Infecție urinară cu sânge

Infecția urinară cu sânge, cunoscută și sub numele de hematurie, poate indica o infecție mai gravă și, prin urmare, merită investigată. Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, este important să consulți imediat un medic: febră, frisoane, dureri de cap severe, urină cu sânge de culoare roz sau secreții din zona genitală.

Cauzele sângelui în urină atunci când ai infecție urinară

O infecție a tractului urinar poate provoca apariția sângelui în urină, uneori însoțită de o senzație de arsură sau de alte semne și simptome de infecție la nivelul sistemului urinar. Cauzele sângelui în urină sunt variate, dar pot include:

  • Infecții ale tractului urinar recurente;
  • Afecțiuni ale rinichilor;
  • Anumite afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul sau sindromul Alport – afecțiune genetică ce cauzează disfuncții renale);
  • Utilizarea anumitor medicamente (inclusiv antibiotice și diuretice);
  • Afecțiuni ale prostatei;
  • Lipsa unei igiene adecvate;
  • Un sistem imunitar slăbit;
  • Consum insuficient de lichide.

Cum poți identifica infecția urină?

Există mai multe semne care pot ajuta la identificarea unei infecții urinare, printre care: febră mare, febră cu frisoane, durere în spate, în lateral sau în abdomen, presiune sau arsură la urinare, scăderea frecvenței urinării sau nevoia frecventă de a urina, durere sau disconfort la urinare, urină tulbure sau cu sânge.

Pentru mai multe informații despre cum să identifici o ITU, îți recomand să citești articolul Infecție Urinară, unde vei găsi descris pe larg cum poți identifica infecția urinară, în funcție de simptome și care sunt cauzele ce stau la baza ei.

Tratamente disponibile

Pentru tratarea ITU, există o serie de tratamente diferite disponibile, inclusiv antibiotice și medicamente antiinflamatorii, produse naturiste, ceaiuri sau leacuri bătrânești. Dacă îți dorești să afli cum poți trata infecțiile urinare în mod adecvat, în articolele dedicate ce pot fi găsite în pagina de tratamente de pe site, poți găsi mai multe informații despre fiecare tip de tratament în parte.

Alte cauze ale sângelui în urină

Alte cauze ale sângelui în urină includ infecția renală, calculi la vezică sau la rinichi și prostata mărită. Aceste afecțiuni pot provoca scurgeri de sânge în urină ca urmare a inflamației sau iritației rinichilor sau a vezicii urinare.

  • Infecție renală – bacteriile pătrund în sistemul renal și urinar, provocând inflamații și alte modificări la nivelul uretrei și al vezicii urinare. Poate duce la urinare dureroasă cu sângerări, precum și la febră și frisoane.
  • Calcul al vezicii urinare sau al rinichilor – pietrele la vezica urinară și la rinichi sunt depozite solide care se pot forma în unul sau în ambele organe. Acestea se pot forma atunci când mici bucăți de deșeuri se acumulează și se blochează între peretele vezicii urinare sau al rinichiului și țesutul subiacent. În timp, aceste depozite pot deveni suficient de mari pentru a provoca durere, obstrucție sau chiar complicații medicale grave. Pietrele pot provoca, de asemenea, prezența sângelui în urină prin blocarea micilor vase care transportă urina departe de rinichi.
  • Prostată mărită – prostata mărită poate cauza presiune asupra vezicii urinare, ceea ce poate duce la retenția de urină. În unele cazuri, o prostată mărită poate duce la o infecție de grad scăzut în glanda prostatică, care poate cauza scurgerea bacteriilor în uretere.

Când să vezi un medic?

Dacă te confrunți cu dureri sau disconfort semnificativ, febră, sânge în urină de culoare roz, roșu sau maro, cel mai bine este să consulți un medic cât mai curând posibil. Medicul va putea determina cauza infecției, precum și să îți recomande diferite opțiuni de tratament

Concluzie

Infecția urinară la gravide, femei, copii, bărbați, se datorează unui amestec de bacterii și alți agenți patogeni care pătrund în sistemul urinar prin uretră. Dacă nu este tratată, poate duce la complicații grave, inclusiv la infecție urinară cu sânge.

În astfel de cazuri, pot fi încercate diverse tratamente la domiciliu, și bineînțeles, solicita asistență medicală pentru tratament adecvat. Recomand însă evitarea diverselor soluții de pe internet care nu au baze științifice, precum bicarbonatul de sodiu pentru o infecție urinară în aceste situații, pentru a evita riscurile asociate acestor tratamente.

Lasă un comentariu