Infecțiile urinare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, afectând atât bărbații, cât și femeile. Acestea pot fi dureroase și inconfortabile și pot duce chiar la probleme de sănătate pe termen lung dacă nu sunt tratate. În cadrul acestui articol, discutăm despre diferitele tipuri de infecții urinare și îți voi oferi sfaturi despre cum să le previi apariția în primul rând. De asemenea, voi discuta despre simptomele și semnele unei infecții urinare, precum și despre diferitele tratamente disponibile.
Așadar, dacă ești în căutarea de informații despre cum să tratezi o infecție urinară, citește mai departe!
Simptome infecție urinară
Simptomele infecției tractului urinar pot varia în funcție de tipul de infecție și de gravitatea acesteia. Unele simptome ale ITU includ:
- O senzație de arsură la urinare
- Frecvență crescută sau urgență a urinării
- Nevoia frecventă de a urina
- Dureri abdominale inferioare cu tuse sau greață
- Sânge în urină sau un miros puternic în urină
- Febră, frisoane
- Dureri de cap
Tipuri de infecții ale tractului urinar
Infecțiile tractului urinar sunt clasificate în funcție de tipul de bacterii care cauzează infecția și de semnele și simptomele pe care le prezintă pacientul. Există două tipuri principale de infecții urinare: infecții ale tractului urinar cauzate de bacterii și ITU cauzate de viruși. În general, ITU bacteriene apar atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar, provocând inflamație și infecție. ITU provocate de virusuri, pe de altă parte, pot rezulta din infectarea tractului urinar de către un virus.
ITU pot fi clasificate după cum urmează:
- cistită – o afecțiune inflamatorie a vezicii urinare. Este adesea însoțită de o frecvență crescută sau de o urgență crescută de a urina.
- uretrite – o afecțiune inflamatorie a uretrei, ce apare de obicei în urma contactului sexual cu o persoană contaminată cu germeni precum enterococ, Chlamydia, Candida, HPV. Sunt foarte frecvente în rândul bărbaților, în special a celor tineri.
- pielonefrită – o infecție urinară a rinichiului care poate provoca umflături și sensibilitate în partea inferioară a spatelui sau în abdomen. De asemenea, poate duce la scăderea cantității de urină și febră.
- vaginită – un tip de infecție la nivelul vaginului, ce poate fi cauzată de o varietate de agenți patogeni diferiți, inclusiv bacterii, viruși. Poate afecta femeile de toate vârstele, dar este mai frecvent întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Cât de frecvente sunt infecțiile tractului urinar?
Infecțiile tractului urinar sau ITU, sunt al doilea cel mai frecvent tip de infecție diagnosticată în prezent (1). Potrivit studiilor, femeile fac ITU de până la 30 de ori mai des decât bărbații (2). De asemenea, până la 4 din 10 femei care fac o ITU vor mai face cel puțin încă una în decurs de șase luni (3). Simptomele infecțiilor urinare pot varia de la ușoare la severe, în funcție de tipul și gravitatea acestora.
Cine face infecții ale tractului urinar?
Infecțiile urinare sunt o problemă de sănătate comună care poate afecta atât bărbații, cât și femeile de toate vârstele.
- infecție urinară bărbați – infecțiile urinare sunt frecvente la bărbați, în special la bărbații mai în vârstă. Bărbații pot dezvolta o infecție a tractului urinar (ITU) dintr-un număr de motive diferite. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ o prostată mărită sau probleme cu urinarea, un perete slab al vezicii urinare sau scurgeri de urină, diabet sau administrarea anumitor medicamente (de exemplu, diuretice), o boală de rinichi, cateter sau alte dispozitive în sistemul urinar.
- infecție urinară copii – infecțiile tractului urinar pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani. Aceste infecții sunt de obicei cauzate de bacterii care pot pătrunde în tractul urinar prin uretră.
- infecție urinară femei – infecțiile tractului urinar sunt frecvente la femeile de toate vârstele și pot apărea din mai multe motive diferite. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ o infecție cu transmitere sexuală, diabetul sau alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, administrarea de anumite medicamente sau afecțiuni medicale, cum ar fi HIV sau cancerul, probleme la rinichi sau pietre la vezica urinară.
- infecție urinară în sarcină – infecțiile tractului urinar sunt frecvente în timpul sarcinii. Acestea pot apărea din cauza modificărilor hormonale, a creșterii florei vaginale și a afecțiunilor medicale care stau la baza acestora.
Cauze
Infecțiile urinare sunt de obicei cauzate de o combinație de factori, printre care o igienă necorespunzătoare, obstrucția tractului urinar, boli cronice de rinichi sau alte afecțiuni medicale subiacente care slăbesc sistemul imunitar sau evitarea mersului la baie atunci când situația o impune. De asemenea, majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacterii, precum E.Coli sau S. saprophyticus, dar unele sunt provocate și de virusuri sau fungi. În secțiunea dedicată „Bacterii în urină care provoacă infecții urinare”, vei putea găsi mai multe informații despre bacteriile care provoacă ITU și simptomele asociate.
Infecție a vezicii urinare
Infecțiile vezicii urinare sunt infecții ale mucoasei vezicii urinare, care au ca rezultat o infecție localizată. Acestea pot fi cauzate de o varietate de factori, printre care:
- Infecție cu bacterii, viruși sau alte microorganisme
- Probleme cu sistemul de scurgere a vezicii urinare
- Probleme cu sistemul imunitar (cum ar fi o afecțiune medicală de bază care slăbește apărarea organismului)
- Probleme cu sănătatea și igiena generală a unei persoane
- Utilizarea excesivă a antibioticelor
Infecție a uretrei
Infecțiile uretrale sunt cauzate de diverși factori, inclusiv uretra slăbită sau afectată, infecția tractului urinar și obstrucția uretrei. Acești factori pot fi cauzați de o serie de afecțiuni, printre care:
- boli cu transmitere sexuală precum chlamydia și gonoreea pot provoca inflamații la nivelul uretrei, ceea ce poate duce la o infecție
- anumite afecțiuni medicale – cum ar fi diabetul, tulburările renale și anumite tipuri de cancer pot slăbi pereții uretrei și pot permite bacteriilor să pătrundă în tractul urinar
- anumite medicamente – unele medicamente, cum ar fi antibioticele, pot slăbi pereții uretrei, ceea ce poate duce la o infecție
Factori de risc
Infecțiile tractului urinar sunt adesea cauzate de o combinație de factori, inclusiv o igienă precară, anumite condiții medicale și probleme de sănătate subiacente. Factorii de risc pentru infecțiile tractului urinar includ:
- Anatomia femeii – anatomia feminină joacă un rol în apariția infecțiilor urinare, deoarece femeile au structuri mai sensibile la nivelul tractului urinar, uretre mai scurte ca ale bărbaților și pot avea mai multe dificultăți în lupta împotriva infecțiilor.
- Activitatea sexuală – activitatea sexuală frecventă, faptul de a avea un partener nou sau de a schimba partenerul și de a nu folosi o igienă adecvată după actul sexual, inclusiv practicarea sexului protejat.
- Anumite tipuri de contracepție – anumite tipuri de contracepție, cum ar fi utilizarea bureților vaginali sau a diafragmelor, pot crește riscul de infecții urinare.
- Menopauză – menopauza poate crește, de asemenea, riscul de infecții ale tractului urinar, provocând schimbări în sistemul natural de apărare al organismului, inclusiv o scădere a numărului de celule imunitare din tractul urinar. Acești factori pot face ca femeile să aibă mai multe șanse de a dezvolta o infecție.
- Probleme ale tractului urinar – persoanele cu afecțiuni congenitale ale tracului urinar, cele care au suferit afectarea tractului urinar din cauza unor accidente sau leziuni, pot dezvolta infecții urinare frecvente.
- Un sistem imunitar suprimat – persoanele cu un sistem imunitar suprimat poate duce la o varietate de afecțiuni, inclusiv la infecții urinare. Unul dintre motive poate fi faptul că apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor este slăbită.
Complicații
O infecție urinară poate provoca, de asemenea, complicații mai grave dacă nu este tratată corespunzător. Aceste complicații pot include:
- Infecții renale grave sau chiar afectarea permanentă a rinichilor;
- În unele cazuri, infecțiile tractului urinar se pot răspândi de la vezica urinară și rinichi în alte părți ale corpului, provocând sepsis;
- Reapariția infecțiilor;
- Nașteri premature (în cazul femeilor însărcinate) sau împiedicarea dezvoltării fătului astfel încât să ajungă la o greutate normală.
Prevenire
Prevenirea infecțiilor tractului urinar este o strategie cheie pentru evitarea complicațiilor asociate. ITU pot fi prevenite prin:
- Practicarea unei bune igiene – o bună igienă este un mod eficient de a preveni infecțiile tractului urinar.
- Consumul de lichide din abundență – lichidele ajută la creșterea cantității de urină, contribuind astfel la frecvența urinării, și, implicit, la eliminarea bacteriilor din tractul urinar și organism.
- Utilizarea unui lubrifiant pe bază de apă în timpul sexului – lubrifiantul pe bază de apă este mai puțin probabil să provoace o infecție în organism, comparativ cu cele pe bază de silicon sau ulei. De asemenea, este mai ușor de curățat, ceea ce ajută la prevenirea răspândirii bolilor cu transmitere sexuală.
- Schimbarea hainelor – pentru a preveni infecțiile urinare, este recomandată purtarea hainelor din bumbac sau materiale respirabile asemănătoare. Acestea permit zonei să respire, eliminând astfel umezeala ce ar putea provoca infecțiile.
Diagnosticare
Diagnosticarea unei infecții urinare se poate face folosind mai multe metode diferite, inclusiv un examen fizic și teste medicale:
- Analizele de laborator – analiza urinei, teste de sânge și probe de cultură
- Teste Rapide – teste tip bandă pentru depistarea infecției
Tratament
Nu există un tratament unic pentru infecțiile urinare; acesta depinde de cauza și de gravitatea infecției, precum și de starea de sănătate a persoanei. Cel mai frecvent tratament pentru ITU include antibiotice, care ucid bacteriile și reduc inflamația din tractul urinar. Cu toate acestea, antibioticele nu sunt întotdeauna eficiente, în special în cazurile în care infecția este cauzată de un virus sau de alte microorganisme. Alte tratamente includ remediile naturiste, precum ceaiuri, băi calde infuzate cu uleiuri esențiale sau leacuri bătrânești.
Când să consulți un medic
Când trebuie să consulți un medic pentru infecții ale tractului urinar depinde de gravitatea simptomelor și de cauza care stă la baza acestora. Dacă ai îndoieli cu privire la afecțiunea ta sau dacă te confrunți cu simptome severe sau persistente, se recomandă să mergi la medic cât mai curând posibil. Prin intermediul analizelor de laborator și a testelor efectuate, medicul va putea depista existența diferitelor bacterii de la care pornesc infecțiile urinare pentru tratament adecvat.
Infecția urinară este o infecție comună care poate provoca disconfort, durere și chiar complicații grave. Sperăm că aceste informații te vor ajuta să înțelegi și să tratezi infecția urinară în cel mai bun mod posibil.