cârnații sau brânza.

Cum se diagnostichează infecția cu Citrobacter koseri?

Infecția cu C. koseri se diagnostichează prin analize de urină, de sânge și prin teste de cultură bacteriană.

Metode de diagnostic pentru infecția cu C. koseri sunt:

 • Analizele de sânge
 • Analizele de urină
 • Urocultura

Care este durata infecției cu Citrobacter koseri?

Durata infecției cu C. koseri este de câteva săptămâni, tratamentul cu antibiotice fiind prescris pentru minim 21 de zile. Simptomele se ameliorează în primele 3-5 zile de la începerea tratamentului.

Cât de periculoasă este Citrobacter koseri?

Citrobacter koseri este o bacterie destul de periculoasă, care poate provoca infecții care pun viața în pericol, în special în cazul nou-născuților și al persoanelor imunocompromise, cauzând septicemie.

Bacteria Citrobacter koseri este contagioasă?

Da, bacteria C. koseri este contagioasă. Se poate transmite atât prin atingerea suprafețelor contaminate, de la mamă la făt în timpul nașterii sau prin ingestia de surse din mediul înconjurător, însă transmiterea de la persoană la persoană este cea mai frecventă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?