Afectiuni Urologice

Candidoza vaginală

candidoza vaginala
Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Scris De:

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Candidoza vaginală este cauzată cel mai frecvent de Candida albicans, o ciupercă oportunistă polimorfă care se găsește în mod normal în flora vaginală, dar care se poate înmulți excesiv determinând apariția infecției.

Candidoza vaginală se manifestă prin secreții vaginale albe, dense, cu consistența ”brânzei de vaci” și este una dintre cele mai frecvente cauze ale vaginitei. Aproximativ 75% dintre femei se vor confrunta cu această infecție la un moment dat în viața lor.

Tabloul simptomatologic al candidozei vaginale poate include mâncărime intensă, iritație și eritem în zona genitală, senzație de arsură, în special în timpul urinării sau a contactului sexual.

Etiologia pot fi variabilă: de la dezechilibre hormonale, utilizarea antibioticelor sau dușurilor vaginale, care distrug echilibrul microbiomului vaginal, până la stres sau un sistem imunitar slăbit.

Diagnosticul se face pe baza simptomatologiei și a evaluării clinice și poate fi confirmat prin teste de laborator, unde se examinează o probă de secreție vaginală.

Tratamentul curativ constă în antimicotice, fie sub formă de creme sau ovule intravaginale, fie prin administrare orală și opțiuni adjuvante precum suplimentele de plante, administrarea probioticelor și adoptarea unei diete corespunzătoare.

Pentru a reduce riscul reapariției, este recomandat să se respecte o serie de măsuri printre care menținerea unei igiene corespunzătoare, evitarea dușurile vaginale, evitarea utilizării produselor parfumate în zona intimă, practici sexuale responsabile și respectarea indicațiilor medicale.

Durata simptomelor variază de la 3 la 14 zile sau chiar mai mult, dar în general dispar în 3-7 zile de la inițierea tratamentului adecvat. 

Candidoza nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală și, în general, nu este contagioasă, dar poate fi transmisă partenerului sexual în cazuri rare.

Poate exista o legătură între apariția candidozei vaginale și perioadele menstruale, în special prin fluctuațiile hormonale. Candidoza vaginală apare frecvent în sarcină din cauza modificărilor hormonale și imunologice care apar în această perioadă. 

Diferențele dintre candidoză și alte infecții vaginale, cum ar fi ITU sau vaginoza bacteriană au legătură cu etiologia, simptomatologia și tratamentul acestora.

Ce este Candidoza vaginală?

Candidoza vaginală (cunoscută și sub denumirea de infecție cu drojdii) apare ca urmare a proliferării excesive a unei ciuperci numite Candida.

Infecția vaginală cu drojdii este cauzată în majoritatea cazurilor de Candida albicans, o ciupercă oportunistă prezentă în mod normal în cavitatea bucală, tractul digestiv și vagin.

Candidoza vaginală afectează până la 3 din 4 femei la un moment dat în viața lor, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de inflamație vaginală.

Cum arată o Candidoză vaginală?

Candidoza vaginală se manifestă prin modificări ale secreției vaginale (leucoree, secreția albă, groasă cu consistență brânzoasă) însoțite de manifestări locale precum inflamație, iritație, prurit, disurie și dispareunie.

Cât de comună este Candidoza vaginală?

Candidoza vaginală afectează milioane de femei la nivel global, fiind o problemă de sănătate publică. Se estimează că cel puțin 75% dintre femei experimentează o infecție vaginală cu Candida cel puțin o dată în viața lor, iar aproximativ 50% se confruntă cu infecții recurente.

Candidoza vaginală este a doua cea mai comună cauză de vaginită după infecția bacteriană, conform studiului „Profilul candidozei în departamentul ambulatoriu al spitalului universitar din Cape Coast din regiunea centrală a Ghanei: un studiu retrospectiv” realizat de Kwame Kumi Asare în 2023.

Care sunt simptomele Candidozei vaginale?

Cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale sunt leucoreea, pruritul și inflamația locale.

Candida este o ciupercă care se găsește în mod normal în vagin fără să producă simptome, totuși când aceasta proliferează excesiv pot apărea următoarele manifestări:

 • Scurgere vaginală în cantități crescute
 • Scurgere vaginală albă, groasă, cu aspect de ”brânză de vaci” fără miros sau scurgere apoasă
 • Iritație
 • Inflamație sau edem
 • Prurit
 • Senzație de arsură
 • Disurie (durere la urinat)
 • Dispareunie (durere la contactul sexual)
 • Escoriații

Simptomele candidozei pot avea intensitate variabilă, exacerbându-se înaintea menstruației.

Care sunt cauzele Candidozei vaginale?

Cauzele candidozei vaginale nu sunt pe deplin elucidate, apare ca urmare a multiplicării exagerate a speciilor Candida și are mai mulți factori predispozanți precum administrarea antibioticelor, diabetul sau utilizarea dușurilor vaginale.

Antibiotice

Candidoza este frecventă la femeile care iau antibiotice. Deși antibioticele sunt utile pentru a elimina bacteriile patogene, acestea distrug și bacteriile benefice ducând la un dezechilibru al microbiomului vaginal. Atunci când flora vaginală este perturbată, pot apărea modificări ale pH-ului vaginal și proliferarea drojdiilor.

Diabet

Femeile cu diabet sunt mai predispuse la candidoză vaginală atât din cauza nivelurilor mari de glucoză din sânge care pot determina modificări ale pH-ului vaginal, cât și din cauza sistemului imunitar compromis. Acești factori facilitează multiplicarea excesivă a drojdiilor și apariția simptomelor.

Persoanele cu diabet de tip 1 sau tip 2 au risc mai mare de infecții, inclusiv de infecții cu drojdii comparativ cu cele fără această condiție, conform studiului „Riscul de infecție la cei cu diabet de tip 1 și tip 2 comparativ cu populația generală: Un studiu de cohortă potrivit” efectuat pe un eșantion de 300.000 persoane de Iain M. Carey în 2018.

Dușuri vaginale și spray-uri vaginale

Utilizarea regulată a dușurilor și spray-urile vaginale pot modifica echilibrul florei vaginale determinând o proliferare excesivă a bacteriilor și apariția candidozei vaginale sau vaginozei bacteriene.

Dușul vaginal poate introduce noi bacterii în vagin sau pot favoriza ascensionarea bacteriilor deja existente spre uter, trompe uterine și ovare cauzând afecțiuni severe, precum boala inflamatorie pelvină (BIP).

S-a demonstrat că riscurile utilizării dusurilor vaginale depășesc cu mult beneficiile, crescând susceptibilitatea la boli cu transmitere sexuală și infecții.

Un sistem imunitar slăbit

Între gazda umană și Candida albicans există o relație complexă și dinamică , al cărei echilibru este influențat în mare măsură de sistemul imunitar, patogenitatea acestei drojdii fiind determinat de eficacitatea răspunsului imun al gazdei.

Un organism sănătos limitează creșterea Candida la forma comensală inofensivă, însă un sistem imunitar scăzut poate permite proliferare excesivă a acesteia și dezvoltarea infecțiilor.

Categoriile aflate la risc includ persoanele:

 • Cu boli asociate (diabet zaharat, tulburări autoimune, HIV/SIDA)
 • Care necesită medicamente imunosupresoare
 • Cu deficiențe nutriționale
 • In vârstă
 • Sex

Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Activitatea sexuală în sine nu provoacă această infecție, însă anumite practici sexuale sau utilizarea lubrifianților, spermicidelor și prezervativelor pot determina iritații locale, colonizarea cu noi bacterii sau perturbarea florei vaginale normale declanșând proliferarea excesivă a speciilor Candida.

Stres

Stresul nu cauzează în mod direct candidoză, dar poate favoriza apariția acesteia prin două mecanisme.

 Primul mecanism este legat de faptul că stresul duce la compromiterea sistemului imunitar și creșterea susceptibilității la infecții. Un studiu din 2020 a arătat că femeile care se confruntă cu stres, anxietate și depresie au un risc mai crescut de a dezvolta infecții vaginale.

Cel de-a doilea mecanism se referă la dezechilibrele hormonale care se produc în organism, stresul duce la creșterea cortizolului care determină creșterea nivelului de glucoză în sânge, acest lucru favorizând multiplicarea bacteriilor și apariția infecțiilor, inclusiv a celor fungice.

Cum este diagnosticată Candidoza vaginală?

Candidoza vaginală poate fi diagnosticată pe baza unei descrieri a simptomelor și prin examinarea mucoasei vaginale. Pentru certitudine pot fi recomandate și teste suplimentare precum hidroxid de potasiu (KOH) 10% și frotiuri umede ale secreției vaginale pentru microscopie, testarea pH-ului și, potențial, culturi fungice sau teste de reacție în lanț a polimerazei (PCR).

Caracteristicile tipice ale candidozei vaginale includ predominanța lactobacililor și a celulelor inflamatorii în analizele pe lame umede, absența unui rezultat pozitiv la testul Whiff (acesta rămânând negativ după aplicarea soluției de KOH pe lamă), precum și prezența drojdiilor în formă de hife sau pseudohife observate prin microscopie, în special în preparatele cu KOH.

Având în vedere că speciile de Candida fac parte din flora vaginală normală, culturile de confirmare pentru Candida nu sunt necesare. Acestea trebuie luate în considerare la pacienții cu boală recurentă și la pacienții cu o evaluare negativă în stabilirea simptomelor compatibile cu candidoza vulvovaginală.

Care sunt tratamentele pentru Candidoza vaginală?

Există numeroase opțiuni terapeutice pentru candidoza vaginală, acestea includ tratamente vaginale sub formă de creme sau ovule, comprimate orale, suplimente naturiste și probiotice.

Aplicarea cremelor intravaginale

Aplicarea cremelor intravaginale este considerat un tratament pentru candidoza vaginală folosit frecvent. Există mai multe preparate care și-au dovedit eficacitatea, cele mai utilizate fiind cremele pe bază de butoconazol sau terconazol.

Butoconazolul este un antifungic din clasa azolilor care inhibă sinteza ergosterolului, o componentă esențială a membranei celulare a fungilor, ceea ce duce la distrugerea structurii celulare și la moartea celulelor fungice.

Doza recomandată este de o aplicare intravaginală (aproximativ 5 g cremă) și poate fi folosită în orice moment al zilei pe o durată maximă de 14 zile. Cremă vaginală se administrează prin inserarea aplicatorului adânc în vagin, fiecare aplicator eliberând aproximativ 5 g cremă vaginală, care conţine nitrat de butoconazol aproximativ 100 mg.

Siguranța și eficacitatea utilizării Butoconazol în sarcină nu este încă stabilită de aceea se recomandă respectarea indicațiilor medicului.

Reacțiile adverse pot include greață, vărsături, disconfort abdominal, diaree, erupții cutanate, și în cazuri rare, efecte hepatotoxice.

În farmaciile din România butoconazolul se găsește sub denumirea de Gynofort 20 mg/g la un preț de aproximativ 50 lei.

Prin administrarea cremei cu nitrat de butoconazol 2% timp de 3 zile, la 8 zile de la finalizarea tratamentului s-a obținut o rată de vindecare de 95%, Candida albicans fiind absentă din culturile vaginale, iar la 30 de zile rata de vindecare a fost de 80% conform studiului „Tratament de trei zile cu nitrat de butoconazol pentru candidoza vulvovaginală” realizat pe un lot de 274 de pacienți de W/ Droegemueller în 1984.

Terconazolul este asemănător butoconazolului, făcând parte tot din clasa azolilor și având același mecanism de acțiune. Crema se aplică intravaginal, o dată pe zi la culcare, pentru 3 până la 7 zile.

Utilizarea în sarcină se face cu precauție, doar dacă este absolut necesar și doar la indicațiile medicului.

Potențialele reacții adverse sunt iritație locală, senzație de arsură, prurit și erupții cutanate. Alte reacții mai puțin comune pot include dureri de cap și simptome gastrointestinale.

Denumirea comercială specifică poate varia, însă este vândut sub numele de brand Terazol sau Terconazol la nivel internațional, în România nu este disponibil.

Aplicațiile săptămânale de cremă cu terconazol 0.8% au fost eficiente în prevenirea episoadelor recurente de vaginită candidozică și au fost bine tolerate, conform studiului „Prevenirea candidozei vaginale recurente cu aplicații săptămânale de cremă cu terconazol” de G.E.Stein în 1996.

Administrarea ovulelor

O altă metodă de tratament eficientă în tratamentul candidozei vaginale este administrarea de ovule intravaginale cu clotrimazol sau miconazol.

Clotrimazolul este un derivat de imidazol cu spectru larg antimicotic, care acționează prin inhibarea sintezei ergosterolului, distrugând membrana citoplasmatică a fungilor.

În România, se găsesc ovule cu clotrimazol de 200 sau 500 mg sub denumirea de Canesten Gyn ce pot fi folosite 3-7 zile, dar există și ovule intravaginale care conțin o combinație de metronidazol 500 mg și clotrimazol 100 mg, iar durata recomandată de tratament este de 7-10 zile. Acestea se găsesc sub mai multe denumiri comerciale, de exemplu Zifex sau Meclon. Prețul preparatelor poate varia între 20-50 lei.

Potențiale reacții adverse pot include iritație locală, prurit, senzație de arsură vaginală, și în cazuri rare, reacții cutanate sau disconfort abdominal.

Studiile efectuate în trimestrul 2 și 3 de sarcină nu au indicat reacții adverse asupra fătului, dar se recomandă utilizarea la indicațiile medicului.

Administrarea de clotrimazol 200 mg ovule timp de 3 zile a avut o rată de succes în prima săptămână de 95,8%, toleranța a fost bună la toți pacienții și nu au fost observate efecte secundare, conform studiului „Terapie de trei zile a candidozei vaginale cu tablete vaginale de clotrimazol și ovule de econazol: un studiu comparativ multicentric” de S.Stettendorf în 1982.

Miconazolul este un derivat de imidazol ce are o acţiune fungicidă puternică împotriva fungilor comuni (Candida, dermatofiti)și activitate bactericidă împotriva bacililor şi cocilor gram- pozitiv.

Durata tratamentului este de 6 zile în cazul ovulelor de miconazol 200 mg și de 3 zile în cazul celor de 400 mg, se aplică intravaginal profund seara la culcare.

În farmaciile românești, ovulele de miconazol se găsesc sub denumirea de Gynozol, având un preț de aproximativ 15 lei. Există un produs ( Klion-D) ce conține o combinație de 100 mg metronidazol și 100 mg miconazol, prețul fiind de aproximativ 30 lei.

Reacțiile adverse pot Include iritație locală, prurit, senzație de arsură vaginală și, în cazuri rare, reacții alergice.

Miconazolul administrat local se poate utiliza în tratamentul Candidozei vaginale la gravide.

Administrarea unei doze unice de miconazol ovule (1200 mg) rata de vindecare a fost de 71,7%, ovulele vaginale fiind sigure și eficace în vindecarea candidozei vaginale conform studiului „Ovul vaginal cu nitrat de miconazol în doză unică în tratamentul candidozei vulvovaginale: două studii controlate, single blind, versus cremă de nitrat de miconazol 100 mg timp de 7 zile” de D.H.Upmalis în 2000.

Administrarea antimicoticelor orale

Administrarea antimicoticelor orale, precum fluconazol și nistatină, reprezintă o altă alternativă în tratamentul candidozei vaginale. Varianta orală este de preferat în special în cazul unor infecții severe, sistemice sau care nu răspund la tratamentul topic, dar poate fi utilizată și ca o preferință personală a pacientelor.

Fluconazolul este un antifungic triazolic. Modul său principal de acţiune este reprezentat de inhibarea 14-demetilării alfa-lanosterolului mediată de citocromul P450 din fungi, o etapă esenţială în biosinteza ergosterolului fungic.

Doza uzuală la persoanele adulte cu candidoză vaginală este de 150 mg în doză unică în cazurile necomplicate și 150 mg în ziua 1 și 150 mg în ziua 3 pentru cazurile severe.

Fluconazolul comprimate poate fi comercializat sub denumiri precum Diflucan, Flucovim sau Flucoric, iar prețul variază între 9-15 lei

Reacțiile adverse care pot fi întâlnite sunt greață, dureri de cap, dureri abdominale, diaree, erupții cutanate și, în cazuri rare, hepatotoxicitate sau reacții alergice severe.

Utilizarea fluconazolului în doze standard şi pe termen scurt în timpul sarcinii trebuie evitată ( risc de malformații congenitale), cu excepţia cazurilor în care tratamentul este obligatoriu și se recomandă respectarea indicațiilor medicale.

Speciile de Candida au fost complet eradicate din vagin în proporție de 80-88% în grupul tratat cu fluconazol oral pe 6 zile, 70-76%% în grupul cu fluconazol oral unic, și 60-72% în grupul cu clotrimazol intravaginal la evaluarea pe termen scurt sau lung, respectiv ratele de eficacitate clinică au fost de 88-92% în grupul cu fluconazol oral pe 6 zile, 76-80% în grupul cu fluconazol oral unic, și 58-72% în grupul cu clotrimazol intravaginal la evaluarea pe termen scurt sau lung conform „Studiul comparativ al eficacității fluconazolului oral și clotrimazolului intravaginal în tratamentul candidozei vaginale” de Hiroshige Mikamo în 1995

Nistatina este un antifungic, care acţionează prin legarea de sterolii membranei celulare a fungilor, cu permeabilizarea acesteia. Are acţiune fungistatică sau fungicidă în funcţie de concentraţie. Comprimatele de nistatină se pot utiliza în cazul pacienților cu hipersensibilitate la fluconazol sau în cazul infecțiilor rezistente la fluconazol.

La adulți doza recomandată este de 1-2 comprimate de 3-6 ori pe zi, iar la adolescenți și copii peste 6 ani 2-4 comprimate pe zi, fracţionat în 3- 4 prize. Se recomandă administrarea medicamentului între mese, evitându-se asocierea cu alimentele. Tratamentul se continuă cel puţin 48 ore după vindecarea clinică.

Se găsește sub denumirea de Nistatină sau Nistatin la un preț de aproximativ 30 lei.

Reacțiile adverse comune sunt greața, vărsături, iritație locală, rar reacții alergice.

Nistatina este în general considerată sigură în timpul sarcinii și alăptării, dar utilizarea trebuie să fie conform indicațiilor unui medic.

Administrarea suplimentelor naturiste

Administrarea suplimentelor pe bază de plante reprezintă un tratament adjuvant în cazul candidozei vaginale. Uleiul de cocos, de ricin, de oregano, berberina și extractul de usturoi au proprietăți antifungice fiind eficiente în tratarea candidozei.

Acidul caprilic din uleiul de cocos și acidul undecilenic din uleiul de ricin sunt acizi grași cu proprietăți antifungice care ajută la ruperea membranei celulare a fungilor, ducând la moartea acestora.

Un studiu din 2011 a constatat că acidul caprilic a fost eficient în reducerea simptomelor în unele infecții cu Candida, iar un studiu din 2019 a constatat că acidul caprilic împreună cu alte antifungice derivate natural, au fost eficient asupra Candida albicans.

Acești acizi se găsesc sub formă de comprimate cel mai frecvent, iar doza recomandată este de 1-2 comprimate pe zi.

Berberina este un alcaloid din plante, biologic activ  folosit pentru a trata candidoza deoarece s-a demonstrat că inhibă semnificativ aderența C. albicans la celulele epiteliale vaginale.

Un studiu efectuat de Ting Zhao în 2022 a relevat că berberina poate scădea aderența C. albicans și poate acționa ca un potențial agent terapeutic pentru candidoză prin inhibarea expresiei ICAM-1, mucin1 și mucin4, precum și atenuarea leziunilor inflamatorii în celulele epiteliale vaginale. prin reglarea în jos a expresiei IL-2 și prin reglarea în sus a expresiei IL-4.

Berberina se găsește sub formă de comprimate, iar doza zilnică recomandată este de 500 mg de 2-3 ori pe zi.

Extractul de usturoi prezintă proprietăți antibacteriene și antifungice datorită componentei sale biologic activă, alicina.

Într-un studiu din 2006, usturoiul a fost testat împotriva a 18 tulpini de Candida. Cercetătorii au descoperit că usturoiul poate fi promițător în inversarea efectelor creșterii fungice.

Un studiu din 2020 a demonstrat că extractul de usturoi proaspăt reglează în jos presupusa genă de virulență, SIR2, în C. albicans.

Usturoiul poate fi consumat crud, în alimente sau sub formă de tablete care conțin alicină. De asemenea, există creme și extracte de usturoi pentru aplicare locală.

În cazul extractului de usturoi sub formă de comprimate este recomandată administrarea a 600-1200 mg pe zi, împărțite în mai multe doze, iar în cazul formei lichide 2-5 ml (aproximativ 0.4-1 linguriță) de 2-3 ori pe zi.

Uleiul de oregano are proprietăți antimicrobiene și poate restabili nivelurile de pH vaginal, fiind sigur pentru utilizarea internă. Uleiul esențial de oregano inhiba potențial creșterea drojdiei, dar nu este sigur pentru uz intern.

Un studiu in vitro din 2016 a constatat că uleiul de oregano a putut inhiba atât creșterea, cât și activitatea Candida albicans, cel mai comun tip de drojdie care cauzează infecții vaginale cu drojdie.

Uleiul de oregano sub formă de capsule pentru uz intern are o doză recomandată de 200-600 mg pe zi, împărțită în două sau trei doze.

Uleiul esențial de oregano pentru uz extern se diluează cu un ulei purtător (de cocos sau de măsline) și se poate aplica local sau se poate adăuga într-o baie de șezut.

Atunci când sunt utilizate suplimentele pe bază de plante este necesar un consult medical, respectarea indicațiilor medicale și a celor oferite de producătorul suplimentului respectiv pentru evitarea reacțiilor adverse.

Administrarea probioticelor

Utilizarea probioticelor ca terapie adjuvantă în tratamentul candidozei vaginale ar putea crește rata de vindecare clinică pe termen scurt și ar putea scădea rata recăderilor la o lună.

Probioticele utilizate în prevenirea și tratamentul infecțiilor cu Candida includ Saccharomyces boulardii, Lactobacillus fermentum RC‐14, Lactobacillus rhamnosus GR‐1 și Lactobacillus acidophilus.

După ce bacteriile vii din preparatele probiotice au colonizat vaginul, acestea cresc și se reproduc, iar substanțele lor metabolice pot avea efecte toxice asupra speciilor de Candida. Mecanismul real de acțiune al probioticelor în vagin este multifactorial. acestea pot bloca și împiedica colonizarea, aderarea, invazia și creșterea speciilor Candida și pot restabili flora vaginală.

Administrarea de probiotice poate fi orală, intravaginală sau combinată. Doza recomandată este de 109 până la 1011 unități de bacterii formatoare de colonii, pe orice cale de administrare .

Preparatele probiotice nu trebuie administrate împreună cu preparate cu bismut, acid tanic, cărbune activat sau tinctură. Din cauza sensibilității probioticelor la antibiotice, acestea nu trebuie administrate împreună, pentru a evita diluarea eficacității lor.

Adoptarea unei diete anti-Candida 

Adoptarea unei diete corespunzătoare poate fi un adjuvant al terapiei împotriva infecțiilor cu Candida. Aceasta trebuie să se concentrează asupra evitării alimentelor care ar putea crește riscul de proliferare a speciilor Candida și pe consumul unor alimente sănătoase cu conținut crescut de proteine slabe, grăsimi slabe și probiotice pentru a minimiza inflamația și a echilibra flora intestinală

Alimentele care ar trebui evitate includ:

 • Zahărul și îndulcitorii
 • Produsele din făină albă ( pâinea, pastele și alte produse din făină rafinată)
 • Alcoolul
 • Produse lactate
 • Alimente fermentate

Alimente care ar trebui introduse în dietă pot fi:

 • Legume cu conținut scăzut de amidon: Broccoli, varză, castraveți, spanac și dovlecei.
 • Proteine slabe: Pui, curcan, pește și ouă.
 • Grăsimi sănătoase: Ulei de cocos, ulei de măsline și avocado.
 • Nuci și semințe: Nuci, migdale și semințe de chia.
 • Condimente și ierburi: Usturoi, ghimbir, curcuma și oregano, toate cu proprietăți antifungice.

Care este tratamentul pentru infecțiile recurente cu drojdii?

În aproape jumătate dintre cazuri, candidoza vaginală poate recidiva, iar în această situație este necesar un tratament mai îndelungat.

Cel mai frecvent se administrează fluconazol 100 până la 200 mg pe cale orală la fiecare 72 de ore pentru 3 doze și 100-200 mg pe cale orală o dată pe săptămână, minim 6 luni ca tratament de întreținere, iar cremele și ovulele pot fi folosite 7-14 zile consecutive pe lună.

Pe lângă tratamentul medicamentos se vor administra suplimente naturale, se va acorda o atenție sporită dietei, igienei, iar partenerii sexuali vor fi testați și tratați dacă este cazul.

Cum îmi pot reduce riscul de a avea Candidoză vaginală? (prevenție)

Candidoza vaginală este o afecțiune comună, dar poate fi prevenită prin adoptarea unor practici adecvate de igienă și stil de viață. Recomandările generale pentru a ajuta la prevenirea episoadelor de infecție cu Candida includ:

 • igienă corespunzătoare
 • menținerea zonei vaginale uscate prin schimbarea hainelor umede imediat după înot sau exerciții fizice
 • evitarea săpunului sau a produselor de igienă care să conțină parfumuri
 • purtarea țesăturilor respirabile
 • evitarea dușurilor vaginale
 • schimbarea frecventă a absorbantelor și tampoanelor în timpul menstruației
 • luarea în considerare a tratamentului antifungic preventiv pe durata tratamentului antibiotic 
 • adoptarea unei diete echilibrate bogată în alimente probiotice și evitarea alimentelor bogate în glucide
 • practicarea activităților sexuale într-un mod sigur și responsabil
 • gestionarea bolilor de fond precum diabetul sau tulburările autoimune
 • respectarea indicațiilor medicale

Cât timp durează Candidoza vaginală?

Candidoza vaginală durează între 3-7 zile cu tratament adecvat. În cazul infecțiilor recurente sau severe durata poate să se prelungească timp de 14 zile sau chiar mai mult.

Candidoza vaginală dispare de la sine?

Cazurile ușoare de candidoză vaginală pot dispărea de la sine în câteva zile, dar de obicei ele se pot agrava fără tratament adecvat cu antifungice orale sau intravaginale.

 Dacă infecția nu se ameliorează rapid cu tratamente naturiste se recomandă un consult medical și respectarea indicațiilor medicului. Candidoza vaginală lăsată netratată poate cauza infecții mai grave și exacerbarea simptomatologiei.

Este Candidoza vaginală contagioasă?

Candidoza vaginală este cauzată de proliferarea excesivă a drojdiilor existente în microbiomul normal vaginal, prin urmare, în general, aceasta nu este contagioasă.

 În puține cazuri, candidoza vaginală poate fi transmisă în timpul actului sexual mai ales dacă partenerul are un sistem imunitar slăbit, dar nu este considerată o boală cu transmitere sexuală având în vedere că poate apărea și la persoane care nu sunt active sexual.

Trebuie tratat partenerul meu sexual dacă am Candidoză vaginală?

În general, partenerul sexual nu trebuie tratat deoarece candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, aceasta fiind cauzată de o multiplicare excesivă a bacteriilor existente în flora vaginală, nu de un agent patogen extern.

În cazul infecțiilor recurente, în cazul în care partenerul prezintă simptome (deși mai rar la bărbați) sau în cazul pacientelor care au parteneri sexuali de sex feminin medicul poate recomanda și tratarea tuturor partenerilor pentru a preveni reinfectarea.

Există o legătură între Candidoza vaginală și perioadele menstruale?

Candidoza vaginală și perioadele menstruale nu sunt întotdeauna legate, dar pot fi în anumite situații. Candidoza vaginală tinde să se exacerbeze înaintea sau după menstruație din mai multe motive:

 • Modificările hormonale care pot apărea în timpul ciclului menstrual – În ciclurile menstruale, hormonii estrogen și progesteron trec prin creșteri și scăderi normale și previzibile. La anumite persoane, aceste fluctuații hormonale pot afecta proliferarea Candida. Studiile au demonstrat că estrogenul, în special, are un efect asupra creșterii excesive a Candida albicans.
 • Schimbări în compoziția florei vaginale – Hormonii pot influența și tipurile de bacterii care predomină în vagin. De exemplu, reducerea lactobacililor poate permite drojdiilor să se înmulțească mai ușor.
 • Sistem imunitar modificat – Ciclul menstrual poate influența și funcția sistemului imunitar, diminuându-i temporar eficiența și permițând drojdiilor să se multiplice.
 • Schimbări în igiena personală – În timpul menstruației, unele femei pot folosi produse de igienă internă, cum ar fi tampoane sau cupe menstruale, care pot irita mucoasa vaginală sau pot afecta flora vaginală, crescând riscul de dezvoltare a candidozei.

Este posibilă Candidoza vaginală în timpul sarcinii?

Da, este posibilă candidoza vaginală în timpul sarcinii. Studiile au relevat faptul că 20%-30% dintre femei dezvoltă o infecție candidozică în timpul sarcinii.

O creștere a hormonului estrogen creează un climat mai propice pentru ca drojdia să colonizeze vaginul, deoarece se leagă de factorul proteic H de la suprafața celulelor care provoacă candidoza vaginală.

Alte cauze care pot duce la apariția candidozei în sarcină sunt modificările care apar la nivel sistemului imunitar și creșterea nivelului de glucoză în sânge, favorizând proliferarea excesivă a fungilor la nivel vaginal.

Aceste infecții pot apărea oricând, dar sunt cele mai frecvente în al doilea trimestru, modificările hormonale și imunologice fiind semnificative în acest moment al sarcinii.

Cremele topice sau supozitoarele vaginale sunt opțiunile de tratament recomandate pentru infecția cu drojdie în timpul sarcinii.

Diferența dintre candidoza vaginală și alte infecții

Candidoza vaginală prezintă mai multe diferențe notabile față de alte infecții genitale, acestea fiind legate de cauze, simptome și tratament.

Care este diferența între o infecție vaginală cu drojdii și o infecție a tractului urinar (ITU)?

Diferența principală dintre o infecție vaginală cu drojdii și o infecție de tract urinar este legată de etiologia infecției. Candidoză vaginală este cauzată de o proliferare excesivă a drojdiilor prezente în mod normal în vagin, pe când infecția de tract urinar apare ca urmare a colonizării vaginului cu agenți patogeni, cel mai frecvent bacterii.

 În ceea ce privește simptomatologia, în candidoza vaginală manifestările întâlnite sunt legate de modificări ale secrețiilor vaginale, apariția iritației și pruritului, pe când la ITU simptomele urinare sunt cele comune. Și tratamentul diferă, infecțiile cu drojdii se tratează cu antimicotice, iar infecțiile bacteriene se tratează cu antibiotice.

Care este diferența între o infecție vaginală cu drojdii și vaginoza bacteriană (VB)?

Diferența principală dintre o infecție vaginală cu drojdii și vaginoza bacteriană este reprezentată de cauza de apariție. Infecția vaginală este cauzată de o supraproducție a fungilor din genul Candida, în special Candida albicans, pe când vaginoza bacteriană este cauzată de un dezechilibru în bacteriile din vagin, bacterii oportuniste, precum Gardnerella vaginalis, devenind predominante.

Secreția vaginală are aspect diferit în cele două patologii, în cazul candidozei secreția este groasă, albă cu consistență brânzoasă, iar în cazul vaginozei bacteriene este gri sau albicioasă și are miros ”de pește”.

Tratamentele sunt diferite, candidoza se tratează cu antifungice, iar vaginoza bacteriană cu antibiotice.

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Medic rezident Psihiatrie la SCJU Constanța. Am absolvit Facultatea de Medicină din Brașov. În perioada studenției am fost implicată activ în proiectele asociațiilor studențești, atât la nivel local, ocupând diferite poziții, cea mai importanta cea de Vicepreședinte Relații Interne, cât și la nivel național. Am făcut parte din echipa de organizare a primei ediții a Congresului Medical pentru Studenti și Tineri Medici din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?