Afectiuni Urologice

Bai de Sezut Pentru Infectii Urinare

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Baia de șezut este un remediu natural ce presupune curățarea zonei genitale prin imersarea acesteia într-o cadă sau baie din plastic cu apă călduță, până la nivelul șoldurilor. Aceasta ar putea ameliora iritația și disconfortul, însă nu există studii despre eficiența acesteia în cazul infecțiilor urinare.

Baia de șezut se efectuează după dezinfectarea căzii, umplându-se cu apă 5-10 cm, apoi imersându-se zona genitală pentru 15-20 de minute. Complementar acesteia, se poate consuma ceaiul de mentă sau ceaiul verde, datorită efectelor antibacteriene.

Avantajele folosirii acesteia sunt ameliorarea disconfortului și simplitatea procedurii, însă există riscul de infecție, dacă recipientul nu a fost corect curățat în prealabil.

Diferența dintre băile de șezut și spălăturile vaginale este că baia de șezut este superficială, presupunând curățarea pe exterior a zonei genitale, iar spălăturile vaginale presupun spălarea în interior a zonei genitale.

Deoarece băile de șezut nu sunt testate clinic pentru infecțiile urinare, se pot folosi alternative naturale, a căror eficiență a fost verificată și demonstrată, precum D-manoza, Uva ursi și Oregano.

Cum poate ajuta baia de șezut în cazul infecțiilor urinare?

Baia de șezut este o baie caldă și superficială folosită pentru curățarea zonei genitale, în special a perineului sau a zonei dintre rect și vulvă sau scrot, unul dintre factorii cei mai importanți în prevenirea infecțiilor urinare. Aceasta este utilizată în mod obișnuit pentru a ameliora iritațiile pielii, mâncărimile și durerile minore, însă nu există destule studii care să ateste eficacitatea lor în tratarea infecțiilor tractului urinar.

Cum se utilizează baia de șezut pentru infecția urinară?

Baia de șezut se poate efectua direct în cadă ori folosind un kit special conceput. Indiferent de varianta aleasă, locul folosit trebuie mai întâi curățat și dezinfectat.

Baia de șezut se utilizează astfel:

  1. Se umple cada cu 5-10 cm de apă călduță, nu fierbinte, pentru a nu provoca arsuri sau disconfort.
  2. Se adaugă săruri sau substanțe, precum sare Epsom sau iod povidonă, dacă medicul recomandă.
  3. Se așază în cadă pentru a înmuia perineul timp de 15-20 de minute.
  4. După acest timp, se usucă zona cu un prosop de bumbac curat, fără a freca, pentru a evita iritațiile.
  5. Se curăță și dezinfectează cada.

Apa este recomandată să fie fierbinte?

Nu, apa nu trebuie să fie fierbinte deoarece ar putea cauza un disconfort în plus sau chiar arsuri. Apa ar trebui să aibă temperatura între 37 și 39 grade Celsius.

Câte băi de șezut sunt recomandate pe zi?

Sunt recomandate 3-4 băi de șezut pe zi, dacă acestea au efectul scontat, de a ameliora disconfortul.

Cât timp este recomandat pentru fiecare sesiune?

Timpul recomandat pentru fiecare sesiune este de 15-20 de minute.

Care sunt cele mai bune ceaiuri de folosit?

Cele mai bune ceaiuri de folosit pentru a trata o infecție urinară, care pot fi folosite și în baia de șezut, sunt ceaiul verde și ceaiul de mentă.

Cele mai bune ceaiuri pentru infecția urinară sunt:

  • Ceaiul verde – Acesta conține o concentrație mare de polifenoli, cunoscuți datorită efectelor antimicrobiene și antiinflamatorii puternice. De asemenea, extractul de ceai verde poate îmbunătăți eficacitatea anumitor tipuri de antibiotice utilizate frecvent pentru infecțiile urinare.
  • Ceaiul de mentă – Acesta are proprietăți antibacteriene împotriva bacteriilor care cauzează infecțiile urinare, iar unele substanțe din extractul de mentă pot ajuta la reducerea rezistenței bacteriene la antibiotice.

Care sunt avantajele băii de șezut?

Avantajele băii de șezut sunt, în primul rând, faptul că poate fi făcută în confortul casei, fiind o metodă simplă, rapidă și ieftină de a scădea disconfortul, iar în al doilea rând, faptul că poate ameliora simptomele unor afecțiuni, precum durerile și mâncărimile.

Care sunt riscurile și complicațiile utilizării băii de șezut?

Băile de șezut sunt, de obicei, sigure, dar există un mic risc de infecție dacă baia de plastic sau cada nu au fost bine curățate înainte de folosire.

Diferența dintre băi de șezut și spălături pentru infecții urinare

Diferența majoră dintre baia de șezut și spălăturile vaginale este că prima presupune imersarea zonei genitale într-o cadă cu apă călduță, pe când a doua presupune spălarea interiorului vaginului cu o soluție.

Care sunt alternativele băii de șezut pentru infecțiile urinare?

Alternativele băii de șezut pentru infecțiile urinare sunt extractele de Uva-Ursi și Oregano, precum și D-manoza, substanțe naturale a căror eficiență este dovedită de studiile științifice.

D-manoza

D-manoza este un tip de zahăr simplu frecvent utilizat pentru a preveni și trata infecțiile ușoare ale tractului urinar.

Un studiu efectuat în anul 2016 a evaluat efectul D-manozei asupra a 43 de femei cu infecții urinare active și cu antecedente de infecții urinare recurente. În primele 3 zile, participantele la studiu au luat o doză de 1.5 grame de D-manoză de 2 ori pe zi, urmată de o doză zilnică de 1.5 grame timp de 10 zile. După 15 zile, aproximativ 90% dintre infecțiile lor au fost rezolvate. Numele studiului este „D-manoza: un suport promițător pentru infecțiile acute ale tractului urinar la femei. Un studiu pilot”, fiind realizat de L. Domenici et al.

Uva Ursi

Extractul de Uva-ursi, denumit și Strugurii ursului, provine dintr-un arbust cunoscut pentru efectele sale terapeutice asupra sănătății tractului urinar.

Acesta are un puternic efect antibacterian împotriva agenților uropatogeni, precum Staphylococcus aureus și Klebsiella pneumoniae, conform studiului „Efectul antibacterian al tincturii plantei Uva-ursi în fața unor uropatogeni” realizat de Laila Sumreen et al. în anul 2022.

Oregano

Uleiul esențial de oregano, Origanum heracleoticum L., s-a dovedit a fi un puternic antioxidant, antibiotic și antiviral. Acesta inhibă creșterea bacteriilor, având efect antibacterian împotriva Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa, conform unui studiu realizat de Monika Sienkiewicz în anul 2012, denumit „Activitatea antibacteriană a uleiului esențial de oregano (Origanum heracleoticum L.) împotriva tulpinilor clinice de Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?