Dacă simți un disconfort neplăcut la urinare și nu te simți prea bine, este foarte probabil să ai o infecție urinară cauzată de o bacterie. Infecțiile urinare sunt una dintre cele mai frecvente infecții și este deosebit de frecventă atunci când sistemul imunitar este mai slab. În cele ce urmează, vom discuta despre simptomele provocate de o infecție urinară cu Proteus și despre cum să le tratăm. Îți vom oferi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot preveni astfel de infecții în viitor și cum să evităm să le avem în primul rând.
Simptome
Infecția urinară cu Proteus este o infecție bacteriană comună și potențial gravă care poate provoca disconfort, durere și chiar insuficiență renală. Majoritatea persoanelor cu infecție urinară cu Proteus prezintă simptome ușoare care dispar de la sine. Cu toate acestea, în unele cazuri, atunci când intră în tractul urinar, infecția poate evolua spre simptome mai severe, inclusiv febră, dureri sau arsuri în timpul urinării, urinare frecventă, urină tulbure, dureri abdominale.
Dacă este lăsată netratată, infecția urinară proteus poate duce la insuficiență renală, care este o afecțiune gravă ce necesită tratament pentru a preveni alte daune.
Cum intră Proteus în tractul urinar
Bacteria se răspândește în principal prin contactul cu persoane infectate sau cu obiecte și suprafețe contaminate. Agenții patogeni pot fi, de asemenea, ingerați prin intermediul tractului intestinal, de exemplu, atunci când este prezentă în alimente contaminate. Germenii se răspândesc rapid, deoarece sunt foarte agili. Bacteriile pot pătrunde în sistemul urogenital uman din intestin sau în urma unei infecții prin frotiu (picătură de sânge).
Diagnosticarea unei infecții
Un medic poate efectua o serie de teste de diagnosticare pentru a determina dacă o persoană are o infecție a tractului urinar cu proteus. Acestea pot include teste de urină (cultură) pentru a detecta semne de bacterii, teste de sânge pentru a verifica dacă există semne de inflamație în sistemul urinar și studii imagistice, cum ar fi uro-imagistica sau cistoscopia, pentru a verifica dacă există semne de infecție la nivelul vezicii urinare sau al rinichilor.
Tratamentul infecției cu Proteus
Există câteva opțiuni diferite de tratament pentru infecția cu proteus, inclusiv terapia anti-biotică, terapia antifungică și medicamentele antiinflamatorii. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste tratamente are propriile argumente pro și contra, așa că este important să alegi cea mai bună opțiune.
- BactoLift – un tratament natural și eficient pentru tratarea infecțiilor bacteriene. BactoLift prezintă efecte rapide, dispune de o formulă creată de medic specialist în tratarea infecțiilor urinare. Poate fi utilizat, de asemenea, atunci când sunt prezente tulpini de bacterii rezistente la antibiotice.
- Antibiotice – acest tip de tratament implică administrarea unei doze mari de antibiotice pentru a combate bacteriile care provoacă infecția. Antibioticele pot fi eficiente pentru a distruge bacteriile dăunătoare și pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, este important să se ia toate medicamentele prescrise conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Uneori, terapia cu antibiotice poate necesita mai multe săptămâni pentru a vindeca complet o infecție cauzată de bacteria Proteus.
Când să consultați un medic?
Dacă observi oricare dintre următoarele simptome, este important să te adresezi medicului tău:
- Febră de peste 38,3°C care nu cedează în urma unui tratament cu antibiotice de 3 zile;
- Urinați mai des decât de obicei;
- Durere în zona abdomenului care nu cedează la analgezice.
Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, este esențial să solicți asistență medicală cât mai curând posibil. Acționând prompt, este posibil să poți preveni alte complicații și să îți asiguri o recuperare rapidă.
Prevenirea unei infecții
- Este recomandată golirea vezicii des, atunci când simți nevoia de a merge la baie. Nu te grăbi, așteaptă până simți vezica complet goală.
- Evită utilizarea spray-urilor de igienă feminină, dușurilor parfumate și produsele de baie parfumate; acestea nu vor face decât să crească iritarea.
- Zona genitală trebuie curățată înainte de fiecare raport sexual.
FAQ
Cât de comună este Proteus?
În mod normal, bacteria este prezentă în fiecare organism, însă în stare latentă. Potrivit unor studii, P. mirabilis cauzează între 1-10% din toate infecțiile tractului urinar (1).
Proteus mirabilis este contagioasă?
Proteus mirabilis se răspândește în situațiile în care o persoană sănătoasă intră în contact cu o persoană infectată sau cu suprafețe ori obiecte purtătoare ale acestei bacterii.
Concluzie
Infecția tractului urinar este o afecțiune frecventă și adesea iritantă, care poate fi cauzată de o varietate de bacterii care provoacă infecții urinare. Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele descrie mai sus, este important să te adresezi medicului tău cât mai curând posibil.
Acesta va putea depista din timp bacteriile care cauzeaza infecțiile urinare, precum Klebsiella, Escherichia coli sau Staphylococcus saprophyticus, pentru un tratament corespunzător. Există multe tratamente eficiente disponibile pentru infecțiile urinare, iar tratamentul precoce este adesea cea mai bună modalitate de a preveni complicațiile.