Afectiuni Urologice

Infectie Urinara La Barbati

infectia urinara la barbati
author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Infecțiile urinare sunt infecții cauzate de migrarea bacteriilor în tractul urinar prin intermediul uretrei. Acestea apar la aproximativ 20% dintre bărbați, fiind cauzate de diverse bacterii gram-negative și gram-pozitive, cea mai frecventă fiind E. coli.

Cauzele apariției infecției tractului urinar la bărbați sunt hiperplazia benignă de prostată, pietrele formate în zona tractului urinar, prostata mărită sau bolile cu transmitere sexuală. Simptomele acesteia sunt urinarea bruscă și frecventă, durerea și arsura la urinare sau apariția unor secreții de la nivelul penisului. Metodele de diagnostic utilizate sunt ecografia, cistoscopia și pielograma intravenoasă.

Tratamentul infecțiilor urinare la bărbați constă atât în tratament medicamentos, folosindu-se antibiotice din clasa chinolonelor sau derivate din nitrofuran, cât și în tratament homeopat, fiind eficiente extractele de hibiscus și de merișor, precum și D-manoza. Acestea pot fi prevenite printr-un stil de viață activ, o alimentație bogată în fibre și probiotice, alegeri vestimentare comode și consumul de ceaiuri din plante cu efecte terapeutice.

Cele mai frecvente bacterii responsabile de infecția urinară la bărbați sunt E. coli, K. pneumoniae și P. mirabilis. Infecția urinară și bolile cu transmitere sexuală sunt afecțiuni diferite ce pot da simptome asemănătoare, însă, de cele mai multe ori, cele cu transmitere sexuală sunt asimptomatice.

Ce este o infecție urinară?

Infecția urinară este o infecție comună care apar atunci când bacteriile, atât gram-negative, cât și gram-pozitive, adesea din piele sau rect, pătrund în uretră și infectează tractul urinar.

Cât de comune sunt infecțiile urinare la bărbați?

Infecțiile urinare afectează aproximativ 20% din populația masculină pe parcursul vieții. Incidența acestora la bărbați este de 0.9-2.4 cazuri la 1000 de bărbați cu vârsta sub 55 de ani și de 7.7 la 1000 de bărbați cu vârsta de peste 85 de ani, conform unui studiu intitulat „Tratamentul infecției urinare necomplicate la bărbați: o analiză sistematică a literaturii” realizat de Karen Farrell în anul 2021.

Care sunt cauzele infecției urinare la bărbați?

Cauza cea mai frecventă a infecției urinare la bărbați este hiperplazia benignă de prostată, despre care se știe că provoacă infecții urinare, ceea ce duce la obstrucție și la un flux urinar anormal.

Cauzele infecției urinare la bărbați sunt:

 • hiperplazia benignă de prostată – Hiperplazia benignă de prostată apare adesea în a doua fază de creștere. Pe măsură ce prostata se mărește, glanda presează și strânge uretra, peretele vezicii urinare devenind mai gros. În cele din urmă, vezica urinară poate slăbi și își poate pierde capacitatea de a se goli complet, iar urina stagnantă este un mediu propice pentru creșterea bacteriilor.
 • bolile cu transmitere sexuală – Uretrita poate fi cauzată de microorganisme care se transmit prin contact sexual, inclusiv Gonoreea și Chlamydia.
 • pietrele în tractul urinar – Pietrele formate în tractul urinar pot bloca fluxul de urină provocând astfel o infecție.
 • prostata mărită – Bărbații mai în vârstă ce au prostata mărită, pot dezvolta infecții urinare din cauza urinii care nu se scurge complet din vezica urinară. Aceasta stagnează și facilitează înmulțirea bacteriilor.
 • utilizarea unui cateter – Chiar dacă dispozitivele medicale utilizate pentru drenarea vezicii urinare sunt sterilizate, acestea pot provoca infecții prin bacteriemie.

Care sunt simptomele infecției urinare la bărbați?

Simptomele infecției urinare la bărbați includ nevoia frecventă de a urina, dureri și stări de rău.

Simptomele infecției urinare la bărbați sunt:

 • urinare mai frecventă
 • durere și arsură la urinare
 • nevoie urgentă de a urina
 • urină cu aspect tulbure sau roșiatic
 • secreție de la nivelul penisului, sub forma unui lichid transparent sau a unei cantități mici de puroi
 • dureri abdominale
 • dureri de spate.

Infecția urinară poate cauza usturimi bărbaților?

Da, infecția urinară poate cauza usturimi și în cazul bărbaților. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul inflamării prostatei.

Cum se diagnostichează infecția urinară la bărbați?

Infecția urinară la bărbați se diagnostichează prin intermediul radiografiilor sau a testelor imagistice.

Metode de diagnostic ale infecțiilor urinare la bărbați sunt:

 • Pielogramă intravenoasă – Pielograma intravenoasă este un tip special de radiografie a rinichilor, ureterelor și vezicii urinare.
 • Ecografie – Scanarea cu ultrasunete se utilizează pentru a examina tractul urinar.
 • Cistoscopie – Cistoscopia este o examinare a interiorului uretrei și a vezicii urinare cu ajutorul unui mic instrument luminos, fiind efectuată de către un specialist numit urolog.

Cum se tratează infecția urinară la bărbați?

Infecția urinară la bărbați se tratează prin administrarea antibioticelor, a D-manozei sau a unor extracte naturale, de hibiscus sau de merișor.

Administrarea antibioticelor

Antibioticele sunt tratamentul de primă linie pentru infecțiile urinare la bărbați. Cele mai folosite sunt antibioticele din clasa chinolonelor și fosfonicelor.

Antibioticele folosite pentru a trata o infecție urinară la bărbați sunt:

 • Trimetoprim și Sulfametoxazol – Tratamentul de primă linie a infecțiilor tractului urinar la bărbați este combinația dintre trimetoprim și sulfametoxazol, care poate vindeca și cazurile severe, cu un tratament de 10-14 zile. Aceste antibiotice își manifestă proactiv acțiunea de distrugere a bacteriilor și de eliminare a acestora din mucoasa tractului urinar.
 • Fluorochinolonele – Tratamentul de linia a doua recomandat în cazurile de infecții ale tractului urinar la bărbați sunt fluorochinolonele, timp de 10-14 zile, care sunt considerate mai eficiente în tratarea celor care nu se simt bine în mod semnificativ sau sistemic. Fluorochinolonele sunt adesea preferate pentru capacitatea lor de a pătrunde în lichidul prostatic.
 • Nitrofurantoina – Nitrofurantoina face parte din clasa antibioticelor derivate din nitrofuran, ce tratează cazurile ușoare de infecții ale tractului urinar la bărbați, după o administrare timp de 5-7 zile.

Administrarea D-Manozei

D-manoza este un tratament adjuvant al infecțiilor urinare la bărbați, fiind un tip de zahăr derivat din glucoză. Aceasta acționează prin inhibarea aderenței bacteriene la uroteliu după administrarea orală.

Într-un studiu de meta-analiză s-a concluzionat faptul că D-manoza pare a fi la fel de eficientă ca și antibioticele în reducerea infecțiilor urinare recurente. Studiul este intitulat „D-manoza versus alți agenți pentru prevenirea infecțiilor urinare recurente la femeile adulte: o revizuire sistematică și o meta-analiză”, realizat de Stacy M. Lenger et al. în anul 2020.

Administrarea extractului de hibiscus

Extractul de hibiscus este considerat o metodă adjuvantă de tratament în cazul infecțiilor urinare la bărbați. Acesta împiedică bacteriile să adere la mucoasa tractului urinar și la peretele vezicii urinare, având efecte antimicrobiene datorate polifenolilor bacteriostatici din compoziție.

Într-un studiu s-a testat eficiența extractului de hibiscus împotriva a șase tulpini de Escherichia coli și a două tulpini de Klebsiella pneumoniae. Rezultatele susțin eficiența acestuia în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar, dar și potențialul său ca agent antimicrobian. Studiul este denumit „Activitatea antimicrobiană a extractului de Hibiscus sabdariffa împotriva tulpinilor uropatogene izolate din infecții urinare recurente” și realizat de Issam Alshami în anul 2014.

Administrarea extractului de merișor

Extractul de merișor poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul infecțiilor urinare la bărbați. Acesta conține substanțe ce împiedică bacteriile să se lipească de pereții vezicii urinare, reducând astfel infecțiile.

Rezultatele unui studiu de meta-analiză au sugerat că extractul de merișor, consumat sub diverse forme, a redus riscul de infecții urinare la copii cu 54%, iar la persoanele suspectibile la infecții urinare după o intervenție medicală, cum ar fi tratamentul cu radiații pentru cancerul de prostată, cu 53%. Acest studiu a fost realizat de Emily Harris în anul 2023, intitulându-se „Meta-analiză actualizată: Produsele pe bază de merișor au redus riscul de infecții urinare”.

Cum se poate prevenii infecția urinară?

Infecția urinară poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos și activ, menținând o bună igienă a corpului, evitând hainele strâmte și purtând lenjerie intimă din bumbac.

Ceaiuri

Ceaiurile sunt considerate o metodă eficientă și facilă de a preveni infecțiile urinare. Ceaiurile din plante ajută la întărirea vezicii urinare, creând un mediu sănătos și hidratează organismul.

Cele mai eficiente ceaiuri pentru a preveni o infecție urinară la bărbați sunt:

 • Ceaiul verde – Este un antimicrobian eficient pentru infecția tractului urinar, dovedindu-se eficient împotriva bacteriei E. coli. În plus, antioxidanții din compoziție pot ajuta la eliminarea bacteriilor rezistente la antibiotice.
 • Ceaiul de merișor – Este un puternic antioxidant, antibacterian și antiinflamator, datorită polifenolilor din compoziție, ce s-a demonstrat eficient în prevenirea infecțiilor urinare.
 • Ceaiul de mușețel – Este bogat în antioxidanți și conține proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene care pot ajuta la reducerea agenților patogeni din organism, ameliorând și durerea cauzată de infecție.
 • Ceaiul de pătrunjel – Acesta acționează ca un diuretic ce poate preveni infecția renală prin creșterea cantității de urină, astfel ajutând la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. De asemenea, este bogat în vitamina C și conține antioxidanți.
 • Ceaiul de mentă – Puterea antimicrobiană a mentei face ca acest ceai să trateze foarte ușor infecțiile urinare. În plus, are și proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii care ajută la distrugerea bacteriilor rele și ajută la restabilirea echilibrului dintre bacteriile bune și cele rele.

Considerații dietetice

În prevenirea infecțiilor urinare, alimentele bogate în fibre joacă un rol extrem de important. Alimentele precum lintea, fasolea, nucile, ovăzul, bananele și alte cereale integrale pot ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din organism. De asemenea, iaurtul grecesc simplu și murăturile conțin bacterii bune, probiotice, care pot ajuta la combaterea unei infecții. Hidratarea este, de asemenea, un factor cheie atât în prevenirea, cât și tratarea unei infecții urinare.

Considerații privind activitatea

În cazul prostatei, repausul și evitarea anumitor activități, precum călăritul și ciclismul, ar putea fi benefice. De asemenea, este indicat să se evite înotul, iar exercițiile fizice pot fi efectuate moderat, dacă starea de sănătate vă permite.

Reguli de igienă

Igiena este extrem de importantă în prevenirea infecțiilor urinare la bărbați. Este posibil să ți se recomande dușul în locul băii, deoarece bacteriile se înmulțesc mai rapid prin intermediul apei fierbinți. Este imperios necesar spălatul riguros al mâinilor după folosirea toaletei și menținerea zonei genitale curate.

Îmbrăcăminte

Îmbrăcămintea poate juca un rol important în apariția infecțiilor urinare. Sunt recomandate hainele largi și lenjeria intimă din bumbac pentru a menține zona inghinală uscată.

Ce bacterii cauzează infecția urinară la bărbați?

Infecția urinară la bărbați poate fi cauzată de mai multe bacterii, cele mai frecvente fiind E. coli, K. pneumoniae și P. mirabilis.

Agenții patogeni responsabili de infecții ale tractului urinar la bărbați sunt:

 • Escherichia coli – Este cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare, fiind transmisă prin contactul direct cu alimente, animale, persoane, obiecte sau suprafețe contaminate și prin nerespectarea regulilor de igienă. Aceasta este o bacterie gram-negativă ce provoacă greață, vărsături, diaree și crampe.
 • Klebsiella pneumoniae – Este una dintre cele mai frecvente bacterii ce cauzează infecții nosocomiale, fiind gram-negativă și afectează în special pacienții cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele provocate de expunerea la aceasta sunt tusea, febra, durerea în piept și apariția mucusului.
 • Proteus mirabilis – Este o bacterie gram-negativă responsabilă de infecții urinare complicate, provocând disurie, dureri și hematurie. Poate fi transmisă prin contact direct cu persoane, suprafețe, alimente și obiecte contaminate și prin nerespectarea igienei personale.

Diferențe între infecția urinară și bolile cu transmitere sexuală la bărbați

Infecția urinară și bolile cu transmitere sexuală sunt două afecțiuni destul de comune, iar simptomele acestora sunt similare, făcând dificilă diferențierea lor.

Diferențele majore dintre infecțiile urinare și bolile cu transmitere sexuală sunt:

Infecția urinarăBoală cu transmitere sexuală
cauzată de răspândirea bacteriei în tractul urinar prin uretrătransmisă prin contact sexual, consum de droguri, naștere sau alăptare
apar simptome inconfortabile încă din primele zilede cele mai multe ori, este asimptomatică
nu este contagioasăeste contagioasă
simptome ce apar: febră, nevoia bruscă și deasă de a urina, urină tulbure, dureri abdominale, dureri de spatesimptome ce pot apărea: erupție vaginală, vezicule în zona genitală, durere în timpul actului sexual, sângerări între menstruații, umflături articulare
poate fi cauzată de o boală cu transmitere sexuală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?