Vaccin Pentru Infectii Urinare
Afectiuni Urologice

Vaccin Pentru Infectii Urinare

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Vaccinurile sunt medicamente imunostimulatoare eficiente în prevenirea și tratarea infecțiilor recurente ale tractului urinar, fiind de patru tipuri: cu administrare sublinguală, orală, buvabilă și injectabilă. Cele mai cunoscute astfel de dispozitive medicale sunt autovaccinul creat de Institutul Cantacuzino, StroVac, Uromune și Uro-Vaxom.

Acestea funcționează prin interacțiunea cu sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor urinare cauzate de diverși agenți patogeni.

Există o serie de alternative la aceste vaccinuri, precum substanțele naturale, cum ar fi extractul de oregano, uva ursi și D-manoza, sau antibioticele. Acestea au o eficiență dovedită, fiind sigure de utilizat și protejează pe termen lung tractul urinar.

Ce sunt vaccinurile pentru infecția urinară?

Vaccinurile pentru infecția urinară sunt imunostimulatoare dezvoltate pentru a preveni infecțiile recurente ale tractului urinar. Acestea se folosesc, de cele mai multe ori, atunci când celelalte metode de tratament nu au efectul scontat.

Tipuri de vaccin

Există patru tipuri de vaccin pentru infecția urinară: buvabile, sublinguale, injectabile și cu administrare orală.

Autovaccin de la Cantacuzino

Autovaccinul formulat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” este de tip suspensie și conține una sau mai multe tulpini inactive de bacterii, formulat pentru fiecare pacient în parte, după recoltarea probelor și identificarea agentului patogen prezent.

Ce eficiență are?

Autovaccinul este eficient, considerat a fi ultima șansă de tratare a infecțiilor cronice recurente.

Cum se administrează?

Autovaccinul se administrează în funcție de schema de tratament, cu un interval de 2-3 zile între doze.

Ce efecte secundare are?

Efectele secundare ale autovaccinului pot fi reacțiile locale, precum roșeața sau umflarea.

Ce preț are?

Prețul depinde de numărul de tulpini izolate și de tipul autovaccinului, la care se adaugă și recoltarea și identificarea:

  • 1 tulpină – soluție injectabilă – 260 lei
  • 1 tulpină – soluție buvabilă – 360 lei
  • 2 tulpini – soluție injectabilă – 280 lei
  • 2 tulpini – soluție buvabilă – 400 lei

StroVac

StroVac este un vaccin injectabil util atât în prevenirea, cât și tratarea infecțiilor tractului urinar recurente. Acesta conține 10 tulpini inactive de uropatogeni: 6 de E. coli cu serotipuri diferite și câte una de K. pneumoniae, P. mirabilis, M. morganii și E. faecalis.

Ce eficiență are?

StroVac s-a dovedit a fi eficient împotriva infecțiilor urinare, conform unui studiu efectuat pe 376 de pacienți, repartizați aleatoriu în grupuri cu StroVac și placebo. În grupul cu pacienți cărora li s-a administrat StroVac, numărul de infecții urinare a fost redus de 5.5 la 1.2, fiind semnificativ din punct de vedere statistic față de placebo. Cu toate acestea, în toate celelalte puncte studiate, nu s-au putut observa diferențe statistice între cele două grupuri. Studiul este intitulat „Studiu prospectiv multicentric randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, privind eficacitatea și tolerabilitatea la pacienții cu infecții urinare bacteriene necomplicate simptomatice recurente” și realizat de S. Nestler et al. în anul 2023.

Cum se administrează?

Pentru imunizare, vaccinul se administrează în 3 doze a câte 0.5 ml, la interval de 1-2 săptămâni. Varianta booster, pentru rapel, se administrează în doză unică, la aproximativ un an de la imunizare.

Ce efecte secundare are?

Efectele secundare ale vaccinului StroVac pot fi reacțiile locale, simptome asemănătoare gripei și, foarte rar, reacții alergice.

Ce preț are?

Prețul vaccinului este de aproximativ 500 lei, iar a variantei booster, de 215 lei.

Uromune

Uromune (MV140) este un vaccin sublingual ce conține 4 dintre cele mai comune bacterii responsabile de infecții urinare, întregi și inactive: E. coli, K. pneumoniae, P. vulgaris și E. faecalis.

Ce eficiență are?

Datele inițiale de cercetare arată că Uromune are o eficiență crescută, reducând cu 70-80% recurența infecției pe o perioadă de un an. De asemenea, utilizarea vaccinului crește timpul până la o posibilă recurență, de la 48, la 275 de zile, reducând în același timp și simptomele. Acesta ajută la scăderea perioadei tratamentului cu antibiotice și îmbunătățește calitatea vieții.

Cum se administrează?

Uromune se administrează zilnic sublingual, timp de trei luni, prin pulverizarea sprayului cu aromă de ananas.

Ce efecte secundare are?

Efectele secundare ale vaccinului Uromune sunt considerate rare și minore, nefiind, de obicei, legate de tratament.

Ce preț are?

Prețul vaccinului este de aproximativ 200 lei, fiind necesară achiziția sa din Marea Britanie.

Uro-Vaxom

Uro-Vaxom este un medicament imunostimulator sub formă de capsule, folosit în prevenirea și tratarea infecțiilor urinare recurente. Acesta conține lizat liofilizat de E. coli.

Ce eficiență are?

Medicamentul este eficient, scăzând bacteriuria și numărul recurențelor cu până la 80%.

Cum se administrează?

Uro-Vaxom se administrează timp de 3 luni, înainte de micul dejun, doza fiind de o capsulă zilnic.

Ce efecte secundare are?

Efectele secundare ale imunostimulatorului pot fi diareea, greața, indigestia, durerea de cap, febra, durerile abdominale sau erupțiile cutanate.

Ce preț are?

Prețul medicamentului este de 97.50 lei, fiind disponibil în majoritatea farmaciilor.

Cum funcționează vaccinurile pentru infecția urinară?

Vaccinurile pentru infecția urinară interacționează cu sistemul imunitar, oferind protecție împotriva infecțiilor cauzate de agenți patogeni.

Ce alternative există pentru infecțiile urinare?

Alternative în tratamentul infecțiilor urinare sunt oregano, uva-ursi, D-manoza și antibioticele.

Oregano

Uleiul de oregano poate fi folosit ca tratament adjuvant al infecțiilor urinare datorită substanțelor active, carvacrol și timol, ce au puternice efecte antimicrobiene. Acesta prezintă activitate împotriva bacteriei Escherichia coli, acționând prin deteriorarea structurilor celulare.

Uva Ursi

Extractul de uva ursi este eficient în tratarea infecțiilor urinare deoarece conține arbutină, un antibiotic urinar util împotriva bacteriilor E. coli, S. aureus și C. albicans.

D-manoza

D-manoza este o monozaharidă folosită ca tratament împotriva infecțiilor urinare pentru că protejează tractul urinar, prin inhibarea aderenței bacteriene la uroteliu. S-a demonstrat a fi extrem de eficientă în special împotriva bacteriei E. coli.

Antibiotice

Antibioticele sunt tratamentul de primă linie în cazul infecțiilor urinare. Acestea sunt administrate în funcție de tipul și severitatea infecției, cele mai eficiente antibiotice in cazul infectiilor urinare sunt Sumetrolim, Nolicin, Amoxicilina, Ampicilina, Augmentin sau Cefalexina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?