8 Leacuri Bătrânești Pentru Infecții Urinare
Afectiuni Urologice

8 Leacuri Bătrânești Pentru Infecții Urinare

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Pentru a combate o infecție urinară sunt utilizate o serie de leacuri bătrânești testate clinic, ce s-au dovedit a fi extrem de eficiente în distrugerea și împiedicarea proliferării bacteriilor. Printre acestea se numără extractul de Uva Ursi, de merișor, de echinacea, de oregano, de cuișoare, de coada șoricelului și D-manoza, dintre care oregano și uva-ursi sunt interzise în cazul copiilor.

Un produs complex, alcatuit si din leacuri batranesti, numit BactoLift Urinar Forte conține toate aceste substanțe naturale ce acționează sinergic pentru a ameliora și trata simptomele infecției urinare cauzate de diferite bacterii patogene, inclusiv E. coli sau K. pneumoniae.

Leacurile Batranesti Pentru Infectia Urinala sunt:

  1. Strugurii Ursului (Uva Ursi)
  2. Merișor
  3. Echinacea
  4. Oregano
  5. Ulei de cuișoare
  6. Coada șoricelului
  7. Mesteacăn
  8. D-Manoza

Strugurii Ursului (Uva Ursi)

Planta Strugurii Ursului (Arctostaphylos uva-ursi) este folosită în tratamentul infecției urinare ca leac bătrânesc. Substanța activă din frunzele acestui arbust este arbutina, cunoscută ca fiind un antibiotic urinar eficient. Uva-ursi este aprobată de Comisia E din Germania pentru tratamentul infecțiilor urinare și este considerată activă împotriva bacteriilor Candida albicans, Staphylococcus aureus și, mai ales, Escherichia coli.

Un studiu ce a evaluat eficiența și siguranța utilizării ibuprofenului combinat cu uva-ursi în tratarea infecțiilor urinare a concluzionat faptul că acestea ameliorează simptomele dureroase ale infecțiilor la femei atât individual, cât și combinat. Uva-ursi a demonstrat proprietăți antibacteriene împotriva E. coli atât in vitro, cât și în probele de urină ale voluntarilor sănătoși, conform studiului „Extractul de uva-ursi și ibuprofenul ca tratamente alternative ale infecției tractului urinar la femei adulte (ATAFUTI): protocol de studiu pentru un studiu randomizat controlat”, realizat de J. Trill et al. în anul 2017.

Merișor

Extractul de merișor (Vaccinium oxycoccus) este o plantă ce poate fi folosită ca leac băbesc în tratarea infecțiilor urinare. Acesta conține ca principal component proantocianidina cu legături A, precum și metaboliții săi, care împiedică bacteria Escherichia coli să se lege de uroepiteliul vezicii urinare, reducând astfel capacitatea sa de a provoca și de a menține o infecție urinară.

O analiză a șapte studii de înaltă calitate care au inclus 1498 de femei sănătoase a constatat că administrarea de suplimente pe bază de merișoare a redus riscul de recurență a infecției urinare cu 26%, pe baza studiului „Merișorul reduce riscul de recidivă a infecției tractului urinar la femeile sănătoase: O revizuire sistematică și o meta-analiză”, realizat de Zhuxuan Fu în anul 2017.

Echinacea

Planta Echinacea (Echinacea purpurea) este eficientă ca leac bătrânesc împotriva infecțiilor urinare. Compușii activi, cărora li se datorează proprietățile antioxidante, antibacteriene și antifungice, sunt alcamidele, polizaharidele și glicoproteinele. Extractul de Echinacea are activitate împotriva unor bacterii precum Streptococcus, Haemophilus influenzae și Legionella pneumophila.

Oregano

Planta Oregano (Origanum heracleoticum L.), sub formă de ulei, este un bun leac băbesc folosit în tratarea infecțiilor urinare, în special a celor provocate de E. coli. Principalele componente ale uleiului sunt fenolii izomeri carvacrol și timol, carvacrolul din intens studiat datorită proprietăților antimicrobiene puternice.

Un studiu a urmărit să investigheze efectul antimicrobian al uleiului esențial de oregano împotriva bacteriei Escherichia coli. Rezultatele sugerează că acesta exercită un puternic efect bactericid prin deteriorarea structurilor celulare, permeabilizând membranele celulare. Astfel, uleiul esențial de oregano poate fi considerat un agent antibacterian natural, conform studiului „Caracteristicile antibacteriene ale uleiului esențial de oregano și mecanismele sale împotriva Escherichia coli O157:H7” realizat de Bo Li et al. în anul 2022.      

Ulei de cuișoare

Uleiul de cuișoare, extras din planta de cuișoare (Syzygium aromaticum), este un leac bătrânesc folosit în tratamentul infecțiilor urinare. Principalele componente active sunt eugenolul, acetatul de eugenil, β-cariofilenul și α-humulenul.

Un studiu a demonstrat că extractul de cuișoare a prezentat un spectru larg de inhibiție împotriva agenților patogeni gram-pozitivi și gram-negativi care cauzează infecții urinare, precum P. mirabilis, S. epidermidis, S. aureus, E. coli, K. puenominae. Studiul se intitulează „Extractul de cuișoare bogat în antioxidanți, un puternic agent antimicrobian împotriva bacteriilor care cauzează infecții ale tractului urinar in vitro”, fiind realizat de Vanessa Lee Rosarior et al. în anul 2021.

Coada șoricelului

Planta Coada șoricelului (Achillea millefolium) este folosită în tratamentul infecțiilor urinare ca leac bătrânesc. Aceasta conține multe substanțe active, precum achileina, apigenina, luteolina, quercitina, cumarina, mentolul și acidul salicilic, care îi conferă proprietăți antivirale, antimicrobiene și dezinfectante.

În urma studiilor clinice, extractele din părți aeriene de coada șoricelului s-au dovedit a fi active împotriva Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Aspergillus niger și Candida albicans. Unul dintre aceste studii a fost realizat de Gordana Stojanović et al. în anul 2005, intitulându-se „Activitatea antimicrobiană in vitro a extractelor din patru specii de Achillea: compoziția extractului de Achillea clavennae L. (Asteraceae)”.

Mesteacăn

Mesteacănul (Betula pendula) este un arbore a cărui extract poate fi folosit ca leac băbesc împotriva infecțiilor urinare. Scoarța exterioară conține betulină ca și compus principal, dar și alte triterpene pentaciclice, ce îi conferă extractului de mesteacăn efecte antiinflamatorii, antioxidante, antivirale și antiproliferative.

Într-un studiu efectuat pe extractul etanolic din lemnul și scoarța a mai multor specii de mesteacăn, s-a analizat activitatea antimicrobiană a acestora. S-a dovedit astfel că extractul din scoarță este activ împotriva Staphylococcus aureus sensibil la meticilină și parțial activ împotriva Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis și Mycobacterium phlei. Studiul este intitulat „Plante medicinale din genul Betula – utilizări tradiționale și o analiză fitochimico-farmacologică”, fiind realizat de Subha Rastogi et al. în anul 2015.

D-Manoza

Substanța D-manoză, un tip de zahăr simplu, este un leac bătrânesc folosit pentru a trata infecțiile tractului urinar. Atunci când este excretată în urină, aceasta inhibă activitatea bacteriei Escherichia coli, principalul organism cauzator al infecțiilor urinare, împiedicând-o să se atașeze la uroteliu și să provoace infecții.

Studiile arată că D-manoza poate fi un ajutor eficient în gestionarea cistitei acute și, de asemenea, un agent profilactic eficient într-o populație selectată, conform analizei „D-manoza: un suport promițător pentru infecțiile acute ale tractului urinar la femei. Un studiu pilot”, realizată de L. Domenici et. al în anul 2016.

Alte remedii naturiste pentru infectiile urinare

Există și alte remedii naturiste, cu potențialul de a ameliora simptomele infecției urinare, precum oțetul de mere și usturoiul.

Remedii naturiste pentru infecții urinare pot fi și:

  • Oțetul de mere – Pe lângă acizii organici, oțetul conține, de asemenea, cantități considerabile de molecule fenolice, cum ar fi acizii galic, protocatechuic, clorogenic și cafeic, substanțe ce îi conferă o puternică activitate antimicrobiană.
  • Usturoiul – Activitatea antibacteriană a usturoiului este atribuită pe scară largă alicinei.

Leacurile bătrânești funcționează în cazul infecțiilor urinare la copii?

Da, leacurile bătrânești funcționează în cazul infecțiilor urinare la copii. Unele dintre acestea ar putea fi nesigure pentru copii și ar trebui evitate, precum uva-ursi sau oregano.

Un studiu efectuat pe un eșantion cu copii cu vârsta de 11 ani, s-a dovedit că D-manoza poate fi eficientă în profilaxie, reducând riscul de infecții urinare recurente cu 53%. Acest lucru reduce nevoia de antibiotice profilactice pe termen lung și poate reduce riscul de colonizare cu organisme multirezistente. Acest studiu este intitulat „D-manoza reduce riscul de infecții urinare la pacienții cu urologie pediatrică complexă” și realizat de Ewan M. Brownlee în anul 2020.

Există produse complexe?

Da, există produse complexe. Produsul numit BactoLift Urinar Forte are în componență toate aceste extracte și substanțe eficiente, ce lucrează sinergic pentru a ameliora simptomele infecției urinare, având astfel un efect puternic.

Ce bacterii provoacă infecția urinară?

Bacteria responsabila de infectile urinare in 80-90% din cazuri este Escherichia coli, alte bacterii care pot cauza o infectie urinara sunt: Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Citrobacter koseri, Staphylococcus aureus sau Familia Mycoplasmataceae.

Care sunt simptomele infectării?

Simptomele infectării a tractului urinar sunt nevoia bruscă și frecventă de a urina, durere sau arsură la urinare, febră, urină cu miros și aspect tulbure, durere abdominală sau pelvină.

Care sunt cele mai frecvente tratamente?

Cele mai frecvente tratamente pentru infectia urinara sunt antibioticele, precum Sumetrolim, Monural, Cefalexina sau Cefort. De asemenea, complementar, se apelează la terapia naturală, folosind extracte și substanțe naturale, precum D-manoza, Uva-ursi sau merișor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?