CUPRINS
Infecțiile tractului urinar sunt afecțiuni comune care afectează milioane de persoane anual, iar regimul alimentar poate juca un rol important în gestionarea acestora, pe lângă terapia farmacologică.
O dietă echilibrată poate reduce simptomele infecțiilor urinare și poate preveni recurențele. Includerea în dietă a alimentelor bogate în probiotice și fibre, alimentelor diuretice și fructelor de pădure aduce beneficii suplimentare asupra sănătății tractului urinar. În plus, consumul adecvat de lichide precum apa, ceaiurile sau sucurile bogate în flavonoide ajută la diluarea urinei și eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
Este recomandat un plan de 3 mese și 2 gustări care să includă alimente și băuturi ce pot accelera procesul de vindecare a infecțiilor urinare și prevenirea acestora.
Mâncărurile picante sau acide, cofeina, alcoolul, alimentele cu conținut crescut de zahar sau îndulcitorii artificiali pot favoriza multiplicarea bacteriană și exagerbarea simptomatologiei prin iritarea tractului urinar, de aceea ar trebui evitate.
Pe lângă modificarea dietei, anumite remedii naturiste, de exemplu, D-manoza, uva ursi sau uleiurile esențiale de cuișoare și oregano pot fi folosite ca tratamente adjuvante în gestionarea infecțiilor urinare.
Dieta poate preveni sau trata infecțiile urinare (UTI)?
Dieta poate preveni sau trata infecțiile urinare prin mai multe mecanisme importante, precum modificare pH-ului urinar, eliminarea bacteriilor din tractul urinar și suplimentarea bacteriilor benefice la acest nivel. Astfel, alimentația și nivelul de hidratare joacă un rol important în gestionarea infecțiilor urinare.
Modificarea pH-ul tractului urinar
Modificarea pH-ului tractului urinar poate fi determinată de alimentele consumate, de exemplu valoarea pH-ului urinei este redusă printr-o dietă bogată în proteine animale și prin consumul excesiv de săruri de sodiu, în timp ce o dietă bogată în legume și fructe, consumul unei cantități adecvate de apă și a alimentelor bogate în calciu contribuie la creșterea pH-ului.
În mod normal pH-ul urinei este ușor acid, cu valori uzuale de 5,5 până la 7,5, dar intervalul normal este de 4,5 până la 8,0. Înmulțirea bacteriilor este favorizată de prezența unui pH urinar neutru sau alcalin (mai mare de 7), crescând astfel riscul de apariție al infecțiilor urinare, un pH al urinei de 8,5 până la 9,0 indică un organism de divizare a ureei, cum ar fi Proteus, Klebsiella sau Ureaplasma urealyticum. Pe de altă parte, pH-ul acid (mai mic de 7) poate crea un mediu ostil pentru agenții uropatogeni prevenind multiplicarea acestora.
Printre alimentele care determină acidifierea urinei se numără carnea, sursele de proteine, ouăle, citricele, cerealele, merișoarele, iar cele care alcalinizează urina includ majoritatea legumelor, bananele, avocado și nucile.
Eliminarea bacteriilor din tractul urinar
Creșterea aportului de lichide, chiar și în absența senzației de sete, poate intensifica frecvența urinară, iar fluxul de urină determină eliminarea bacteriilor acumulate în tractul urinar, diminuând astfel numărul acestora și oferind protecție împotriva infecțiilor. Astfel, consumul adecvat de apă și alte lichide, precum ceaiurile sau sucurile de merișoare reprezintă metode eficiente de prevenire a infecțiilor urinare.
Studiile au relevat că ingestia zilnică de 6-8 pahare de apă poate reduce riscul de a dezvolta infecții urinare cu până la 58%. Mai mult, un consum crescut de lichide accelerează și recuperarea în cazul infecțiilor urinare existente și contribuie la prevenirea reapariției acestora.
Suplimentarea bacteriilor benefice din tractul urinar
Suplimentarea bacteriilor benefice din tractul urinar prin alimentație poate constiui o modalitate eficientă de prevenire a ITU. Probioticele sunt microorganisme vii care ajuta la restabilirea echilibrului natural al florei bacteriene în tractul urinar și în cel digestiv, zone interconectate prin proximitatea anatomică și funcțională.
Anumite alimente fermentate precum iaurtul, varza murată sau murăturile sunt bogate în tulpini de lactobacili și bifidobacterii, bacterii benefice care mențin echilibrul microbiotei urinare și inhiba creșterea bacteriilor patogene.
Ce alimente sunt indicate în cazul unei infecții urinare?
Anumite alimente precum cele care conțin probiotice și fibre, fructele de pădure și alimentele diuretice sunt indicate pentru prevenirea infecțiilor, îmbunătățirea sănătății urinare și susținerea sistemului imunitar.
Alimente bogate în probiotice
Alimentele bogate în probiotice oferă un aport suplimentar de microorganisme benefice care determină menținerea echilibrului florei urinare și intestinale.
Studiile au arătat că Lactobacillus, cea mai comună tulpină de probiotice ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU) la femei, reducerea riscului de infecții urinare și restabilirea microflorei intestinale.
Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul și iaurtul, murăturile, legumele precum spanacul sau varză kale și ciupercile sunt toate bogate în probiotice.
În general, se recomandă un consumul zilnic de aproximativ 100-200 de grame de iaurt sau alte produse lactate fermentate și circa 60-120 de grame pentru alte tipuri de alimente fermentate dintre cele menționate.
Alimente cu un conținut ridicat de fibre
Alimentele bogate în fibre, cum ar fi bananele, fasolea, lintea, nucile, ovăzul și alte cereale integrale determină mișcările intestinale regulate, ceea ce duce la scăderea presiunii asupra fluxului urinar și eliminarea bacteriilor patogene.
Cantitatea recomandată de fibre variază în funcție de vârstă și sex, dar în general, adulții ar trebui să consume între 25 și 38 de grame de fibre pe zi, conform recomandărilor nutriționale. Această cantitate trebuie împărțită pe parcursul întregii zile, integrând alimente bogate în fibre la fiecare masă.
Fructe de pădure
Fructele de pădure, inclusiv merișoare, afine, zmeură și mure sunt bogate în diferiți nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți puternici care contribuie la bunăstarea generală și au capacitatea de a ajuta la prevenirea și gestionarea infecțiilor urinare.
Merișoarele conțin proantocianidine, un antioxidant care împiedică bacteriile să adere la pereții tractului urinar, prevenind colonizarea bacteriilor și provocarea unei infecții.
Studiile au relevat că un consum regulat de suc de merișor a redus recurența infecțiilor urinare la femeile cu antecedente de infecții frecvente.
Afinele conțin cantități mari de antioxidanți, în special antociani, care au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene și pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul tractului urinar și combaterea infecțiilor bacteriene.
Zmeura și murele sunt bogate în antioxidanți precum vitamina C și quercetina, care au proprietăți de stimulare a sistemului imunitar.
Consumul de fructe de pădure poate varia, dar se recomandă o porție zilnică de aproximativ 100-200 de grame. Merișoarele sunt frecvent consumate și sub formă de suc neîndulcit, recomandându-se aproximativ 240 ml pe zi pentru prevenirea infecțiilor urinare.
Alimente diuretice
Alimente diuretice cum ar fi ceapa, pepene verde, sparanghel, patrunjel, castraveți și morcovi ajută la spălarea bacteriilor din tractul urinar prin stimularea rinichilor de a produce mai multă urină.
Cantitățile zilnice recomandate pentru aceste alimente pot varia în funcție de dieta și necesitățile individuale, dar un consum zilnic de 100-200 de grame poate contribui la efectele diuretice ale dietei.
Ce lichide sunt indicate în cazul unei infecții urinare?
Consumul mai multor lichide, precum apa, ceaiuri sau sucuri bogate în flavonoide reduce riscul de infecții urinare, deoarece crește viteza cu care bacteriile sunt eliminate din vezică. Un aport crescut de lichide diluează urina, reducând riscul ca bacteriile să se înmulțească și să cauzeze infecții.
Apă
Menținerea unui nivel corespunzător de hidratare este una dintre cele mai bine dovedite modalități de a preveni sau de a reduce infecțiile tractului urinar. Apa plată este cea mai recomandată pentru creșterea aportului de lichide.
Apa este vitală pentru a dilua conținutul vezicii urinare, reducând riscul de iritații. În plus, aportul suplimentar de apă provoacă urinare mai frecventă, determinând eliminarea bacteriilor din rinichi și vezică urinară.
Potrivit unui studiu consumul a șase pahare de apă în plus pe zi poate reduce la jumătate riscul femeilor de a avea infecții ale tractului urinar (ITU).
Ceaiuri
Ceaiurile sunt printre cele mai consumate băuturi la nivel mondial și contribuie la aportul zilnic de lichide. Ceaiurile pot avea un rol benefic în prevenirea infecțiilor tractului urinar datorită proprietăților lor diuretice, antimicrobiene și antiinflamatoare.
Printre cele mai cunoscute se numără:
Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pentru obținerea efectului profilactic împotriva ITU.
Sucuri care conțin flavonoide
Consumul de sucuri care conțin flavonoide este recomandat pentru menținerea sănătații tractului urinar și prevenirea ITU. Flavonoidele sunt compuși bogați în antioxidanți și se găsesc în principal în fructele colorate.
Unul dintre cele mai indicate sucuri pentru infecțiile urinare este sucul de merișoare. Acesta este bogat în proantocianidine, un tip de flavonoid care împiedică bacteriile E. coli să adere la pereții tractului urinar. Studiile au arătat că un consum regulat de suc de merișoare poate reduce riscul de infecții urinare recurente, în special la femei.
Sucul de afine, similar cu cel de merișoare, conține flavonoide ce pot ajuta la prevenirea aderenței bacteriene la tractul urinar și are efecte antioxidante care susțin sănătatea generală a sistemului urinar.
Sucul de struguri are un conținut înalt de resveratrol, un alt tip de flavonoid cu proprietăți antiinflamatoare ce pot contribui la reducerea inflamației din tractul urinar și ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare.
Pentru obținerea efectelor benefice este recomandat consumul zilnic a 240-300 ml de sucuri care conțin flavonoide pe zi.
Plan de mese pentru infecții urinare
O dietă variată și echilibrată poate preveni infecțiile urinare și poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare. Următorul plan de mase prezintă un exemplu de meniu de 5 zile care include anumite alimente care pot fi consumate de persoanele care se confruntă cu infecții urinare.
Escherichia coli | Klebsiella pneumoniae |
---|---|
Este o specie de bacterie gram-negativă mobilă. | Este o specie de bacterie gram-negativă nemobilă. |
Are 2 µm lungime și 0,25 până la 1 µm diametru. | Are 0,5-5 µm lungime și 0,3-1,5 µm lățime. |
Se observă în mod normal în microbiota intestinală umană. Se observă și în apa contaminată cu materii fecale. | La oameni, se găsește în cavitatea bucală, nazală și intestin. Se observă și în plante, animale, sol și apă. |
Produce un rezultat pozitiv (+) la testul indol. | Produce un rezultat negativ (-) la testul indol. |
Produce un rezultat pozitiv (+) pentru testul roșu de metil. | Produce un rezultat negativ (-) pentru testul roșu de metil. |
Arată rezultate negative (-) pentru testul Voges Proskauer și testul cu citrat. | Arată rezultate pozitive (+) pentru testul Voges Proskauer și testul cu citrat. |
A fost mai mult asociat cu o problemă urologică anatomică sau funcțională. | A fost mai mult asociat cu utilizarea cateterului urinar. |
Ce alimente și băuturi sunt de evitat în cazul unei infecții urinare?
În cazul unei infecții urinare, anumite alimente și băuturi trebuie evitate din cauza efectelor negative pe care le pot avea la nivelul tractului urinar. Alimentele picante și citricele sunt toate iritante ale vezicii urinare, în timp ce cafeaua, alcoolul și băuturile acide determină deshidratare și acidifierea urinei exacerbând simptomele ITU. Zahărul, alimentele procesate și îndulcitorii artificiali pot agrava orice infecție, inclusiv ITU, prin hrănirea bacteriilor patogene și scăderea funcției imunitare.
Mâncărurile picante
Consumul de mâncăruri picante, cum ar fi cele care conțin ardeiul cayenne, jalapenos sau condimente picante poate aduce beneficii sănătății în condiții normale, datorită conținutului lor de antioxidanți și capacitatea de a stimula metabolismul.
Totuși, în contextul unei infecții urinare, aceste alimente pot irita vezica urinară și uretra din cauza conținutului lor crescut de capsaicină, intensificând arsurile, frecvența urinărilor și disconfortul asociate cu ITU.
Cofeina
Cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină pot avea unele beneficii potențiale în ceea ce privește proprietățile sale diuretice și antibacteriene, totuși din cauza anumitor aspecte pot agrava simptomele infecțiilor urinare.
Cofeina poate acționa ca un iritant al vezicii urinare și poate agrava urgența micțională, frecvența și disconfortul asociate cu ITU. În plus, cafeaua are efecte diuretice, iar consumul excesiv poate duce la deshidratare, rezultând agravarea simptomelor infecției urinare.
Conform unor studii, cofeina poate interacționa cu anumite antibiotice utilizate pentru tratamentul ITU, reducând eficacitatea acestora.
Alimentele acide
Alimentele acide, cum ar fi citricele, roșiile și produsele din roșii, oțetul, vinul alb sau băuturile acidulate trebuie evitate în cazul infecțiilor tractului urinar fiindcă pot duce la iritarea vezicii urinare și exacerbarea simptomatologiei urinare.
Deși alimentele cu conținut ridicat de vitamina C stimulează imunitatea, iar pH-ul mai acid poate ajuta la eliminarea anumitor bacterii, consumul de alimente acide poate intensifica simptomele urinare precum durerea, arsura și polakiuria.
Îndulcitorii artificiali
Îndulcitorii artificiali (zaharina de sodiu, acesulfam K și aspartamul) pot avea efecte negative asupra sănătății vezicii urinare, conform unor studii limitate efectuate pe animale.
Aceste substanțe au fost asociate cu iritarea vezicii urinare la persoanele care suferă de cistita interstițială, o formă cronică de inflamație a vezicii. De asemenea, există indicii că îndulcitorii artificiali pot agrava simptomele infecțiilor de tract urinar.
Chiar și îndulcitorii naturali, cum ar fi stevia, pot cauza iritații ale vezicii urinare în unele situații, dar reacțiile pot varia de la individ la individ.
Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr
Alimentele cu conținut ridicat de zahăr procesat rafinat trebuie evitate în cazul infecțiilor urinare, dar și în cazul altor tipuri de infecții. Acest tip de zahăr nu se regăsește în fructele proaspete întregi, ci este adăugat în multe produse alimentare procesate precum dulciurile și bomboanele, sucurile, alimentele congelate semipreparate sau sosurile.
Consumul de zahăr rafinat poate favoriza creșterea bacteriilor patogene și poate perturba microbiomul intestinal, exacerbând astfel o infecție existentă și crescând riscul de a dezvolta noi infecții.
În plus, zahărul are un impact negativ asupra funcționării sistemului imunitar. Studiile au arătat că un consum ridicat de zahăr poate suprima capacitatea sistemului imunitar de a lupta eficient împotriva agenților patogeni. Acest efect poate duce la prelungirea duratei unei infecții urinare, deoarece sistemul imunitar nu poate acționa la capacitate optimă.
Remedii naturiste pentru infecțiile urinare
Pentru tratarea și prevenirea infecțiilor urinare mai multe remedii naturiste și-au dovedit eficacitatea și au ajuns să fie folosite pe scară largă ca tratamente complementare. Printre acestea se numără D-manoza, uva ursi și uleiurile esențiale de cuișoare sau oregano.
În cazul anumitor alimente, de exemplu, usturoiul, lămâia, berea sau oțetul de mere încă se dezbate eficacitatea lor asupra agenților patogeni care provoacă infecțiile urinare și simptomelor apărute.
D-Manoza
D-manoza este un tip de zahăr simplu care se găsește în mod natural în diverse alimente, inclusiv în merișoare, mere și portocale, dar este consumat de obicei sub formă de pudră sau tablete când este folosit ca terapie pentru ITU.
D-manoza și-a dovedit eficacitatea în prevenirea și tratamentul infecțiilor urinare ușoare prin inhibarea capacitatea anumitor bacterii patogene de a adera la celulele tractului urinar, facilitând eliminarea lor înainte de a provoca infecție.
Un studiu din 2013 a arătat că administrarea timp de 6 luni a D-manozei a fost la fel de eficace ca antibioticele în prevenirea recurenței ITU și a fost asociată cu mai puține efecte secundare.
În prezent, nu există suficiente dovezi pentru a stabili o doză ideală de D-manoză, dar majoritatea cercetărilor disponibile au testat în siguranță doze de 1,5-2 grame de până la 3 ori pe zi.
Uva Ursi
Uva ursi, cunoscută și sub numele de Arctostaphylos uva ursi sau strugurii ursului, este un remediu pe bază de plante pentru infecțiile urinare folosit în medicina tradițională și populară de secole.
Arbutina este principalul compus considerat responsabil pentru potențialul de vindecare al ITU de către uva ursi, datorită efectului său antibacterian asupra E. coli, una dintre cele mai comune cauze ale infecțiilor urinare.
Alți compuși pe care îi conține, taninurile, au efecte astringente care ajută la contracția mucoaselor din organism, reducând inflamația. Astfel, uva ursi este eficient în combaterea infecțiilor în stadii incipiente.
Cercetările disponibile sugerează că uva ursi este relativ sigură la doze zilnice de 200–840 mg de derivați de hidrochinonă calculați ca arbutină anhidră, dar nu se recomandă o cură mai lungă de 1-2 săptămâni consecutive.
Ulei de cuisoare si oregano
Uleiul de cuișoare și uleiul de oregano sunt cunoscute pentru proprietățile lor antimicrobiene și pot fi folosite ca remedii complementare în tratarea infecțiilor tractului urinar.
Uleiul de cuișoare, conține eugenol, un compus cu puternice proprietăți antibacteriene și antifungice, care poate inhiba multiplicarea unor agenți patogeni precum E. coli și poate ajuta la reducerea durerii și inflamației.
Uleiul de oregano, bogat în carvacrol și timol, este un alt agent antimicrobian puternic care și-a dovedit eficacitatea împotriva mai multor bacterii, inclusiv cele care cauzează ITU. Carvacrolul are capacitatea de a perturba membrana celulară a bacteriilor, inhibând astfel creșterea acestora, conform studiilor.
Aceste alimente ajută sau nu la tratarea și prevenirea infecțiilor urinare?