Afectiuni Urologice

Infectiile Urinare Repetate

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Infecțiile urinare pot fi denumite recurente atunci când, pe parcursul a 12 luni, apar de cel puțin trei ori. Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare recurente din cauza anatomiei tractului urinar, uretra fiind mult mai mică decât în cazul bărbaților.

Cauzele recurenței sunt activitățile sexuale, genetica, obiceiuri ale igienei sau alte probleme de sănătate, precum bolile autoimune sau diabetul, cele mai frecvente bacterii responsabile de reapariția infecției urinare fiind E. coli, E. faecalis, P. mirabilis sau Klebsiella.

Tratamentul poate fi efectuat profilactic, atât prin administrarea de antibiotice, cât și prin consumul a unor substanțe naturale, precum D-manoza sau extractul de merișoare, prevenția recurenței constând, în mare parte, în reguli de igienă bine definite, atât în timpul, cât și după actul sexual, dar și după folosirea toaletei, precum și hidratarea corespunzătoare.

Factorii de risc care cresc șansele infecției urinare recurente sunt activitatea sexuală și folosirea contraceptivelor, bacteriuria asimptomatică, istoricul de infecții urinare în familie, precum și în timpul copilăriei.

Ce reprezintă infecțiile urinare recurente?

Infecțiile urinare recurente necomplicate pot fi definite ca fiind 3 sau mai multe infecții urinare necomplicate în decursul a 12 luni. Acestea sunt mult mai frecvente la femei, fiind cauzate în principal de reinfectarea cu același agent patogen. Contactul sexual este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru infecțiile urinare.

De ce sunt femeile mai frecvent afectate de infecții urinare?

Femeile sunt afectate mai frecvent de infecții urinare deoarece uretra femeii este mai scurtă decât cea bărbatului. Acestea suferă de infecții urinare de până la 30 de ori mai des decât bărbații. De asemenea, până la 4 din 10 femei care au o infecție urinară vor mai avea cel puțin încă una în decurs de 6 luni.

Ce cauzează infecții urinare recurente?

Infecțiile urinare recurente sunt cauzate, în principal, de activitatea sexuală. De asemenea, un alt factor important îl reprezintă nerespectarea regulilor de igienă.

Cauzele infecțiilor urinare recurente sunt:

Anatomia și/sau genetica

Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, mai ales din cauza anatomiei lor. Uretra unei femei este mai scurtă decât cea a unui bărbat. În plus, aceasta este situată în apropierea deschiderilor vaginului și anusului, ceea ce înseamnă că există mai multe șanse ca bacteriile din aceste două zone să se răspândească sau să fie împinse prin ștergere, în uretră. Odată ajunsă în uretră, bacteria are de parcurs o distanță scurtă până la vezica urinară, unde provoacă infecții. În plus, unele femei au celule care sunt în mod natural mai receptive la bacterii, ceea ce înseamnă că sunt mai puține șanse ca bacteriile să fie eliminate de funcțiile naturale ale organismului. Într-un studiu realizat în anul 2009 pe mai mult de 1200 de femei care se confruntă cu infecții urinare și renale recurente, cercetătorii au stabilit că o variație genetică a acestor receptori celulari este asociată cu un risc crescut de infecții.

Activitatea Sexuala

Bacteriile se pot răspândi mai ușor în timpul activității sexuale, prin intermediul organelor genitale, degetelor, a limbii sau chiar a jucăriilor sexuale. O astfel de activitate poate, de asemenea, să răspândească propriile bacterii din vagin sau anus în uretră. De aceea, este indicat să urinați după relațiile intime pentru a ajuta la eliminarea oricăror bacterii din uretră. Practicarea unei bune igiene înainte și după activitatea sexuală este, de asemenea, indicată, fiind importantă spălarea zonei intime și a mâinilor. Diafragmele, spermicidele și prezervativele pot crește riscul de infecție urinară, în special dacă sunteți predispus/ă la infecții recurente.

Igiena Dupa Folosirea Baii

Deoarece uretra unei femei este atât de scurtă și atât de aproape de vagin, este important să vă ștergeți din față în spate după folosirea toaletei. Acest lucru diminuează riscul ca orice materii fecale sau bacterii să fie mutate din anus în uretră. De asemenea, este important ca zona să fie păstrată curată și uscată, iar lenjeria intimă să fie din bumbac.

Alte probleme de sanatate

Un sistem imunitar slăbit sau o afecțiune cronică poate face organismul mai predispus la infecții urinare. Diabetul crește riscul infecțiilor urinare, la fel ca și bolile autoimune, bolile neurologice și pietrele la rinichi sau vezică. De asemenea, în urma unei intervenții chirurgicale efectuată asupra unei zone din tractul urinar, pot crește șansele de infecție urinară din cauza țesutului cicatricial rezultat sau modificare anatomiei.

Ce bacterii cauzează cele mai multe infecții urinare recurente?

Infecțiile urinare recurente sunt cauzate în principal de reinfectarea cu același agent patogen. Escherichia coli cauzează aproximativ 75% dintre acestea, iar celelalte bacterii responsabile sunt Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis, Klebsiella sau Staphylococcus saprophyticus.

Cum se tratează infecțiile urinare recurente?

Infecțiile urinare recurente se tratează prin tratament non-antibiotic ori prin profilaxie antibiotică. Prima abordare limitează dezvoltarea rezistenței bacteriene, elimină efectele secundare legate de antibiotice și reduce costurile. Profilaxia este rezonabilă atunci când alte măsuri mai conservatoare eșuează sau există dovezi de recurențe multiple și rapide, conform unui studiu „Managementul infecțiilor tractului urinar necomplicate” realizat de Mary Zare în anul 2022.

Profilaxie antibiotică

Antibioticele profilactice sunt utilizate ca metodă de prevenire a recurenței infecțiilor urinare. Agenții antibiotici preferați pentru profilaxia infecțiilor urinare includ Nitrofurantoina, 50 până la 100 mg zilnic, Sulfametoxazol-trimetoprim (Sumetrolim), 40/200 mg zilnic sau Trimetoprim, 100 mg zilnic.

Profilaxie non-antibiotică

Există numeroase substanțe naturale eficiente pentru a preveni și trata o infecție urinară recurentă, precum D-manoza și extractul de merișor.

Profilaxia non-antibiotică poate consta în:

  • D-manoză – Cercetările sugerează că D-manoza ar putea fi o alternativă promițătoare sau un remediu complementar, în special ca profilaxie pentru infecțiile urinare recurente, conform studiului numit „Rolul D-manozei în infecțiile tractului urinar – o revizuire narativă” realizat de Reeta Ala-Jaakkola et al. în anul 2022.
  • Extract de merișor – Sucul de merișor poate reduce numărul de infecții urinare simptomatice pe o perioadă de 12 luni, în special și numai în cazul femeilor cu infecții urinare recurente, pe baza studiului „Merișoare pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar” realizat de Ruth G. Jepson et al. în anul 2008.

Sfaturi generale pentru prevenirea infecțiilor urinare recurente

Infecțiile urinare recurente pot fi prevenite prin respectarea măsurilor de igienă, precum și printr-un stil de viață sănătos și activ.

Practici sexuale – Pentru a preveni răspândirea bacteriilor în timpul activităților sexuale, este indicat ca zona genitală și mâinile să fie curate și să se urineze înainte și după contactul sexual. De asemenea, unele metode contraceptive pot crește riscul de infecții, motiv pentru care trebuie consultat medicul pentru a alege cea mai bună astfel de metodă.

Creșterea aportului de lichide – Consumul unor cantități mai mari de apă ajută femeile să evite infecțiile tractului urinar. Prin consumul a cel puțin 1.5 litri de apă pe zi, femeile au fost mai puțin susceptibile de a avea o altă infecție urinară, conform studiului „Creșterea aportului de lichide pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar: revizuire sistematică și meta-analiză”, realizat de Anna Mae Scott et al. în anul 2020.

Alegeri vestimentare – Purtarea pantalonilor strâmți, a costumelor de baie umede, a hainelor de antrenament transpirate sau a lenjeriei de corp inconfortabile pot crește riscul de infecție urinară. Acestea creează medii propice pentru reproducerea bacteriilor și, de aceea, hainele transpirate trebuie schimbate imediat ce se poate, iar lenjeria de corp trebuie să fie confecționată din bumbac și nu din materiale sintetice care împiedică pielea să respire.

Evitarea reținerii urinii – Când există nevoia de a urina, aceasta nu trebuie ignorată și reținută deoarece reținerea urinii pentru o perioadă îndelungată poate încuraja dezvoltarea bacteriilor. În mod ideal, ar trebui să urinați la fiecare 3 sau 4 ore și să vă goliți vezica de fiecare dată. Femeile însărcinate ar trebui să evite, în special, să își rețină urina.

Care sunt factorii de risc pentru infecțiile urinare recurente?

Factorii de risc pentru infecțiile urinare recurente sunt:

  • relațiile sexuale
  • utilizarea spermicidelor
  • antecedente în familie
  • infecțiile urinare din copilărie
  • tratamentul bacteriuriei asimptomatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?