Tratamentul Infectiei cu Escherichia coli (E. coli)
Afectiuni Urologice

Tratamentul Infectiei cu Escherichia coli (E. coli)

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Infecțiile cu Escherichia coli pot fi tratate atât prin metode alopate, prin administrarea de antibiotice potrivite, precum ciprofloxacina sau trimoxazol, cât și prin metode homeopate, care sunt o metodă adjuvantă de tratament pentru E. coli, prin administrarea de D-manoză, probiotice, ceai verde, extract de merișor și de hibiscus.

 Folosind aceste metode cu strictețe, bacteria poate fi distrusă și eradicată definitiv, chiar și tulpinile rezistente la anumite antibiotice.

Administrarea Antibioticelor

Antibioticele sunt considerate tratamentul de primă linie pentru infecțiile cu E. coli. Cele mai frecvent recomandate pentru tratamentul infecțiilor urinare includ trimoxazol (trimetoprim/sulfametoxazol), nitrofurantoina, ciprofloxacina și ampicilina.

Aceste antibiotice au capacitatea de a ucide bacteriile sensibile, nereușind să le elimine și pe cele rezistente.

Pentru a distruge o specie rezistentă la antibiotic, este importantă efectuarea unui uroculturi care va identifica medicamentul potrivit, la care bacteria are cea mai mare sensibilitate.

În acest caz, fosfomicina poate fi recomandată pentru tratarea infecțiilor cu E. coli.

Administrarea D-manozaei

D-manoza este considerată un tratament adjuvant al infecțiilor cu E. coli. Aceasta este un epimer al D-glucozei și joacă un rol important în inhibarea aderenței uropatogenilor precum E. coli la celulele uroteliale, această adeziune fiind un prim pas crucial în colonizarea vezicii urinare de către agenții patogeni.

D-manoza acționează prin imitarea structurală a reziduurilor de manoză de pe suprafața uroteliului sau a proteinelor transmembranare precum uroplakina 1a.

D-manoza utilizată ca monoterapie în cazurile de infecții acute necomplicate ale tractului urinar a obținut rate de vindecare clinică foarte bune, comparabile cu cele obținute de pacienții care au primit tratament cu antibiotice. În plus, ameliorarea simptomelor după doar 3 zile de tratament cu D-manoză, a fost, de asemenea, similară cu cea experimentată de persoanele tratate cu antibiotice, conform studiului realizat de Florian Wagenlehner în anul 2022, intitulat „De ce D-manoza poate fi la fel de eficientă ca și antibioticele în tratamentul infecțiilor acute necomplicate ale tractului urinar inferior – Considerații preliminare și concluzii ale unui studiu non-intervențional”.

Administrarea Extractului de merișor

Extractul de merișor este unul dintre tratamentele adjuvante în cazul infecțiilor cauzate de E. coli. S-a demonstrat că, după consumul de merișoare, forțele de aderență ale bacteriei la celulele tractului urinar scad semnificativ. Acest lucru sugerează că substanțele active din merișoare pot scădea capacitatea bacteriei de a adera la tractul urinar, prevenind potențialele infecții urinare.

Există dovezi științifice care susțin utilizarea sucului de merișoare ca o abordare non-antibiotică pentru gestionarea infecțiilor urinare, în special împotriva celor cauzate de E. coli, conform studiului „Consumul oral de cocktail din suc de merișoare inhibă aderența la scară moleculară a Escherichia coli uropatogenă clinică”, realizat de Yuanyuan Tao et al. în anul 2011.

Administrarea Probioticelor specifice

Probioticele sunt recomandate ca tratament adjuvant pentru E. coli. Un studiu a constatat că ambele tulpini de Lactobacillus au redus semnificativ capacitatea de cultivare a bacteriei în biofilme, cu o reducere de 70% pentru tulpinile probiotice L. plantarum și de 76% pentru tulpinile L. rhamnosus după 24 de ore de la expunere.

Acest lucru sugerează că aceste tulpini probiotice pot întrerupe în mod eficient biofilmele de E. coli, ceea ce este crucial pentru gestionarea infecțiilor tractului urinar, conform studiului intitulat „Utilizarea lactobacililor pentru combaterea biofilmelor de Escherichia coli și Staphylococcus aureu pe dispozitivele tractului urinar”, realizat de Fábio M. Carvalho în anul 2021.

Administrarea Extractului de hibiscus

Extractul de hibiscus poate fi folosit ca tratament adjuvant în cazul infecțiilor cu E. coli. Aceasta este o plantă cu flori cu un conținut ridicat de vitamina C, având astfel un efect antioxidant, dar și proprietăți antibacteriene.

Floarea și caliciul sunt bogate în polifenoli bacteriostatici, inclusiv flavonoide, sambubioside și proantocianidine. Un studiu a constatat că extractul de Hibiscus sabdariffa a prezentat o activitate antibacteriană împotriva tulpinilor de E. coli, inclusiv a E. coli enteropatogen (EPEC). În plus, s-a observat că inhibă formarea de piedestaluri pe celulele gazdă de către EPEC, o etapă crucială în patogenitatea sa, inducând filamentarea bacteriei și sugerând o afectare a diviziunii celulare.

Acest lucru indică potențialul extractului de Hibiscus sabdariffa de a fi un agent antimicrobian împotriva E. coli, conform studiului „Extractul apos de Hibiscus sabdariffa inhibă inducerea piedestalului de către E. coli enteropatogenă și promovează filamentarea bacteriană in vitro”, realizat de Reda Mohamed-Salem et al. în anul 2019.

Consumul de Ceai verde

Ceaiul verde este considerat unul dintre tratamentele adjuvante folosite în infecțiile cu E. coli. Acesta conține substanțe polifenolice, precum catechinele, despre care s-a constatat că au efecte antimicrobiene. Printre mecanismele specifice se numără deteriorarea membranei celulelor bacteriene, producerea de efecte bactericide și antitoxice, dar și inhibarea enzimelor bacteriene și a producției de proteine.

Un studiu afirmă faptul că ceaiul verde, datorită conținutului său de catechine, poate fi un agent antimicrobian eficient împotriva E. coli, studiul denumindu-se „Efectele ceaiului verde asupra Escherichia coli ca agent uropatogen”, realizat de Afsaneh Noormandi et al. în anul 2014.

Se poate distruge și eradica definitiv bacteria E. coli?

Da, bacteria E. coli poate fi distrusă și eradicată definitiv. Acest lucru se poate întâmpla cu ajutorul antibioticelor, precum azitromicina și ciprofloxacina, dar și prin luarea unor măsuri de prevenire a infecției.

Usturoiul este eficient împotriva E. coli?

Da, usturoiul este eficient împotriva E. coli datorită substanței active, alicina. Acesta are un rol important în alimentație și în medicină de secole întregi, iar mirosul său picant tipic și activitatea sa antibacteriană sunt determinate de prezența alicinei.

Extractul de usturoi conține o gamă variată de substanțe antimicrobiene și antibacteriene, eficiente în protejarea organismului împotriva organismelor gram-negative, cum ar fi E. coli.

Alicina prezintă efecte antibacteriene puternice împotriva unei varietăți de bacterii infecțioase responsabile de infecțiile urinare, inclusiv E. coli, conform unui studiu intitulat „Usturoiul: o analiză a efectelor terapeutice potențiale”, realizat de Leyla Bayan et. al în anul 2014.

Este E. coli rezistent la antibiotice?

Da, E. coli poate deveni rezistent la antibiotice. Deși este sensibil în mod intrinsec la aproape toți agenții antimicrobieni, acesta are o mare capacitate de a acumula gene de rezistență, devenind rezistent la cefalosporine, carbapeneme, aminoglicozide, polimixine și chinolone.

Care sunt riscurile netratării infecției cu E. coli?

Riscurile netratării infecției cu E. coli sunt apariția complicațiilor care pot pune viața în pericol, precum sindromul hemolitic uremic sau septicemia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?