Infectie Urinara La Femei
Infectia tractului urinar

Infectie Urinara La Femei

Melania-Gheorghe

Scris De:

Dr.Melania Gheorghe

Infecția tractului urinar  este o infecție frecventă a tractului urinar la femei. Este adesea cauzată de bacterii, dar poate fi cauzată și de viruși sau de alți factori. Simptomele unei infecții a tractului urinar pot include durere în timpul urinării, febră și frisoane. Dacă nu este tratată, infecția tractului urinar femei poate duce la complicații ulterioare, inclusiv infecții renale și chiar leziuni permanente ale rinichilor.

Așadar, fie că te afli în căutarea unor informații privind modul de tratare a infecției urinare, fie că dorești doar să fii la curent cu simptomele, acest articol este pentru tine.

Sunt unele femei mai expuse riscului de infecții urinare?

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să facă infecții urinare. Acest lucru se poate datora mai multor factori, inclusiv diferențelor de anatomie și fiziologie între sexe, precum și diferențelor de igienă și uneori, chiar de alimentație. Potrivit unei analize din 2013, infecțiile tractului urinar afectează cel puțin 50-60% dintre femei în timpul vieții lor (1).

Simptome

Infecțiile urinare pot provoca diverse simptome, printre care:

 • senzație de arsură la urinare;
 • urinare frecventă;
 • presiune sau disconfort în zona abdomenului inferior sau a pelvisului;
 • vărsături sau greață;
 • urinare dureroasă sau incapacitatea de a elimina urina;
 • urină tulbure sau cu un miros puternic;
 • inflamații în jurul zonei vaginale sau în jurul uretrei;
 • dificultate în eliminarea urinei;
 • urinare prelungită;
 • incapacitatea de a elimina urina;
 • sânge în urină (o afecțiune numită hematurie);
 • senzație de oboseală și slăbiciune.

Complicații

Lăsate netratate, ITU se pot complica, având consecințe grave asupra organismului. De cele mai multe ori, complicațiile pot include febră, frisoane sau durere. Infecțiile urinare pot prezenta însă și alte complicații, cum ar fi riscul crescut de afectare a rinichilor sau chiar insuficiență renală. În unele cazuri, complicațiile ITU pot duce la afectarea permanentă a sistemului urinar și/sau a trompelor uterine. Acest lucru este cunoscut sub numele de boală inflamatorie pelvină. Boala inflamatorie pelvină poate provoca infertilitate și alte complicații la femei. Tratamentul prompt este esențial pentru a preveni aceste complicații și pentru a asigura sănătatea femeilor.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a infecțiilor tractului urinar la femei este bacteria Escherichia coli. Acest tip de bacterie se găsește în intestin și poate ajunge în tractul urinar prin intermediul alimentelor sau al apei contaminate.

O altă cauză a infecțiilor tractului urinar la femei poate fi un blocaj în tractul urinar, care poate cauza presiune excesivă și inflamație în vezica urinară. Acest lucru poate duce la infecție. Alte cauze includ un sistem imunitar nesănătos, cum ar fi o boală cronică sau utilizarea de medicamente, o igienă precară și infecții cu transmitere sexuală.

Diagnosticare

Diagnosticul infecțiilor urinare poate fi dificil, deoarece există multe tipuri și combinații diferite de simptome care pot indica o infecție bacteriană. Cu toate acestea, există mai multe teste care pot ajuta la confirmarea prezenței unei infecții urinare și la identificarea bacteriei specifice implicate. Aceste teste pot include culturi și analize de urină, sumar de urină și teste de sânge.

Tratamentul infecțiilor tractului urinar la femei

Tratamentul infecțiilor tractului urinar la femei constă deseori în antibiotice atunci când ITU sunt severe sau persistente, în timp ce alte cazuri pot necesita alte forme de tratament, cum ar fi remediile naturale cu merișor sau ulei de lemongrass. Echilibrul pH-ului urinei trebuie, de asemenea, monitorizat și menținut prin modificări ale dietei și alte măsuri pentru a reduce riscul de infecții urinare viitoare.

În situațiile în care o femeie are ITU recurente sau nu răspunde la tratament, este important să solicite asistență medicală cât mai curând posibil. Acest lucru îi va permite medicului să prescrie antibioticele adecvate și alte măsuri pentru a trata ITU și a se asigura că aceasta este vindecată.

BactoLift

BactoLift este un medicament natural pentru infecțiile tractului urinar la femei. Produsul este un amestec de plante, care s-au dovedit a avea proprietăți antimicrobiene. Aceste plante acționează împreună cu alte ingrediente pentru a susține sistemul imunitar al organismului și a combate infecțiile.

BactoLift poate fi administrat zilnic pentru a susține sistemul imunitar al organismului și pentru a lupta împotriva infecțiilor. Este recomandat femeilor cu infecții persistente sau recurente care nu răspund la alte tratamente, precum și celor care doresc să-și vindece infecția tractului urinar, într-un mod cât mai natural.

Antibiotice pentru infecții ale tractului urinar femei

Antibioticele sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru infecțiile tractului urinar (ITU) la femei. Acestea ajută la uciderea bacteriilor și la reducerea inflamației asociate cu aceste infecții. Cu toate acestea, este important de reținut că anumite antibiotice pot să nu trateze în mod eficient infecțiile, provocând chiar distrugerea florei intestinale, ceea ce produce la rândul său Clostridium difficile.

Prevenție

Prevenirea infecțiilor urinare la femei implică menținerea unui nivel ridicat de sănătate și igienă generală. Acești factori pot, de asemenea, contribui la reducerea riscului de a dezvolta o ITU:

 • menținerea unei bune hidratări și a unui echilibru al fluidelor;
 • evitarea folosirii săpunurilor sau gelurilor de duș cu parfum puternic în zona intimă;
 • spălarea regulată a mâinilor;
 • urinarea regulată;
 • urinarea imediat după contact sexual;
 • gestionarea oricăror afecțiuni de sănătate subiacente care te pot expune la un risc mai mare de ITU.

FAQ – Intrebari Frecvente

Dacă ai o infecție urinară poate întârzia menstruația?

În unele cazuri, o infecție urinară poate întârzia ciclul menstrual al unei femei, provocând o inflamație a tractului urinar. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna cazul și este important să te consulți cu medicul tău dacă te confrunți cu sângerări sau dureri neobișnuite în timpul menstruației.

Este problematică infecția urinară în sarcină?

Infecția tractului urinar este o afecțiune frecventă în timpul sarcinii. Aceasta poate fi problematică dacă provoacă febră, durere sau disconfort sau dacă există semne de infecție, cum ar fi urina tulbure sau cu un miros neplăcut. Totuși, dacă te confrunți cu simptome de infecție urinară în sarcină, îți recomand să apelezi de urgență la medicul specialist, pentru a evita orice complicații ce pot apărea în decursul sarcinii.

De ce ustură atunci când femeile urinează?

De cele mai multe ori, senzația de usturime în timpul urinării se datorează infecțiilor tractului urinar. De asemenea, o altă cauză ar putea fi inflamația uretrei sau a vezicii urinare, infecții vaginale sau chiar infecții cu transmitere sexuală.

Concluzie

Dacă ai simptome infecție urinară precum arsuri, dureri pelviene și febră, este important să iei măsuri de urgență pentru tratarea ITU. Deși ITU pot fi uneori foarte ușor de tratat cu antibiotice, acestea pot fi destul de inconfortabile și pot duce la alte complicații de sănătate dacă nu sunt tratate prompt.

Infecțiile urinare la femei pot fi tratate nu doar cu antibiotice, ci și cu remedii vechi pentru infecții urinare, precum și cu suplimente naturale, ce au rolul de a preveni formarea de bacterii în urină.

Urmând recomandările oferite pentru prevenția infecției urinare, poți obține rapid și ușor ameliorarea simptomelor ITU.

Melania-Gheorghe

Dr.Melania Gheorghe

Medic Urolog de 15 ani - Am creat acest blog pentru ca vreau stiu ce inseamna infectiile urinare si cat de greu e de trecut peste el. Am creat acest blog din suflet pentru a ajuta pe toti pentru chiar daca au bani sau nu de consultatii. Retele Sociale: Youtube FaceBook Linkedin Twitter

2 Comentarii despre “Infectie Urinara La Femei

 1. Suntem în Germania. Și soțul are pietre la rinichiul stâng și îl dore. Ce ne sfătuiți să facem rowatinexul ne ajută la ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?