Infecție urinară transmitere sexuală
Infectia tractului urinar

Infecție urinară transmitere sexuală

Melania-Gheorghe

Scris De:

Dr.Melania Gheorghe

Mulți oameni nu realizează că infecțiile tractului urinar pot fi transmise pe cale sexuală și, prin urmare, s-ar putea să nu știe cum să le prevină. În cadrul acestui articol, vom discuta despre modul în care infecțiile urinare se pot răspândi prin activitatea sexuală, și, de asemenea, despre cum să prevenim apariția ITU în primul rând.

Așadar, dacă te îngrijorează posibilitatea de a face o infecție urinară transmisă pe cale sexuală, citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi.

Poți face o infecție urinară dacă faci sex?

Trebuie menționat că nu activitatea sexuală în sine nu provoacă infecția urinară. Cu toate acestea, potrivit unor studii, există o legătură clară între ITU și sex (1). În cazul multor persoane, sexul provoacă apariția repetată a infecțiilor urinare. Datele arată că simptomele ITU apar cel mai adesea la aproximativ 2 zile după un contact sexual (2). Acest lucru se întâmplă adesea în cazul persoanelor predispuse la infecții urinare.

Adevărul este că o infecție urinară (sau o infecție bacteriană la nivelul tractului urinar) se poate întâmpla indiferent de ceea ce faci. Este cauzată de anumite infecții ale tractului urinar, infecții cu Chlamydia, care sunt cauzate de bacterii, precum și probleme netratate sau nediagnosticate ale vezicii urinare.

Legătura dintre sex și infecțiile urinare

Există mai multe conexiuni posibile între sex și infecțiile tractului urinar. Una dintre posibilități este aceea că sexul poate crește cantitatea de bacterii din tractul urinar, ceea ce duce la o infecție. O altă posibilitate este aceea că anumite boli cu transmitere sexuală (BTS) pot provoca inflamarea tractului urinar, ceea ce poate duce la infecții. De asemenea, este posibil ca anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul sau anumite forme de cancer, să slăbească sistemul imunitar și să îl facă mai vulnerabil la infecții.

În general, există multe legături posibile între sex și infecțiile tractului urinar și este important ca oamenii să fie conștienți de factorii de risc personali și să solicite asistență medicală dacă observă simptome neobișnuite.

Dacă totuși decizi să faci sex

Dacă totuși decizi să ai relații sexuale, te sfătuiesc să iei aceste măsuri pentru a preveni infecțiile urinare și alte riscuri pentru sănătate:

  • urinează înainte și după sex – poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU), care sunt frecvente în rândul femeilor active din punct de vedere sexual. Unele cercetări au descoperit că urina conține anumite substanțe chimice care ar putea ucide sau inhiba dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar.
  • igienizează (curăță) zona imediat după sex – este esențial să menții un mediu curat și să folosești prezervative dacă ești activ sexual pentru a preveni dezvoltarea și transmiterea infecțiilor partenerului tău.
  • nu trece de la sex vaginal la sex anal sau invers – practica de a trece de la o practică sexuală la alta, nu este recomandată din cauza riscului de a dezvolta infecții urinare. PH-ul natural al vaginului este ideal pentru prevenirea infecțiilor și este important să se mențină acest nivel de pH prin practicarea sexului vaginal sigur. De asemenea, este important să se folosească o formă de protecție, cum ar fi prezervativul, atunci când se practică sexul anal. Schimbul între diferite tipuri de practici sexuale poate perturba echilibrul natural al bacteriilor din organism și poate crește riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar.

Concluzie

Infecția tractului urinar transmisă pe cale sexuală poate fi o complicație foarte gravă, mai ales dacă nu este tratată cu promptitudine. Dacă te preocupă vreodată faptul că ai fi putut contracta o infecție urinară ca urmare a unui contact sexual, nu ezita să te adresezi medicului tău. Procedând astfel, te poți asigura că primești tratamentul necesar pentru a preveni alte complicații și pentru a-ți asigura un viitor sănătos.

Cu toate acesta, medicii recomandă evitarea relațiilor sexuale dacă unul dintre parteneri are o infecție a tractului urinar, pentru a evita complicațiile și neplăcerile.

Melania-Gheorghe

Dr.Melania Gheorghe

Medic Urolog de 15 ani - Am creat acest blog pentru ca vreau stiu ce inseamna infectiile urinare si cat de greu e de trecut peste el. Am creat acest blog din suflet pentru a ajuta pe toti pentru chiar daca au bani sau nu de consultatii. Retele Sociale: Youtube FaceBook Linkedin Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?