Usturimea în timpul urinării

Dacă resimțiți multe o senzație de usturime atunci când urinezi, ar putea fi momentul să te consulți cu medicul tău. Pot exista o serie de motive pentru acest lucru, de la o simplă infecție până la o afecțiune mai gravă. Dacă crezi că ai putea avea o problemă severă, este important să o verifici cât mai curând posibil. Între timp, iată câteva sfaturi despre cum să faci față usturimii și să îți ușurezi puțin simptomele.

Ce pot face rapid dacă mă ustură când urinez?

Dacă prezenți dureri sau dificultăți la urinare, este important să te prezinți la medic cât mai curând posibil. Urina poate fi plină de bacterii și poate provoca infecții dacă nu este eliminată corespunzător. Medicul îți poate prescrie antibiotice sau alte medicamente pentru a elimina infecția. De asemenea, este important să bei multe lichide pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism și pentru a reduce presiunea asupra sistemului urinar.

Ce cauzează usturimea la urinare?

Senzația de usturime în timpul urinării poate apărea din cauza unui număr de afecțiuni de bază diferite:

  • Infecții ale tractului urinar – atunci când uretra se infectează, aceasta poate deveni inflamată și sensibilă, provocând durere la urinare.
  • Infecții cu transmitere sexuală (ITS) – infecțiile cu transmitere sexuală pot provoca o varietate de simptome, inclusiv arsuri la urinare și mirosuri vaginale. Unele dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală includ chlamydia, gonoreea, herpesul și virusul HIV.
  • Prostatită – este o afecțiune urologică frecventă care poate afecta glanda principală a prostatei. De obicei, este cauzată de o infecție sau de alte afecțiuni medicale subiacente. Prostatita poate provoca durere și arsuri la urinare și poate duce adesea la dificultăți la urinare și la o senzație de plenitudine în pelvis.
  • Cistită – anomaliile la nivelul tractului urinar pot cauza disfuncții ale vezicii urinare, inclusiv cistită. Această afecțiune se caracterizează prin inflamarea peretelui vezicii urinare și poate duce la o senzație de arsură la urinare.
  • Uretrita – uretrita, sau inflamația uretrei, este o afecțiune foarte frecventă. Aceasta poate provoca o senzație de arsură la urinare, precum și o varietate de alte simptome. Uretrita poate fi cauzată de o infecție bacteriană de cele mai multe ori.
  • Pietre la rinichi – pietrele la rinichi sau calculii renali sunt bucăți mici de minerale și alte materiale care se formează în rinichi. Aceștia pot provoca o senzație de arsură atunci când urinați, precum și o nevoie urgentă de a urina des, în ciuda faptului că nu au niciun simptom de bază. Acest lucru se datorează faptului că respectivele pietre irită și deteriorează țesutul rinichilor.

Tratament

De cele mai multe ori, usturimea ce însoțește urinarea, poate fi tratată cu antibiotice. Însă, determinarea cauzei durerii va fi primul pas înainte de tratament. Recomand consultarea articolelor „Analize infecții urinare” & „La ce medic merg pentru infecție urinară” pentru a afla mai multe informații despre ce presupun metodele de diagnostic a infecțiilor urinare.

Persoane afectate

Senzația de usturime la urinare este o problemă comună care poate apărea atât la bărbați, cât și la femei. Ea este observată cel mai frecvent la cei care au tendința de a face infecții ale tractului urinar. Senzațiile de usturime apar adesea atunci când urina trece prin uretră, ceea ce poate provoca uneori disconfort sau chiar durere.

  • usturime la urinare bărbați – în cazul bărbaților, usturimea în timpul urinării este adesea asociată cu o infecție urinară. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi iritarea uretrei din cauze bacteriene, sau de o afecțiune de bază, cum ar fi problemele de prostată.
  • usturime la urinare femei – senzația de usturime la urinare este un simptom frecvent al infecției urinare (ITU) la femei. Urina conține diverse tipuri de bacterii care pot irita uretra și pot provoca durere sau disconfort la urinare. Acest lucru poate apărea atunci când vezica urinară este plină sau după sex, exerciții fizice sau alte activități care pot crește presiunea în interiorul vezicii urinare. În unele cazuri, inflamația provocată de bacteriile care cauzează infecția urinară poate duce la o infecție care se răspândește mai adânc în tractul urinar și provoacă simptome mai severe, cum ar fi febră, frisoane și durere la urinare.

Prevenție

Pentru a reduce probabilitatea apariției acestui tip de iritație, se recomandă menținerea unei bune igiene și eliminarea oricăror posibile surse de infecție în sistemul urinar. De asemenea, este important să bei suficiente lichide pentru a asigura o hidratare corespunzătoare și pentru a scăpa organismul de excesul de toxine. Menținând o bună igienă, eliminând potențialele surse de infecție și consumând suficiente lichide, poți ajuta la prevenirea oricăror usturimi sau arsuri la urinare.

Când să consulți un medic

Dacă resimți o durere ascuțită și usturătoare în timpul urinării, este important să mergi la medic. Unele infecții ale tractului urinar pot provoca dureri intense, ceea ce poate fi un indiciu al unei probleme medicale subiacente. De asemenea, este important să apelezi la un medic dacă observi vreo schimbare în fluxul de urină sau dacă durerea și usturimea persistă mai mult de câteva zile.

Concluzie

Dacă te confrunți cu orice tip de durere sau usturime la urinare, este important să te adresezi cât mai curând posibil unui specialist. Usturimea ar putea avea mai multe motive, inclusiv o infecție a vezicii urinare, prostatita sau o afecțiune mai gravă, cum ar fi stenoza uretrală ori infecții cu transmitere sexuale. Dacă sunt lăsate netratate, aceste afecțiuni pot duce la complicații grave.

Lasă un comentariu