8 Analize Pentru Infecția Urinara
Afectiuni Urologice

8 Analize Pentru Infecția Urinara

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Diagnosticul de infecție urinară poate fi pus în urma unor analize sau teste care să confirme prezența și tipul bacteriei. Acestea sunt fie analize de urină sau urocultură, fie teste imagistice, precum ecografia sau cistoscopia. Pot fi realizate atât în cadrul spitalului, cât și în laboratoarele de analize medicale, dar și în confortul casei, prin efectuarea unor teste fără prescripție medicală din farmacie. Femeilor însărcinate și copiilor li se efectuează urocultură, care este standardul de aur, iar pentru copii se apelează și la sumare de urină.

Care sunt tipurile de teste pentru diagnosticarea infecțiilor urinare?

Tipurile de teste pentru diagnosticarea infecțiilor urinare sunt analize ale urinii sau testele imagistice. Standardul de aur pentru diagnosticarea unei infecții urinare este detectarea agentului patogen în prezența simptomelor clinice cu ajutorul uroculturii, utilizând urina din jetul mijlociu de dimineață. Aceasta permite, de asemenea, o estimare a nivelului de bacteriurie, concentrațiile de peste 100.000 ufc/ml însemnând prezența unei infecții.

Teste pentru depistarea infecțiilor urinare sunt:

 1. Sumar de Urină
 2. Urocultură
 3. Test de sensibilitate
 4. Ecografie
 5. Scanare CT
 6. Cistoscopie
 7. Analize de sânge
 8. Teste fără prescripție medicală

Sumar de Urină

Sumarul de urină include o examinare vizuală a urinei, o examinare sub microscop și o evaluare chimică, verificându-se culoarea și claritatea probei. O infecție urinară ar putea face ca urina să pară tulbure sau de culoare roșiatică. Prin evaluarea sub microscop, se verifică prezența unor substanțe ce nu ar trebui să se afle în urină, precum bacterii, globule roșii, globule albe și cristale. Evaluarea chimică presupune folosirea unui test dipstick cu ajutorul căruia sunt detectate pH-ul sau prezența nitriților.

Urocultură

Urocultura poate fi efectuată adițional sumarului de urină. Cu ajutorul acesteia, pot fi detectate bacteriile și drojdiile specifice care cauzează infecția. Urocultura este standardul de aur pentru diagnosticarea unei infecții urinare, dar necesită cel puțin 48 de ore pentru a oferi rezultate concludente.

Test de sensibilitate

Testul de sensibilitate se efectuează dacă urocultura este pozitivă, pentru a determina la ce antibiotice este sensibilă bacteria.

Ecografie

Ecografia se realizează cu ajutorul unui dispozitiv numit transductor, care transmite unde sonore ce creează imagini ale rinichilor și vezicii urinare, astfel încât să fie vizibile posibilele nereguli. Aceasta este o procedură ambulatorie și nu necesită anestezie.

Scanare CT

Computerul tomograf presupune ca pacientul să stea întins pe o masă ce glisează într-un dispozitiv asemănător unui tunel, unde vor fi efectuate o serie de radiografii pentru a examina imagini tridimensionale ale tractului urinar. Scanarea este o procedură ambulatorie care nu necesită anestezie.

Cistoscopie

Cistoscopia sau cistouretroscopia, presupune introducerea unui tub lung și subțire, prevăzut cu o lentilă, în uretră și mișcat prin vezica urinară, pentru a fi verificat interiorul acesteia. Aceasta se efectuează în cabinetele medicale, folosind un anestezic local.

Analize de sânge

În cazul în care este suspectată o infecție urinară a tractului superior, poate fi necesară și o hemogramă completă sau o hemocultură, pentru a verifica dacă infecția s-a răspândit în sânge.

Teste fără prescripție medicală

O persoană care are o infecție urinară poate încerca să folosească un test achiziționat din farmacie, până la consultul medical. Kiturile de testare la domiciliu pot fi utile deoarece sunt ușor de obținut, relativ ieftine și destul de precise. Acestea verifică prezența globulelor albe și a bacteriilor în urină și confirmă dacă este prezentă o infecție.

Unde mă pot testa pentru a detecta infecția urinară?

Testele pentru diagnosticarea infecției urinare pot fi efectuate atât în spital, cât și în laboratoarele de analize medicale, dar și acasă.

Te poți testa pentru a verifica prezența unei infecții urinare:

 • In spital – Unele teste, precum cele imagistice, pot fi efectuate doar ambulatoriu sau în cabinetele medicale specializate. La nevoie, se pot trimite probe de urină sau sânge pentru a fi testate în cadrul laboratorului din spital.
 • In laboratoarele de analize – La cererea medicului, sumarul de urină și urocultura, precum și hemoleucograma, vor fi efectuate în cadrul unui laborator de analize medicale autorizat.
 • Acasă – Prezența unei infecții urinare poate fi verificată și prin unele teste fără prescripție medicală, ce pot fi efectuate acasă și care se bazează pe colorarea unui dipstick și care se găsesc în farmacii.

Teste de diagnosticare în grupuri speciale de pacienți

Pentru a diagnostica o infecție urinară la femeile însărcinate sau la copii, se efectuează, de cele mai multe ori, urocultura. Aceasta este completată de un sumar de urină, în cazul copiilor.

Ce test UTI ar trebui să facă femeile însărcinate?

Femeile însărcinate ar trebui să facă o urocultură pentru a depista o posibilă infecție urinară. Este recomandat ca acestea să efectueze teste de depistare a infecțiilor urinare între a 12-a și a 16-a săptămână de sarcină, ori la prima programare prenatală. Urocultura este cel mai fiabil test în acest caz, în special pentru bacteriuria asimptomatică, ce poate apărea de la 2% și până la 7% dintre femeile însărcinate. Cu toate acestea, deoarece există o rată ridicată de rezultate fals pozitive, este necesară efectuarea unui al doilea test peste o săptămână, pentru a evita un tratament inutil.

Ce test UTI ar trebui să fie efectuat pentru copii?

Pentru a depista o infecție urinară la copii, trebuie efectuat atât un sumar de urină, cât și o urocultură. Pentru a colecta o probă de urină de la un copil foarte mic, se recomandă adesea cateterizarea sau aspirația suprapubiană, ori recoltarea cu ajutorul unei pungi. În cazul copiilor care sunt învățați să meargă la oliță, ar trebui să se colecteze urină la mijlocul fluxului.

Diferența dintre sumar de urină și urocultură

Diferența majoră dintre sumarul de urină și urocultura este că, prin analiza urinii nu se pot identifica bacteriile specifice, ci se poate detecta doar prezența celulelor roșii și albe din sânge. Pentru a identifica bacteriile specifice, trebuie efectuată o urocultură. Aceasta este, de cele mai multe ori, însoțită de un test de sensibilitate pentru a detecta care este cel mai eficient antibiotic.

Un comentariu despre “8 Analize Pentru Infecția Urinara

 1. Buna ziua!Ma confrunt cu infectii repetate cu bacteria e-coli de cativa ani.Am facut tratamente repetate cu antibiotice. Dupa o perioada de 3-6 luni reapare infectia.Nu stiu ce sa mai fac.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?