Afectiuni Urologice

Spalaturi Pentru Infectia Urinara

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Spălăturile vaginale reprezintă curățarea pe interior a vaginului cu ajutorul unei soluții, cu scopul de a păstra o igienă corespunzătoare și de a preveni anumite infecții.

Eficiența acestora nu este mare, iar pe termen lung poate determina dezechilibrul florei vaginale, care poate cauza vaginoză bacteriană și alte afecțiuni mai grave, precum cancerul de col uterin.

Pentru un duș vaginal este necesară o soluție special concepută, fie un amestec dintre apă și bicarbonat de sodiu ori o plantă, cum ar fi mușețelul, ce este transferată într-o sticlă cu ajutorul căruia se pulverizează în interiorul vaginului.

Alternativele dușului vaginal, testate și a căror siguranță și eficiență au fost dovedite științific, sunt D-manoza, extractul de Uva ursi și baia de șezut.

Ce sunt spălăturile vaginale?

Spălăturile vaginale reprezintă procesul de curățare intravaginală cu o soluție lichidă. Dușul vaginal este utilizat din motive de igienă personală sau estetice, pentru prevenirea sau tratarea unei infecții precum cea urinară, pentru igiena după menstruație sau contact sexual sau pentru prevenirea unei sarcini.

Cât de eficiente sunt spălăturile pentru infecția urinară?

Spălăturile pentru infecția urinară pot fi folositoare pe termen scurt, însă majoritatea doctorilor recomandă evitarea lor, deoarece pot schimba echilibrul necesar al florei vaginale și aciditatea naturală a unui vagin sănătos.

Cu toate acestea, unele studii au arătat că dușul vaginal a scăzut numărul de bacterii E. coli și Streptococcus sp.

Care sunt riscurile spălăturilor vaginale?

Riscurile spălăturilor vaginale sunt boala inflamatorie pelvină, vaginoza bacteriană, cancerul de col uterin, greutatea mică la naștere a fătului, nașterea prematură, transmiterea virusului imunodeficienței umane, bolile cu transmitere sexuală, sarcina ectopică, candidoza vulvovaginală recurentă și infertilitatea, conform studiului „Dușul vaginal: dovezi privind riscurile sau beneficiile pentru sănătatea femeilor” realizat de Jenny L. Martino în anul 2002.

Ce este necesar pentru a face o spălătură vaginală?

Pentru o spălătură vaginală este nevoie de apă sau de o soluție special concepută, achiziționată din farmacii. În apă pot fi amestecate oțet, bicarbonat de sodiu, iod sau antiseptice.

Cum se fac spălăturile pentru infecția urinară?

Spălăturile pentru infecția urinară se fac urmând acești pași:

  • Se umple o sticlă sau pungă cu apă și alte ingrediente.
  • Se pulverizează amestecul în vagin.
  • Se spală fluidele din vagin.

Cât de des poți efectua spălăturile vaginale?

Spălăturile vaginale pot fi efectuate cel mult o dată pe săptămână. Dușurile vaginale efectuate mai des decât o dată pe săptămână au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.

Care sunt cele mai bune substanțe și plante în cazul spălăturilor?

Cele mai bune substanțe și plante în cazul spălăturilor pot fi bicarbonatul de sodiu și extractele din plante precum menta, care pot fi folosite și ca atare.

Bicarbonatul este recomandat?

Da, bicarbonatul este recomandat, însă numai pe termen scurt. Nu există studii care să arate siguranța acestuia, motiv pentru care ar trebui evitat. pH-ul normal al vaginului este între 3.8 și 5, moderat acid, iar un pH mai mare ar putea dezechilibra flora, având în vedere că bicarbonatul are un pH de 8.5. În schimb, o valoare mai acidă/mică a pH-ului în vagin decât cea a sângelui sau a fluidelor interstițiale poate proteja mucoasa vaginală de organismele patogene.

Ceaiul de mușețel este recomandat?

Da, ceaiul de mușețel este recomandat. Acesta are efect de calmare și antispasmodic, iar folosit în spălăturile vaginale, poate ameliora inflamațiile, iritațiile și mâncărimile.

Care sunt alternativele spălăturii vaginale pentru infecția urinară?

Alternativele spălăturii vaginale pot fi baia de șezut sau administrarea D-manozei sau a extractului de Uva-ursi.

D-manoza

D-manoza este o monozaharidă cu rol antibacterian util în cazul infecțiilor urinare.

Studiind 308 femei cu infecții urinare recurente, s-a dovedit că D-manoza are aceleași efecte precum Nitrofurantoina în ceea ce privește prevenirea infecțiilor timp de 6 luni, pe baza studiului realizat de Silvio Altarac et al. în anul 2013, denumit „Utilizarea D-manozei în profiaxia infecțiilor recurente alte tractului urinar la femei”.

Uva Ursi

Extractul de Uva Ursi sau Strugurii ursului posedă efecte terapeutice eficiente în tratarea infecțiilor tractului urinar.

Majoritatea studiilor confirmă eficacitatea sa în distrugerea bacteriilor, precum K. pneumoniae și S. aureus. Un astfel de studiu este cel realizat de Laila Sumreen et al. în anul 2022, denumit „Efectul antibacterian al tincturii plantei Uva-ursi în fața unor uropatogeni”.

Băile de șezut

Baia de șezut este o metodă ieftină și ușoară de a ameliora anumite simptome ale infecției urinare, precum disconfortul, prin imersarea zonei genitale în apă călduță pentru 15-20 de minute. Aceasta este un mod de a păstra o igienă riguroasă a zonei, utilă atât în tratarea, cât și prevenirea infecției urinare.

Nu există însă studii clinice care sa ateste eficiența și siguranța bailor de sezut in cazul infectiilor urinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?