Infectie Urinara La Copiii Si Bebelusi
Afectiuni Urologice

Infectie Urinara La Copiii Si Bebelusi

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Scris De:

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Infecțiile urinare apar atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar, putând afecta uretra, vezica urinară, ureterele sau rinichii. Sunt mai dificil de diagnosticat la copii și bebeluși, deoarece simptomele sunt mai puțin specifice decât la adulți și, în unele cazuri, greu de recunoscut.

Infecțiile tractului urinar sunt printre cele mai comune infecții bacteriene la copii necesitând tratament antibiotic și profilaxie.

Ce este infectia urinara la copii?

Infecția urinară a tractului urinar (ITU) la copii este o infecție bacteriană localizată oriunde la nivelul tractului urinar, cel mai adesea în vezica urinară (cistita) sau rinichi (pielonefrită).

Aproape toate infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii care intră în deschiderea uretrei (tubul care drenează urina din vezică în afara corpului) și se deplasează în sus către vezica urinară și uneori spre rinichi. Rareori, în infecțiile severe, bacteriile pătrund în fluxul sanguin din rinichi și pot provoca sepsis sau afectarea altor organe.

Cât de comune sunt infecțiile urinare la copii?

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt frecvente în copilărie, fiind unele dintre cele mai comune infecții bacteriene la copii și bebeluși, aproximativ 8 din 100 fete și 2 din 100 băieți. Se estimează că aproximativ 7,8% dintre fete și 1,7% dintre băieți până la vârsta de 7 ani vor avea o infecție urinară conform studiului „Infecțiile tractului urinar la copii” realizat de Alexander K.C. Leung în 2019. Un procent de 5-14% din urgențele pediatrice sunt datorate acestei cauze.

Care sunt factorii predispozanți pentru infectia urinara la copii?

Factorii predispozanți ai ITU la copii includ: sexul, vârsta, anomaliile congenitale ale tractului urinar, disfuncții ale vezicii și intestinului, vezica neurogenă, urolitiaza, imunodeficiența, disfuncția de golire a vezicii urinare, lipsa circumciziei la băieți, constipația, manevrele medicale invazive.

În primele 4-6 luni este mai frecventă la sexul masculin, raportul fiind de 4 băieți/1 fată cu ITU. După 3 ani, ITU este mult mai frecventă la fete din cauza uretrei scurte care facilitează mișcarea bacteriilor în tractul urinar. 5% dintre școlari suferă de ITU, cu un raport fată/băiat mai mare de 10/1. Sugarii de sex masculin necircumciși sunt, de asemenea, mai predispuși la ITU, deoarece bacteriile tind să se acumuleze sub prepuț.

Disfuncția vezicii urinare și a intestinului

Disfuncția vezicii urinare și a intestinului descrie un spectru de simptome urinare inferioare însoțite de probleme de eliminare a fecalelor care se manifestă în principal prin constipație și/sau encoprezis (eliminarea involuntară a fecalelor).

Această condiție este frecvent asociat cu reflux vezico-ureteral (RVU) și infecții recurente ale tractului urinar, care, în cazuri grave, pot duce la cicatrici renale și insuficiență renală.

Vezica urinară și intestinul au aceeași origine embriologică, locație pelviană, inervație și trecere prin musculatura planșeului pelvin. În general, creșterea încărcăturii fecale rectale poate afecta golirea și/sau umplerea vezicii urinare prin:

 • Compresie mecanică, rezultând într-o capacitate redusă a vezicii care poate cauza incontinență de urgență și creșterea frecvenței urinare.
 • Schimbarea stimulilor neuronali fiziologici ai vezicii și mușchilor planșeului pelvin, ducând la o scădere progresivă a nevoii de evacuare, spasme vezicale cronice, golire insuficientă și volume semnificative de urină post-micțiune.

Astfel, disfuncția vezicii urinare și a intestinului poate favoriza apariția infecțiilor urinare la copii.

Vezica neurogenă

Vezica neurogenă este o disfuncție a tractului urinar în care vezica urinară nu se golește în mod corespunzător din cauza unei afecțiuni neurologice sau a unei leziuni ale măduvei spinării (spina bifida).

În mod normal, în timpul micțiunii, creierul transmite un mesaj mușchilor vezicii urinare să se contracte pentru a elimina urina din vezică, iar în același timp, creierul semnalează muschilor sfincterului să se relaxeze și să elimine urina din vezica urinara prin uretra.

La copii cu disfuncție neurogenă a vezicii urinare, nervii care ar trebui să transmită aceste mesaje nu funcționează corect, afectând controlul acesteia. Acest lucru determină apariția scurgerilor de urină, retenției de urină și infecția vezicii urinare sau a ureterelor din cauza stagnării pe timp îndelungat a urinei în vezica urinară.

Urolitiaza

Urolitiaza reprezintă formarea calculi (pietre) în tractul urinar, care pot apărea în rinichi, uretere, vezica urinară sau uretră. Incidența și prevalența urolitiazelor la copii a crescut în ultimul deceniu. Majoritatea calculilor renali la copii sunt formați fie din oxalat de calciu, fie din fosfat de calciu și sunt adesea asociați cu o anomalie metabolică.

Urolitiaza este asociată cu o anomalie metabolică identificabilă la aproximativ 40% până la 50% dintre copii. Anomaliile metabolice majore includ: hipercalciuria, hiperoxaluria, hipocituria, cistinuria și hiperuricozuria. Hipercalciuria sau hipocitraturia sunt anomaliile cel mai frecvent raportate la copii.

Urolitiaza crește riscul de infecții ale tractului urinar (ITU) la copii prin obstrucționarea fluxului urinar, iritarea sau lezarea mucoasei tractului urinar, exacerbarea refluxului vezico-ureteral, modificarea pH-ului urinar și prin dificultățile în golirea completă a vezicii determinând stagnarea urinei care permite bacteriilor să adere la uroteliu și să se înmulțească.

Imunodeficiența

Tulburările de imunodeficiență primară sunt un grup de tulburări care afectează capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor din organism. Acestea includ defecte ale celulelor T și celulelor B care afectează imunitatea mediată celular și respectiv umoral, imunodeficiența combinată umorală și mediată celular, defecte în fagocitoză, defecte ale complementului și defecte ale căilor de semnalizare a citokinelor sau citokinelor care sunt dăunătoare pentru funcția imună. În funcție de tip și de severitate, vârsta de debut a simptomelor poate varia de la perioada neonatală până la copilăria târzie.

Imunodeficiența poate crește susceptibilitatea copiilor la infecțiile tractului urinar (ITU) din cauza:

 • sistemului imunitar compromis care are dificultăți în a combate infecțiile bacteriene, ceea ce face ca acești copii să fie mai vulnerabili la infectii ale tractului urinar.
 • organismul nu poate răspunde eficient la invaziile bacteriene în tractul urinar, permițând bacteriilor să se înmulțească și să cauzeze infectii ale tractului urinar.

Copiii cu imunodeficiență au un risc crescut de a dezvolta ITU comparativ cu copiii cu un sistem imunitar normal funcțional, conform studiilor.

Disfuncția micțională

Disfuncția micțională (disfuncția de golire a vezicii urinare ) se referă la orice anomalie în modul în care copiii își golesc vezica urinară, afectând capacitatea de declanșa micțiunea, fluxul urinar sau senzația de golire incompletă a vezicii. Aceasta poate include scăderea sau creșterea frecvenței urinare, nevoie imperioasă de a urina, incontinența sau retenția urinară.

Disfuncția micțională este o problemă comună la copii și reprezintă până la 40% din vizitele la urologie pediatrică.

Disfuncția micțională poate duce la infecții ale tractului urinar prin golirea incompletă a vezicii și refluxul vezico-ureteral care determină colonizarea bacteriilor în vezică. Fluxul urinar slab și incontinența favorizează apariția ITU prin eliminarea ineficientă a bacteriilor.

Care sunt simptomele ITU la copil?

Simptomele ITU la copil includ usturime la urinare, urinări dese, urină urât mirositoare și manifestări nespecifice precum febră, iritabilitate, anorexie, vărsături, alimentație deficitară.

În perioada neonatală, simptomele și semnele sunt nespecifice, iar acestea rămân așa pe tot parcursul copilăriei. Febra inexplicabilă este cea mai frecventă în primii doi ani de viață.

Simptomele și semnele specifice includ:

 • Usturime la (Disurie)
 • Urinari dese (Polakiurie)
 • Urina urat mirositoare

După al doilea an de viață, simptomele și semnele ITU sunt mai specifice, pentru pielonefrită includ:

 • febră
 • frisoane
 • vărsături
 • stare de rău
 • dureri în flanc
 • dureri de spate și sensibilitate la unghiul costovertebral.

Simptomele și semnele infecției de tract inferior includ:

 • durere suprapubiană
 • durere abdominală
 • disurie
 • frecvență urinară
 • urgență micțională
 • urină tulbure
 • urină urât mirositoare,
 • umezire în timpul zilei
 • enurezis nocturn de debut recent
 • sensibilitate suprapubiană

H2: Ce cauzează ITU la copii?

Infecțiile urinare la copii sunt cauzate de ascensiunea și multiplicarea unor bacterii din zona periuretrală în uretră pentru a ajunge apoi în vezica urinară și în tractul urinar superior.

Această ascensiune este favorizată de:

 • Uretra scurtă – Susceptibilitatea crescută a fetelor la ITU ar putea fi explicată prin lungimea mai scurtă a uretrei feminine și colonizarea regulată a perineului de către organismele enterice.
 • Anomalii urologice – Refluxul vezicoureteral, cea mai frecventă anomalie urologică la copii, permite bacteriilor să urce de la vezică la rinichi și, de asemenea, duce la urina reziduală post-mictională care favorizează dezvoltarea bacteriilor.
 • Obstrucția anatomică cu staza – Poate apărea din cauza fimozei, stenozei meatale, fuziunii labiale, valvelor uretrale posterioare, stricturilor uretrale, ureterocelului, obstrucției joncțiunii ureterovezicale sau ureteropelviene, calculii renali sau masele extrinseci împiedicând fluxul normal al urinei și cauzând ITU.
 • Constipația – Poate duce la compresiune asupra vezicii urinare și golire incompletă a acesteia, fapt ce favorizează apariția ITU.
 • Igiena necorespunzătoare – Ștergerea dinspre spate în spre față poate duce la transferul bacteriilor din zona anală spre uretră.
 • Manevre medicale invazive, cum ar fi cateterizarea – Dispozitivele medicale pot fi contaminate și, astfel se pot introduce bacterii în tractul urinar.

Scutecele și șervețelele umede cauzează ITU la copii?

Scutecele și șervețelele umede pot fi un factor favorizant în apariția infecțiilor urinare la copii.

Studiile arată că utilizarea scutecelor superabsorbante ar putea fi un factor de risc pentru infecția tractului urinar la fete deoarece urina se evaporă incomplet și dezvoltă un mediu propice pentru creșterea  bacteriană excesivă.

Șervețelele pentru bebeluși nu provoacă ITU, dar folosite necorespunzător pot crește riscul de apariție, astfel, se recomandă ștergerea dinspre față în spre spate pentru a nu aduce bacteriile din anus în uretră.

Ce bacterii cauzeaza infectia urinara la copii?

Bacteria care cauzează cel mai frecvent ITU este Escherichia coli, 80 până la 90% dintre infecțiile urinare la copii fiind produse de aceasta conform studiului  „Infecțiile tractului urinar la copii” realizat de Alexander K.C. Leung în 2019. Alte bacterii pot fi:

 • Enterobacter aerogenes
 • Klebsiella pneumoniae
 • Proteus mirabilis (este mai frecvent la băieți decât la fete)
 • Citrobacter
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Enterococcus spp.
 • Serratia spp.

Cum se diagnostichează ITU la copil?

Diagnosticul infecției urinare la copil se formulează pe baza testelor de urină, examinările imagistice ale tractului urinar și analize de sânge.

Teste de urină

Se obține o probă de urină, iar aceasta se analizează microscopic și se realizează o urocultură pentru a crește și a identifica orice bacterie prezentă.

Conform ghidurilor de practică clinică ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP), diagnosticul de ITU la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 24 de luni necesită:

 • un test pozitiv al benzii reactive (test pentru esterază leucocitară și/sau nitriți)
 • microscopie pozitivă pentru piurie sau bacteriurie

sau

 • prezența ≥ 50.000 cfu/ml dintr-un uropatogen într-un specimen de aspirație prin cateterizare sau suprapubiană

Conform ghidurilor Societății Canade de Pediatrie (CPS) pentru diagnostic sunt necesare:

 • un test cu benzi reactive pozitiv (esteraza leucocitară și/sau nitriți)
 • o cultură de urină pozitivă a unui singur uropatogen (≥ 100.000 cfu/ml într-un eșantion de urină din mijlocul fluxului)

sau

 • ≥ 50.000 cfu/ml în o probă recoltată prin aspirație prin cateterizare și orice organism dintr-o probă de aspirație suprapubiană

Ghidurile Asociației Europene de Urologie (EAU) / Societății Europene de Urologie Pediatrică (ESPU) afirmă că o creștere de 10.000 sau chiar 1.000 cfu/ml a unui uropatogen dintr-o probă recoltată prin cateterizare sau orice număr de la o probă de aspirație suprapubiană este suficientă pentru a diagnostica o ITU la copii.

Examinări imagistice

Multe anomalii structurale ale sistemului urinar sunt diagnosticate înainte de naștere în timpul ecografiei prenatale, dar unele nu sunt observabile. De aceea, băieții de toate vârstele, fetele mai mici de 3 ani care dezvoltă chiar și o singură ITU și fetele mai mari care au infecții urinare recurente au nevoie de obicei de teste suplimentare pentru a căuta anomalii structurale ale sistemului urinar. Acestea includ:

 • Ultrasonografia rinichilor și vezicii urinare
 • Cistouretrografie micțională
 • Uneori, cistografie cu radionuclizi (RNC) sau scanarea rinichilor cu radionuclizi
 • Analize de sânge

Testele de sânge și testele care determină dacă există inflamație (proteina C reactivă și viteza de sedimentare a eritrocitelor) sunt efectuate copiilor atunci când analizele de urină nu confirmă un diagnostic sau când se suspicionează și alte infecții.

Hemoculturile se fac la sugari care au infecție urinară și la copiii cu vârsta peste 1-2 ani care au o stare generală alterată.

Care este tratamentul pentru ITU la copii?

Tratamentul infecțiilor urinare la copil include antibiotice, suplimente medicamentoase pe bază de D-manoză, extract de merișor și echinaceea cu rol adjuvant, iar în anumite situații intervenții chirurgicale de corectare a anomaliilor structurale.

Antibiotice

Antibioticul inițial recomandat pentru majoritatea copiilor cu infecție a tractului urinar (ITU) este trimetoprim/sulfametoxazol (Sumetrolim). Antibiotice alternative includ amoxicilina/clavulanat (Augmentin) sau cefalosporinele (Xifia). Durata tratamentului este de 7-10 zile, iar forma de administrare poate fi orală, intramusculară sau intravenoasă în funcție de severitatea infecției și vârsta copilului.

Trimetoprim/sulfametoxazol

Este un amestec de doi compuși medicamentoși cu acțiune antibiotică (sulfametoxazol, o sulfamidă și trimetoprim, un derivat de diaminopirimidină) care acționează prin inhibarea a două etape consecutive în biosinteza folatului și, prin urmare, în sinteza ADN-ului bacterian.

În România este este disponibilă sub formă de comprimate ( Sumetrolim 400/80 mg, Bitrim 400/80 mg, Co-Trim Arena 400/80 mg) , suspensie orală (Epitrim 200/40 mg/ 5 ml, Sumetrolim 25 mg/ml +5mg/ ml) și soluție injectabilă ( Cotrim-Ratiopharm 400 mg/80 mg sau Sevatrim 400 mg/80).

Amoxicilina/clavulanat

Este un antibiotic combinat ce conține amoxicilină, un antibiotic din clasa penicilinelor, cu acidul clavulanic, un inhibitor de beta-lactamază. Mecanismul de acțiune se exercită prin inhibarea sintezei peretelui celular al bacteriilor și beta-lactamazelor.

În România cea mai cunoscută denumire este cea de Augmentin, dar mai există și altele:  Amoksiklav, Amoxiplus, Enhancin, Medoclav. Se găsește în diferite forme: comprimate filmate sau orodispersabile, pulbere pentru suspensie orală sau pentru soluție injectabilă.

Cefalosporinele

Cefalosporinele inhibă sinteza peretelui celular al bacteriilor prin legarea de proteinele care leagă penicilina (PBP), ceea ce duce la liza bacteriană și moartea celulei.

În tratamentul ITU la copii sunt preferate cefalosporinele de generația a treia, cum ar fi cefixima (se găsește ca Cefixima Stada, Eficef, Xifia) și ceftriaxona (disponibilă ca Ceftriaxona MIP sau Aptapharma, Cefort, Seftrion și Medaxone) datorită eficacității lor împotriva unui spectru larg de patogeni uropatogeni și a biodisponibilității orale bune.

D-Manoza

D-manoza este o monozaharidă prezentă în multe alimente care previne aderența bacteriană la celulele uroepiteliale.

D-manoza este capabilă de o profilaxie eficientă, reducând riscul de infecții urinare recurente cu 53% în cazul pacienților pediatrici cu patologii urologice complexe conform studiului ”D-manoza reduce riscul de ITU la pacienții cu patologie urologică complexă” realizat de Ewan M. Brownlee în 2020.

Extract de merisor

Extractul de merișor este un supliment alimentar obținut din fructele de merișor (Vaccinium macrocarpon) prin procese de extracție care concentrează substanțele active din aceste fructe. Doi dintre compușii acestui extract împiedică bacteriile să adere de celulele uroepiteliale care căptușesc peretele vezicii urinare.

Extractul de merișor este mai puțin eficace decât trimetoprimul în prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU) la copiii sub 1 an de vârstă, dar este aproximativ la fel de eficace ca trimetoprimul la copiii cu vârsta de peste 1 an. În plus, merișorul este bine tolerat și nu are efecte adverse. Acestea sunt concluziile studiului ”Eficacitatea și profilul de siguranță a merișoarelor la copiii și adolescenții cu infecții recurente de tract urinar” realizat de V.Fernández-Puentes în 2015.

Extract de Echinacea

Echinacea este numele unui gen de plante autohtone din America de Nord și este adesea folosită pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU), pe baza proprietăților sale imunostimulatoare.

Conform unui studiu din 2020, echinacea ar putea fi sigură pentru copii cu vârste între 4 și 12 ani, până la o doză maximă de 2.000 mg pe zi.

Cum se realizează prevenția infectii urinare la copii?

Prevenția ITU la copii se poate realiza cu ajutorul unei igiene corespunzătoare și tratamentelor profilactice atât medicamentoase, cât și pe bază de plante cu ceaiuri sau siropuri eficiente pentru infecțiile urinare.

 • Igienă corespunzătoare – ștergerea dinspre față în spre spate, evitarea băilor cu spumă care ar putea irita pielea din jurul orificiului ureteral
 • Urinarea atunci când este nevoie și golirea totală a vezicii
 • Siropuri pentru infecția urinară la copii pe bază de plante, cum ar fi echinaceea, extractul de merișor
 • Ceai pentru infectie urinara la copii din plante precum coada-calului, urzică, merișor, măceșe, mătase de porumb etc.
 • Leacuri bătrânești ce pot fi de ajutor precum comprese calde pe abdomen, băi de șezut cu bicarbonat

Care sunt complicațiile ITU la copii?

Complicațiile infecțiilor urinare la copii pot include dureri abdominale și infecții urinare recurente, pielonefrita, bacteriemie, insuficiență renală, tulburări electrolitice, cicatrici renale. În cazuri rare ITU se poate complica cu: abcesul renal, pionefroza, pielonefrita emfizematoasă, pielonefrita xantogranulomatoasă.

 • Dureri abdominale recurente – infecțiile urinare în copilărie constituie un factor de risc pentru durerile abdominale recurente la copil
 • Infecții urinare recurente – apariția a 2 sau mai multe ITU în decurs de 6 luni sau apariția a 3 ITU sau mai multe într-un an
 • Bacteriemia – a apărut la 5,6% dintre copiii cu ITU
 • Convulsiile febrile – pot apărea la copiii mici cu febră mare din pielonefrită
 • Insuficiența renală acută – apare dacă ITU este lăsată netratată sau nu este tratată corespunzător și poate duce la alte complicații precum sepsis, cicatrici renale și hipertensiune arterială.
 • Tulburări electrolitice și acido-bazice – 74% dintre copii diagnosticați cu pielonefrită, participanți la un studiu transversal au înregistrat tulburări electrolitice și acido-bazice, cea mai frecventă fiind hiponatremia.
 • Cicatrici renale – O cicatrice renală se dezvoltă la până la 5% dintre fete și 13% dintre băieți după primul episod simptomatic de pielonefrită.
Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Medic rezident Psihiatrie la SCJU Constanța. Am absolvit Facultatea de Medicină din Brașov. În perioada studenției am fost implicată activ în proiectele asociațiilor studențești, atât la nivel local, ocupând diferite poziții, cea mai importanta cea de Vicepreședinte Relații Interne, cât și la nivel național. Am făcut parte din echipa de organizare a primei ediții a Congresului Medical pentru Studenti și Tineri Medici din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?