Dacă te confrunți cu orice simptome legate de o infecție urinară, este important să primești tratament cât mai curând posibil. Infecțiile urinare pot cauza o gamă largă de probleme, de la disconfort minor până la complicații grave de sănătate. În acest articol, discutăm despre cel mai bun tratament infecție urinară, astfel încât să te întorci la rutina normală cât mai repede posibil.
De asemenea, îți voi oferi sfaturi cu privire la cele mai bune modalități de a preveni infecțiile urinare în primul rând, pentru a putea uita de această afecțiune neplăcută.
Cel mai bun tratament pentru infecție urinară
Atunci când te întrebi: ce pastile se iau pentru infecție urinară, cei mai mulți medici recomandă antibioticele. Aceste medicamente ajută la combaterea bacteriilor care cauzează infecția prin slăbirea invadatorilor și eradicarea lor din organism.
Cu toate acestea, cel mai bun tratament pentru infecția tractului urinar este reprezentat de suplimentele naturale, întrucât acestea nu afectează flora intestinală.
BactoLift
BactoLift este un tratament natural, sigur și eficient pentru infecțiile tractului urinar. BactoLift este alcătuit din ingrediente naturale care acționează împreună pentru a distruge bacteriile și virușii dăunători responsabili de infecțiile urinare.
D-manoza
D-manoza este un medicament natural (un zaharid din plante și bacterii) care este folosit pentru a trata infecțiile tractului urinar. Un studiu pilot efectuat în 2016 a găsit dovezi care indică faptul că D-manoza poate fi un tratament eficient pentru infecțiile urinare și ar putea, de asemenea, să le prevină. Cu toate acestea, autorii studiului au remarcat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru (1). Prin consumul de fructe bogate în D-manoza, cum ar fi merele, piersicile, portocalele și afinele, poți profita de proprietățile acestei monozaharide.
Merișoare
Nivelul ridicat de antioxidanți din merișoare susține capacitatea acestora de a lupta împotriva infecțiilor prin reducerea inflamației și susținerea sistemului imunitar. În urma a 7 studii controlate aleatorii efectuate la femei sănătoase cu risc de ITU (n =1498 de participante), în care rezultatele obținute au arătat că afinele au redus riscul de ITU cu 26% (2).
Merișoarele pot fi consumate într-o varietate de moduri, inclusiv sub formă de suc și suplimente, care sunt îmbunătățite printr-o concentrație mai mare.
Probiotice
Probioticele, care sunt microorganisme vii, sunt esențiale pentru menținerea sănătății tractului urinar și a bunăstării generale. Un studiu amplu, dublu-orb, aleatoriu, publicat în 2008, a arătat că o combinație de probiotice este capabilă să reducă numărul de ITU (3).
Suplimentele cu probiotice sau alimentele bogate în aceste microorganisme vii, precum iaurtul, varza murată sau kamboucha, pot ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale, și, implicit, să reducă dezvoltarea bacteriilor care produc infecții urinare.
Vitamina C
Vitamina C este crucială pentru menținerea tractului urinar în stare de funcționare normală, deoarece ajută la eliminarea toxinelor și a bacteriilor dăunătoare din organism. Există unele dovezi care arată că vitamina C poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta infecții ale tractului urinar. Acestea recomandă utilizarea a 100 mg pe zi pentru prevenire (4).
Printre alimentele bogate în vitamina C se numără citricele, kiwi și ardeii. Administrarea zilnică de suplimente care conțin vitamina C poate fi, de asemenea, benefică și pentru sănătatea generală și pentru susținerea funcției imunitare.
Hreanul (Armoracia rusticana)
Hreanul este o rădăcinoasă aromată și a fost folosit de secole ca remediu natural pentru diferite afecțiuni de sănătate. Se crede că are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, datorită compusului chimic cunoscut sub numele de sinigrină (sau izotiocianat), proprietăți care pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii cauzate de infecțiile urinare. Hreanul poate fi consumat sub formă de alimente sau luat sub formă de supliment.
Există anumite dovezi care susțin că hreanul, în special atunci când este amestecat cu năut, poate fi la fel de puternic ca și terapia standard cu antibiotice pentru infecții urinare. Doza tipică de hrean este de 6-20 mg pe zi de rădăcină sau preparate echivalente (5).
Ulei esențial lemongrass
Uleiul esențial derivat din lemongrass posedă proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antispastice, ceea ce îl face o opțiune ideală pentru tratarea unei varietăți de infecții. Uleiul de lemongrass se consideră a fi eficient împotriva microorganismelor rezistente la medicamente. Un studiu a urmărit cât de bine acționează uleiul esențial de lemongrass împotriva agenților patogeni dăunători comuni, inclusiv Staphylococcus aureus (S. aureus), Bacillus cereus (B. cereus), Bacillus subtilis (B. subtilis), Escherichia coli (E. coli) și Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae). Acesta a constatat că uleiul de lemongrass a fost eficient în uciderea acestor agenți patogeni dăunători (6).
Uva ursi (Arctostaphylos uva-ursi)
Uva ursi este o plantă cu flori cunoscută sub numele de iarba ursului, strugurele ursului sau pur și simplu uva-ursi. Planta a fost folosită încă din bătrâni pentru proprietățile sale medicinale. A fost folosită în mod tradițional pentru a trata infecțiile și inflamațiile tractului urinar, acționând ca agent antibacterian și antispastic natural.
Conține un puternic antiseptic urinar numit arbutină, care este hidrolizat în urina alcalină în hidrochinonă. Hidrochinona inhibă bacteriile patogene din tractul urinar. În general, nu se recomandă administrarea de Uva Urși mai mult de două săptămâni la rând (7).
Oțet de cidru de mere
Una dintre cele mai comune utilizări ale oțetului de mere este tratarea infecțiilor tractului urinar. Se crede că oțetul de cidru de mere are proprietăți antibacteriene și antifungice puternice care pot ajuta la combaterea infecțiilor din tractul urinar. Oțetul de cidru de mere este adesea folosit ca supliment alimentar sau adăugat la o sticlă de apă pentru a ajuta la prevenirea ITU.
În timp ce unele studii, precum cel publicat în ianuarie 2018 în Scientific Reports, au sugerat că oțetul de cidru de mere are unele proprietăți antibacteriene și antifungice, nu există de fapt nicio dovadă științifică sau medicală concretă, asupra faptului că utilizarea oțetului de cidru de mere vindecă infecțiile urinare (8).
Antibiotice
Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii, fie prin eradicarea acestora, fie prin descompunerea lor. Cele mai recomandate antibiotice sunt Ciprofloxacina, Norfloxacina, Amoxicilina, Nitrofurantoin sau Trimethoprim-sulfametoxazol.
Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor urinare
Toată lumea știe că infecțiile tractului urinar sunt neplăcute și pot varia de la mai puțin iritante la grave. Iată câteva sfaturi pentru a preveni infecțiile urinare:
- Urinează după sex – urinarea după sex elimină orice bacterie care ar fi putut ajunge în tractul urinar. Acest lucru ajută la prevenirea creșterii bacteriilor și a formării infecțiilor urinare.
- Poartă haine lejere – îmbrăcămintea cu spațiu mai larg în jurul șoldurilor permite o mișcare mai ușoară, dar, în același timp, se evită ca microorganismele să rămână blocate în haine, reducând astfel șansele de apariție a unei ITU.
- Bea 6 până la 8 pahare de apă în fiecare zi – consumul a 6-8 pahare de apă în fiecare zi este important pentru menținerea unei bune funcții renale și pentru eliminarea deșeurilor din organism.
- Urinează atunci când simți primul impuls – acest lucru va ajuta la eliminarea oricăror potențiale blocaje în tractul urinar.
Când trebuie să vorbești cu un medic despre ITU?
Dacă ai frecvent infecții urinare sau dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele tipice, cum ar fi durere, arsură sau senzație de plin în tractul urinar, este recomandat să vorbești cu medicul tău. Acest lucru se datorează faptului că ITU poate fi un semn al unor probleme subiacente și ar putea necesita investigații și tratament suplimentar.
Concluzie
Infecția urinară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. De fapt, se estimează că până la jumătate din toți adulții vor avea o infecție urinară la un moment dat în viața lor. Tratamentele pentru infecția urinară pot varia de la medicamente infecție urinară fără prescripție medicală până la tratamente mai serioase, cum ar fi antibioticele. Luând din timp măsurile adecvate, poți contribui la prevenirea dezvoltării unei infecții mai grave și îți poți asigura un tratament prompt și eficient. Dacă ai orice întrebări sau nelămuriri cu privire la tratamentul infecției urinare, nu uita să te adresezi medicului tău pentru un consult medical.