Test infecție urinară

Infecția tractului urinar este o problemă frecventă care poate duce la complicații semnificative pentru sănătate. Pentru a determina dacă într-adevăr ai o infecție urinară, poți efectua la domiciliu un test rapid pentru infecție urinară.

Reține însă că acesta poate fi doar un indicator al existenței unei infecții, iar pentru depistarea exactă a infecției și a bacteriei care o provoacă, vor fi necesare investigații de laborator și examen medical de specialitate.

Păreri test de infecție urinară

Benzile de testare UTI sunt utilizate în mod obișnuit ca un indicator inițial pentru UTI. Studiile au arătat că aceste benzi de testare nu sunt fiabile și nu pot fi folosite pentru a exclude o infecție (1).

Cu toate acestea, testele rapide pentru depistarea infecției urinare sunt utile pentru a-ți face o idee asupra existenței unei infecții, însă, va trebui să mergi ulterior la un laborator de analize medicale și un control de specialitate pentru a vedea cu exactitate ce tip de analize ai nevoie și ce bacterii stau la baza infecției, pentru a primi tratament adecvat. Află mai multe informații despre analizele pentru ITU în pagina dedicată Analize infecții urinare.

Teste Recomandate Pentru Infecții Urinare

Există o serie de teste care pot fi recomandate pentru infecțiile tractului urinar. Aceste teste pot ajuta la diagnosticarea infecției urinare în cel mai scurt timp.

  • Test pentru infecții urinare Veneris – test rapid tip bandă ce poate depista infecțiile urinare ce prezintă simptome precum durere, usturime, urinarea frecventă, urină cu aspect tulbure sau dureri renale.
  • Uractiv Test – test rapid pentru determinarea infecțiilor urinare prin depistarea în urină a bacteriilor produse de nitriți, leucocite și eritrocite.
  • Urinal Test – o bandă de testare care poate detecta prezența bacteriilor, nitriților, enzimelor și leucocitelor în urină care indică prezența potențială a unei ITU.

Interpretare test infecție urinară

Interpretarea unui test de infecție urinară implică evaluarea reacțiilor culorilor apărute pe bandă. În general, un rezultat pozitiv indică faptul că există dovezi ale unei infecții bacteriene sau virale în proba de urină. Mai precis, rezultatele culorilor pot fi interpretate astfel:

  • Rezultat NEGATIV: caseta-test pentru LEUCOCITE rămâne albă, pentru SÂNGE rămâne galben-muștar, pentru NITRIȚI rămâne albă, iar pentru PROTEINE rămâne gălbuie.
  • Rezultat POZITIV pentru LEUCOCITE: caseta-test pentru LEUCOCITE se colorează în mov – prezența leucocitelor indică o inflamație a tractului urinar.
  • Rezultat POZITIV pentru SÂNGE: caseta-test pentru SÂNGE se colorează în verde – acest rezultat indică existența calculilor renali, vezicali, inflamații, cistite, pielonefrite;
  • Rezultat POZITIV pentru NITRIȚI: caseta-test pentru NITRIȚI se colorează în roz – rezultatele pot fi interpretare în funcție de anumiți factori, mai precis urina nu stă suficient timp în vezica urinară, pacientul urmează un regim deficitar în produse vegetale sau un tratament cu antibiotice;
  • Rezultat POZITIV pentru PROTEINE: caseta-test pentru PROTEINE se colorează în verde – indică o inflamație a rinichilor, vezicii urinare, a prostatei sau chiar o hematurie.

Concluzie

Dacă bănuiești că ai o infecție a tractului urinar, este bine să faci un test rapid pentru a determina dacă ai într-adevăr o astfel de infecție. Procedând astfel, poți evita potențialele complicații și poți obține tratamentul de care ai nevoie cât mai repede posibil.

Lasă un comentariu