Monural
Medicamente Si Suplimente Alimentare

Monural

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Monural este un medicament ce conține fosfomicină, un antibiotic derivat din acidul fosforic, ce se găsește sub formă de pliculeț în majoritatea farmaciilor, la prețul mediu de 17 lei și poate fi utilizat doar în cazul infecțiilor tractului urinar necomplicate, loc în care migrează și staționează timp de 3 zile pentru a combate infecția.

Doza recomandată este de un singur plic, cu un conținut de 3g fosfomicină, într-o singură priză.

Efectele adverse provocate de Monural pot afecta mai multe sisteme, inclusiv cel cardiac, gastrointestinal sau vascular, fiind contraindicat gravidelor și femeilor care alăptează, copiilor sub 6 ani, dar și bărbaților aflați la vârsta fertilă. Monural poate interacționa atât cu alimentele, cât și cu medicamentele de tipul antiacidelor și cele pe bază de săruri de calciu.

După administrarea dozei de Monural, este indicat să urmați un tratament cu probiotice, precum Lactobacillus sau S. boulardii, pentru a vă reface flora bacteriană.

Părerile despre Monural sunt împărțite, iar studiile arată că eficiența sa este cea mai ridicată în cazul infecțiilor cauzate de Escherichia coli și Enterococcus faecalis. Poate fi înlocuit cu un antibiotic din clasa chinolonelor, norfloxacina, în cazul bacteriilor rezistente, dar și cu un supliment alimentar adjuvant, BactoLift Forte.

Ce este Monural?

Monural este un antibiotic de sinteză cu spectru larg, bactericid, care se găsește sub formă de pliculeț care conține fosfomicină trometamină, indicat numai pentru tratamentul infecțiilor urinare necomplicate, precum cistita acută, datorate tulpinilor sensibile de Escherichia coli și Enterococcus faecalis.

Compoziție Monural

Substanța activă din Monural este fosfomicina trometamină.

Substanța inactivă, folosită ca excipient, este zahărul.

Monural este antibiotic?

Da, Monural este antibiotic. Conține fosfomicină, un antibiotic din clasa fosfonicelor.

Modul de acțiune al Monural

Monural acționează prin deplasarea directă în vezica urinară, unde rămâne câteva zile pentru a distruge bacteriile care cauzează infecția.

Utilizări ale Monural

Monural se utilizează în tratamentul cistitei acute necomplicate, dar și în profilaxia posibilelor infecții cauzate de intervenții chirurgicale sau diagnostice ale tractului urinar inferior la femei și bărbați.

În cât timp își face efectul Monural?

Monural începe să își facă efectul în câteva ore de la administrare. Chiar dacă tratamentul constă într-o doză unică, Monural este conceput să rămână în vezica urinară mai mult de 3 zile, continuând să ucidă bacteriile. Prin urmare, după administrare, simptomele sunt ameliorate în 2-3 zile.

Care sunt bacteriile sensibile la Monural?

Bacteriile sensibile la Monural sunt bacteriile gram-negative, precum:

 • E. coli
 • Proteus spp.
 • Klebsiella pneumoniae
 • Enterobacter spp.
 • Serratia marcescens
 • Salmonella typhi

Disponibilitatea și prețul Monural

Monural se găsește în majoritatea lanțurilor farmaceutice. Prețul mediu al variantei de 3g este de 16 lei, iar a variantei pentru copii, de 2g, este de 17 lei.

Preț Monural 3g:

 • Farmacia Salviafarm – 15.92 lei
 • Farmacia Profarm – 15.92 lei

Preț Monural pediatric 2g:

 • Farmacia Professional Farmaline – 17.29 lei.

Monural se eliberează fără rețetă?

Nu, Monural nu se eliberează fără rețetă. Acesta este un antibiotic ce trebuie administrat doar la recomandarea medicului si cu prescriptie medicala.

Informații despre dozaj

Doza uzuală de Monural este de un plic ce conține 3g fosfomicină trometamină, ca doză unică. Aceasta este prescrisă de către medic în funcție de vârsta pacientului, dar și severitatea infecției, fiind utilă doar în cazul infecțiilor urinare acute necomplicate.

Formă și concentrație

Monural granule: 3g, 2g

Informații generale despre dozaj

Doza recomandată este de un pliculeț de 3g de Monural, administrat odată cu o masă bogată în grăsimi, ca doză unică.

Doză pentru infecția urinară

Pentru a trata o infecție urinară acută necomplicată, tratamentul cu Monural constă în administrarea unui pliculeț de 3g, ca doză unică.

Doză pentru alte infecții

Monural poate fi utilizat doar în cazul infecțiilor urinare, atât ca tratament, cât și profilactic.

Doză pentru copii

Pentru a trata o infecție urinară la copii, se administrează o doză unică de Monural, sub formă de pliculeț de 2g.

Supradozaj

În cazul în care ați luat o doză prea mare de Monural, trebuie să vă adresați medicului pentru a vă oferi un tratament simptomatic. În acest caz, poate fi eliminat din organism și prin hemodializă, în aproximativ 4 ore.

Semnele unei supradoze sunt:

 • afectare vestibulară
 • afectarea auzului
 • gust metalic
 • modificarea simțului gustului.

Doză uitată

Dacă ați uitat să administrați doza de Monural la momentul indicat, o puteți administra atunci când vă aduceți aminte, dar fără a lua o doză dublă.

Efecte adverse

Efectele adverse provocate de Monural pot fi tulburări în diverse zone ale corpului, precum ale sistemului imunitar, tulburări metabolice, cardiace, gastrointestinale, cutanate, vasculare sau respiratorii, cu frecvențe diferite.

Efecte adverse comune și mai puțin frecvente:

 • vulvovaginite
 • cefalee
 • amețeli
 • diaree
 • greață
 • dispepsie
 • parestezii

Efecte adverse rare și cu frecvență necunoscută:

 • tahicardie
 • șoc anafilactic
 • astm bronșic
 • colită
 • angioedem
 • hipotensiune arterială.

Contraindicații, precauții și atenționări

Monural nu este indicat în cazul femeilor însărcinate și care alăptează, nici bărbaților la vârsta fertilă sau copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Sarcină

În timpul sarcinii, nu se recomandă tratamentele antibiotice cu o singură priză, precum Monural. Deși studiile efectuate nu sugerează toxicitatea malformativă sau neonatală, ar trebui evitată administrarea fosfomicinei. Aceasta poate fi administrată numai dacă beneficiile depășesc riscurile.

Alăptare

Monural poate fi administrat în timpul alăptării doar dacă beneficiile depășesc riscurile, deoarece este excretat în laptele matern în concentrații mici.

Conducere

Monural poate provoca anumite efecte adverse, precum amețeli, care ar putea influența capacitatea de a conduce vehicule sau utilaje.

Alcool

Alcoolul ar trebui evitat în timpul administrării de Monural, deoarece poate interacționa cu acesta, scăzându-i eficiența sau poate agrava efectele adverse.

Monural interacțiuni

Monural poate interacționa atât cu alimentele, cât și cu unele medicamente, precum antiacidele și sărurile de calciu.

Monural și alte medicamente

Monural poate interacționa cu unele medicamente, motiv pentru care trebuie să anunțați medicul dacă luați sau veți lua unul dintre acestea:

 • metoclopramid
 • antiacide
 • săruri de calciu

Monural și alimentele

Alimentele pot scădea absorbția fosfomicinei, scăzând nivelul plasmatic și cel urinar. De aceea, granulele trebuie administrate înainte de masă sau după 2-3 ore de la ingestia de alimente.

Ce probiotic este recomandat pentru Monural?

Pentru Monural, sunt recomandate două probiotice: Lactobacillus și Saccharomyces boulardii. Acestea au rolul de a reface flora intestinală, repopulând organismul cu bacterii benefice.

Păreri Monural

Există păreri contrare despre Monural, iar studiile întăresc părerile contrare, Monural având o eficiență de sub 80% din cazuri.

Studii clinice

Într-un studiu clinic efectuat pe 300 pacienți tratați cu Monural, fosfomicina a avut un efect curativ imediat în 79.7% dintre cazuri. Cea mai mare rată de vindecare imediată cu fosfomicină a fost observată la pacienții cu infecții cauzate de specii de Escherichia coli, în 69.8% din cazuri, sau de Enterococcus faecalis, în 50% din cazuri. Studiul este intitulat „Tratamentul eficient al infecțiilor urinare necomplicate cu fosfomicină orală, studiu retrospectiv pe patru ani într-un singur centru” și realizat de Miroslav Fajfr et al. în anul 2020.

Părerile utilizatorilor

Părerile utilizatorilor sunt împărțite, dat fiind faptul că fosfomicina este eficientă în doar 80% dintre cazuri. Pe site-ul nostru, Monural are un rating mediu de 4 din 5 stele.

Ce înlocuitor există pentru Monural?

Monural poate fi înlocuit cu un alt antibiotic, precum nolicin, sau cu un supliment alimentar, BactoLift Forte, în cazul în care există infecții cauzate de microorganisme rezistente la fosfomicină.

Monural sau Nolicin

Monural conține un antibiotic derivat din acidul fosfonic și anume fosfomicina, iar Nolicin conține un antibiotic din clasa chinolonelor, norfloxacina. Ambele medicamente sunt prescrise doar pentru tratamentul și profilaxia infecțiilor urinare, însă Nolicin poate fi utilizat și de către bărbați, dar și pentru a trata gonoreea.

Norfloxacina tratează infecțiile cauzate și de bacteriile gram-pozitive, nu doar gram-negative, ca în cazul fosfomicinei.

Monural sau BactoLift Forte

Spre deosebire de Monural, care este un medicament din clasa antibioticelor și prezintă anumite contraindicații de utilizare, precum și o serie de efecte adverse mai mult sau mai puțin grave, BactoLift Forte este un supliment alimentar cu o compoziție curată, datorită căreia nu provoacă efecte secundare.

Acesta conține 15 plante, în combinație cu D-manoza și extractele de echinacea, uva-ursi și merișor. Există 3 produse în gama BactoLift Forte, dintre care două ajută organismul să lupte împotriva infecției, iar unul conține 7 tulpini de probiotice și reface flora intestinală benefică organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?