Nitrofurantoina
Medicamente Si Suplimente Alimentare

Nitrofurantoina

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Nitrofurantoina este un antibiotic derivat din nitrofuran, eficient în tratamentul și profilaxia infecțiilor tractului urinar deoarece distruge bacteriile.

Aceasta se găsește în majoritatea farmaciilor din România la prețul de 36-41 lei, în funcție de producător. Doza uzuală de tratament este de 50-100 mg de 4 ori pe zi, timp de 1-2 săptămâni, iar profilactic, de 50-100 mg o dată pe zi, seara.

Aceasta poate provoca reacții adverse, precum alergii, reacții ale pielii sau ale rinichilor, fiind contraindicată în ultimul trimestru de sarcină și în prima lună de alăptare. Poate interacționa cu diverse medicamente și cu băuturile alcoolice.

În timpul tratamentului cu nitrofurantoina este indicat să se administreze și probiotice, precum Lactobacillus sau Sacharomyces boulardii.

Părerile despre aceasta sunt împărțite, din cauza capacității fiecărui organism de a răspunde la aportul de substanțe chimice, însă studiile arată că are o eficacitate mare. Nitrofurantoina poate fi înlocuită cu un tratament adjuvant, BactoLift Forte, un supliment alimentar pe bază de plante.

Ce este Nitrofurantoina?

Nitrofurantoina este un antibiotic din clasa derivaților de nitrofuran, disponibil sub formă de comprimate și utilizat pentru tratamentul infecțiilor necomplicate ale tractului urinar inferior. Este eficient împotriva majorității organismelor gram-pozitive și gram-negative și acționează prin oprirea creșterii bacteriilor.

Compoziție Nitrofurantoina

Substanța activă este nitrofurantoina, un antibiotic din clasa nitrofuranilor cu formula moleculară C8H6N4O5.

Nitrofurantoina este antibiotic?

Da, nitrofurantoina este antibiotic derivat din nitrofuran.

Modul de acțiune al Nitrofurantoinei

Nitrofurantoina acționează prin uciderea bacteriilor care provoacă infecții. Aceasta este transformată de nitroreductazele bacteriene în intermediari electrofili care inhibă ciclul acidului citric, precum și sinteza de ADN, ARN și proteine.

Utilizări ale Nitrofurantoinei

Nitrofurantoina se poate utiliza atât ca tratament, cât și profilactic, pentru:

 • Infecțiile urinare acute și necomplicate
 • Profilaxia infecțiilor recurente ale tractului urinar.

Care sunt bacteriile sensibile la Nitrofurantoina?

Bacteriile sensibile la Nitrofurantoina, dar și cele rezistente, sunt:

Bacterii sensibileBacterii rezistente
Escherichia coliEnterobacter
Staphylococcus saprophyticusProteus
Enterococcus faecalisPseudomonas
Staphylococcus aureusProvidencia
Streptococcus agalactiaeSerratia
Citrobacter sp.
Klebsiella sp.

Disponibilitatea și prețul Nitrofurantoina

Antibioticul nitrofurantoina se găsește în România în produsele Nitrofurantoina Arena și Nitrofurantoina Farmacia Tei, care se comercializează în majoritatea lanțurilor farmaceutice. Prețul mediu pentru produsul Arena este de 36 lei, iar pentru cel fabricat de Farmacia Tei este de 41 lei.

Preț Nitrofurantoina Arena:

 • Farmacia Professional Farmaline – 36.58 lei
 • Farmacia Bajan – 36.58 lei
 • Farmacia Profarm – 15.81 lei

Preț Nitrofurantoina Farmacia Tei:

 • Farmacia Tei – 41 lei.

Nitrofurantoina se eliberează fără rețetă?

Nu, Nitrofurantoina nu se eliberează fără rețetă. Este un antibiotic ce trebuie administrat doar la recomandarea medicului.

Informații despre dozare

Doza de nitrofurantoină va fi prescrisă în funcție de scopul administrării, dacă este tratament sau pentru profilaxie, de vârstă și de severitatea infecției. Medicamentul trebuie administrat așa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră, având mare grijă să nu se depășească doza zilnică admisă.

Forma și concentrația

Nitrofurantoină comprimate: 100 mg

Informații generale despre dozaj

Nitrofurantoina se administrează, în general, câte 50-100 mg de 4 ori pe zi, pentru a trata o infecție, sau câte 50-100 mg seara, pentru a preveni o infecție.

Doză pentru infecții urinare

Pentru a trata o infecție urinară la adulți, doza uzuală este de un comprimat sau o jumătate din acesta de 4 ori pe zi, la mese, pentru 1-2 săptămâni, în cazul infecțiilor acute necomplicate. Pentru infecțiile cronice recurente, se administrează 1 comprimat de 4 ori pe zi, pentru 1-2 săptămâni.

Doză pentru copii

În cazul infecțiilor urinare la copii, doza uzuală de nitrofurantoină este de 5-7 mg/kg/zi, maxim 400 mg/zi, împărțită în 4 doze.

Copiilor mai mari de 12 ani li se poate administra câte 100 mg de 2 ori pe zi, timp de 7 zile.

Supradozaj

În cazul depășirii dozei maxime admise zilnic, trebuie să consultați medicul.

Semnele unui supradozaj sunt:

 • Iritație gastrică
 • Grețuri
 • Vărsături

Doză uitată

În cazul în care ați uitat să luați o doză, o puteți lua când vă amintiți. Însă dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, urmați schema de tratament stabilită, fără a dubla doza pentru a compensa.

Efecte adverse

Nitrofurantoina provoacă efecte adverse diverse, frecvente sau rare, precum reacții alergice, reacții hepatice sau reacții cutanate.

Efecte adverse:

 • Modificări ale numărului de celule sangvine
 • Durere în gât
 • Febră
 • Anemie
 • Tulburări pulmonare.

Efecte adverse rare:

 • Reacții alergice
 • Neuropatie periferică
 • Icter colestatic
 • Hepatita cronică activă

Contraindicații, precauții și atenționări

Nitrofurantoina este contraindicată persoanelor alergice la această substanță, iar în timpul sarcinii și alăptării ar trebui evitată.

Sarcină

Nitrofurantoina nu ar trebui administrată în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, deoarece poate provoca fătului anemie hemolitică.

Alăptare

Nitrofurantoina poate fi administrată în timpul alăptării, doar dacă vârsta bebelușului este mai mare de o lună și dacă nu există deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază. Bebelușii mai mici de o lună pot suferi anemie hemolitică și îngălbenirea viitorilor dinți, din cauza absorbției nitrofurantoinei în laptele matern.

Conducere

Nitrofurantoina influențează capacitatea de conducere a vehiculelor sau utilajelor, provocând somnolență și amețeli, de aceea trebuie să se evite condusul.

Alcool

Nu ar trebui să consumați alcool în timpul tratamentului cu Nitrofurantoină deoarece poate scădea eficiența acesteia și poate crește riscul apariției efectelor secundare, precum greață, vărsături, dureri abdominale și dureri de cap.

Nitrofurantoină interacții

Nitrofurantoina poate interacționa cu anumite medicamente, precum fenobarbital sau chinolone, dar și cu băuturile alcoolice, motiv pentru care trebuie evitate în timpul administrării nitrofurantoinei.

Nitrofurantoina și alte medicamente

Nitrofurantoina poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi:

 • Trisilicat de magneziu
 • Substanțe acidifiante
 • Piridoxina
 • Chinolone
 • Fenobarbital
 • Probenecid
 • Acid nalidixic
 • Acid oxolinic

Nitrofurantoina și alimentele

Nitrofurantoina nu interacționează cu mâncarea, însă trebuie evitat consumul de alcool.

Ce probiotic este recomandat pentru Nitrofurantoina?

În timpul administrării Nitrofurantoinei sunt recomandate probioticele Lactobacillus și S. boulardi. Acestea au rolul de a coloniza tractul urinar și flora intestinală cu bacterii bune.

Păreri Nitrofurantoina

Părerile despre Nitrofurantoina sunt atât pro, cât și contra, iar studiile clinice au arătat că prezintă o eficiență de peste 79% atât în tratarea simptomelor, cât și în distrugerea bacteriilor.

Studii clinice

Studiile clinice au arătat că nitrofurantoina este eficientă din punct de vedere clinic și microbiologic, cu rate de vindecare clinică între 79% și 92% și de eradicare microbiologică de 80-92%.

Aceste rezultate au fost obținute în urma a 27 de studii, efectuate pe un total de 4807 de pacienți cărora li s-a administrat nitrofurantoină ca remediu pentru infecții urinare.

Administrată pe termen scurt pentru infecțiile urinare inferioare, aceasta are o bună eficacitate clinică și microbiologică, iar toxicitatea este ușoară și predominant gastrointestinală, conform studiului „Nitrofurantoina revizuită: o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate”, realizat de Angela Huttner et al. în anul 2015.

Părerile utilizatorilor

Părerile utilizatorilor sunt împărțite, existând persoane pentru care nitrofurantoina nu a oferit rezultatele scontate, iar acest lucru se explică prin capacitatea diferită a fiecărui organism de a răspunde la interacțiunea cu medicamentele. Pe site-ul nostru, Nitrofurantoina are un rating mediu de 4 din 5 stele.

Ce înlocuitor există pentru Nitrofurantoina?

Nitrofurantoina poate fi înlocuită cu un supliment alimentar natural, BactoLift Forte, mai ales în cazul hipersensibilității la nitrofurantoină sau dacă apar efecte adverse grave.

Nitrofurantoina sau BactoLift Forte?

Nitrofurantoina este un medicament antibiotic ce poate provoca efecte adverse grave, pe când BactoLift Forte este un supliment alimentar ce nu are efecte secundare datorită compoziției naturale. Acesta este un tratament adjuvant eficient pentru infecțiile urinare datorită substanțelor ce grăbesc eliminarea infecției și a probioticelor care repopulează tractul urinar cu bacterii benefice. Printre ingredientele naturale se numără și D-manoza, extractul de uva ursi, echinacea și de merișor, pe lângă alte 15 plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?