Infectie Urinara La Barbati
Infectia tractului urinar

Infectie Urinara La Barbati

Melania-Gheorghe

Scris De:

Melania

Obișnuiești să te confrunți cu infecții ale tractului urinar? Poate te întrebi ce poți face pentru a preveni apariția lor și pentru a scăpa de neplăcutul disconfort. În cadrul acestui articol, discutăm despre unii dintre factorii cheie care pot contribui la apariția infecțiilor urinare și îți oferim sfaturi despre cum să previi ca acestea să nu devină o problemă.

De asemenea, vom oferi sfaturi despre cum să tratăm o ITU existentă despre posibilele riscuri și complicații. Așadar, fie că ești în căutarea unui ajutor pentru a infecție urinară bărbați sau că ești în căutarea unui tratament pentru o infecție existentă, te invit să citești mai departe.

Cât de frecvente sunt infecțiile urinare la bărbați?

Infecțiile tractului urinar sunt foarte frecvente la bărbați, afectând până la 50% dintre bărbați la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, probabilitatea ca o femeie să dezvolte o infecție urinară este de 30 de ori mai mare decât cea a unui bărbat, potrivit Biroului pentru Sănătatea Femeii (OASH) (1).Acest lucru se datorează anatomiei. Femeile au de obicei uretre mai scurte, ceea ce înseamnă că bacteriile trebuie să parcurgă o distanță mai mică pentru a  ajunge în vezica urinară.

Cauze

O serie de factori pot contribui la un risc mai mare de infecții urinare la bărbați, printre care:

 • Un istoric de infecții urinare anterioare: Faptul de a avea ITU recurente poate indica faptul că există o problemă cu sistemul urinar sau condiții de sănătate subiacente.
 • Urinare ocazională sau intermitentă: Bărbații care au dificultăți la urinare din cauza unor factori precum oboseala, obezitatea, operația de prostată, diabetul sau medicamentele pot avea un risc crescut de ITU.
 • Îmbătrânirea: Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor poate scădea, ceea ce duce la un risc crescut de ITU recurente.
 • Utilizarea anumitor medicamente: Anumite medicamente – în special antibioticele – pot perturba echilibrul natural al bacteriilor dăunătoare și benefice din sistemul urinar și pot crește riscul de a dezvolta o infecție.
 • Activitatea sexuală: Infecțiile tractului urinar pot apărea în rândul bărbaților care au relații sexuale cu alte femei din cauza diferențelor de floră bacteriană dintre bărbați și femei și/sau pentru că aceștia se angajează în activități sexuale cu risc ridicat (cum ar fi faptul că au mai mulți parteneri).
 • Incontinența urinară: Incontinența poate crește riscul unei persoane de a dezvolta o infecție.

Simptome

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt frecvente la bărbați, ducând la simptome precum arsuri la urinare, urinare frecventă și un miros puternic și neplăcut. Totuși, simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar pot include:

 • Durere în timpul urinării
 • Arsuri în timpul urinării
 • Frecvența crescută a urinării
 • Nevoia urgentă de a elimina urina
 • Sânge în urină
 • Febră și frisoane

Diagnosticarea

Diagnosticarea infecțiilor tractului urinar la bărbați se face, de obicei, printr-o combinație de anamneză și examinare fizică, dar și analize de laborator, precum urocultură. Medicul va lua în considerare factori cum ar fi tipul și momentul apariției simptomelor, dacă există vreo modificare a fluxului urinar și orice schimbări recente în ceea ce privește sănătatea sau igiena. Este important de reținut faptul că unele tipuri de ITU pot fi dificil de diagnosticat la bărbați, deoarece acestea pot prezenta simptome mai puțin tipice.

Tratament infecție urinară la bărbați

Deși există multe tratamente diferite disponibile pentru infecțiile urinare, mulți bărbați pot descoperi că utilizarea remediilor naturale sau a remediilor de casă funcționează cel mai bine pentru ei. Unul dintre cele mai comune remedii naturale pentru ITU este sucul de afine. S-a constatat că acest suc ajută la prevenirea ITU, ajutând la menținerea unui echilibru bacterian adecvat în tractul urinar.

Alte remedii naturale includ BactoLift, un produs natural special creat pentru infecțiile urinare, precum și consumul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, dar și administrarea de suplimente care conțin vitamina C sau alți antioxidanți. Antibioticele pot fi, de asemenea, utilizate în tratamentul ITU la bărbați, dar acestea ar trebui să fie folosite doar în ultimă instanță, dacă alte tratamente au eșuat.

Riscuri și complicații

Unele dintre potențialele riscuri și complicații ale infecțiilor urinare la bărbați includ în principiu durere și disconfort. În unele cazuri, ITU se poate răspândi de la rinichi la alte părți ale corpului, ducând la complicații grave, cum ar fi sepsis. Infecțiile urinare netratate pot cauza probleme de sănătate suplimentare, inclusiv insuficiență renală. În anumite situații, o ITU poate duce chiar la deces.

Riscul de a dezvolta o ITU la bărbați este influențat de mai mulți factori, inclusiv vârsta, starea de sănătate și afecțiunile de bază. În timp ce ITU sunt relativ frecvente la bărbați, acestea nu reprezintă de obicei o amenințare semnificativă la adresa sănătății generale. Cu toate acestea, este important ca bărbații care se confruntă cu simptome frecvente sau persistente să se consulte prompt cu medicul lor pentru a se asigura că infecția este tratată eficient.

Usturime la urinare bărbați

Usturimea la urinare este foarte frecventă la bărbați. Unul dintre cele mai frecvente motive este o afecțiune numită sindrom uretral, care poate rezulta din diverși factori, cum ar fi infecția, inflamația sau iritarea mucoasei tractului urinar. Alte cauze ale usturimii includ afecțiuni ale prostatei, probleme ale sistemului nervos și afecțiuni care afectează mușchii sau nervii care înconjoară vezica urinară și uretra (cum ar fi diabetul).

Prevenție

Prevenirea infecției urinare la bărbați este o preocupare majoră pentru sănătate, datorită prevalenței ridicate a acestei afecțiuni în rândul bărbaților. Pe lângă igiena adecvată și urinarea frecventă, este important să se mențină o dietă și un stil de viață sănătos. Se poate reduce riscul de a dezvolta o infecție urinară prin menținerea unui nivel ridicat de hidratare, prin menținerea unei bune igiene și prin evitarea utilizării produselor de curățare parfumate.

Concluzie

Dacă suferi de o infecție a tractului urinar, știi cât de frustrantă și inconfortabilă poate fi această experiență. ITU sunt cel mai frecvent tip de infecție la bărbați și pot fi extrem de dureroase și dificil de tratat. Pentru tratarea lor, poți încerca diverse tratamente, ce includ antibiotic infecție urinară bărbați, suplimente cu probiotice sau ceaiuri și uleiuri esențiale.

O infecție urinară poate fi tratată din timp, dar dacă nu este depistată rapid cauza, aceasta poate duce la probleme de sănătate mai grave. Așadar, asigură-te că mergi la control dacă crezi că ai putea avea o infecție urinară – ar putea fi cel mai bun lucru pentru sănătatea ta!

Melania-Gheorghe

Melania Gheorghe

Medic Urolog de 15 ani - Am creat acest blog pentru ca vreau stiu ce inseamna infectiile urinare si cat de greu e de trecut peste el. Am creat acest blog din suflet pentru a ajuta pe toti pentru chiar daca au bani sau nu de consultatii. Retele Sociale: Youtube FaceBook Linkedin Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?