Probiotice Pentru Infectia Urinara
Afectiuni Urologice

Probiotice Pentru Infectia Urinara

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Probioticele au un rol important în prevenirea infecțiilor urinare, acționând prin restabilirea florei urogenitale normale.

Cele mai bune tulpini de probiotice sunt Lactobacillus rhamnosus GR-1, L. reuteri RC-14, L. crispatus și S. boulardii și se pot găsi în produse precum Utiva și BactoLift.

Microbiomul urinar este alcătuit din câteva miliarde de tulpini de bacterii benefice, având rolul de a menține integritatea urotelială și de a preveni infecțiile. Acesta poate fi afectat odată cu vârsta, la schimbarea regimului alimentar sau la administrarea de antibiotice. Majoritatea produselor antibacteriene nu se pot lua odată cu probioticele, pentru a evita riscul de a fi distruse și bacteriile bune, însă produsele antimicrobiene naturale, precum extractul de cuișoare, uva ursi și D-manoza, s-au dovedit a crește eficiența probioticelor.

Cum ajută probioticele în cazul infecției urinare?

Probioticele ajută la prevenirea infecțiilor urinare, în special lactobacilii. Deoarece aceștia domină flora urogenitală a femeilor sănătoase înainte de menopauză, s-a sugerat că refacerea acesteia, atunci când este dominată de uropatogeni, se poate realiza cu ajutorul utilizării lactobacililor, protejând împotriva infecțiilor urinare.

Care sunt cele mai bune tulpini de probiotice pentru infecția urinară?

Cele mai bune tulpini de probiotice pentru infecția urinară sunt Lactobacillus rhamnosus GR-1 și L. reuteri RC-14.

Lactobacillus rhamnosus GR-1

Lacticaseibacillus rhamnosus GR-1, denumit anterior Lactobacillus rhamnosus GR-1, este cea mai cercetată tulpină probiotică pentru sănătatea femeii. Diferitele sale efecte asupra sănătății urogenitale, inclusiv reducerea recurenței vaginozei bacteriene și a infecției tractului urinar, sunt bine documentate.

Lactobacillus reuteri RC-14

Lactobacillus reuteri RC-14 este una dintre cele mai bine documentate tulpini probiotice din lume, testate pentru sănătatea femeilor, fiind izolată inițial din vaginul unei femei sănătoase. S-a demonstrat că acesta colonizează în mucoasa vaginală și că influențează pozitiv compoziția microbiotei vaginale. S-a stabilit, pe baza rezultatelor studiilor in vitro și in vivo, că această tulpină aderă la suprafețele epiteliale din zona urogenitală și este, de asemenea, capabilă să adere la epiteliul intestinal, înlocuind și deplasând bacteriile patogene. L. reuteri inhibă creșterea bacteriilor patogene atât în intestin, cât și în zona urogenitală, prin producerea de acid lactic.

Lactobacillus crispatus M247

Lactobacillus crispatus M247 a devenit celebru pentru rolul protector pe care îl joacă împotriva infecțiilor vaginale și a altor probleme ginecologice. Acesta este capabil să colonizeze eficient mediul vaginal și să își exercite activitățile protectoare, producând acid lactic și menținând pH-ul sub 4. Astfel, proliferarea agenților patogeni este împiedicată. De asemenea, L. crispatus combate microorganismele dăunătoare prin eliberarea de peroxid de hidrogen și alte substanțe cu acțiune antibiotică.

Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii este o drojdie probiotică ce își exercită acțiunea asupra E. coli patogene prin captarea bacteriei pe suprafețe și inactivarea lipopolizaharidelor toxice. Una dintre caracteristicile unice ale drojdiei, este rezistența sa la antibiotice. Spre deosebire de probioticele pe bază de bacterii, care pot fi distruse de antibiotice, S. boulardii poate supraviețui și poate continua să își exercite efectele benefice chiar și în prezența acestor medicamente.

Unele studii sugerează că S. boulardii inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, împiedicându-le să adere la pereții tractului urinar și să provoace infecții. Această drojdie poate produce substanțe care interferează cu procesul de aderență, făcând mai dificilă fixarea bacteriilor pe tractul urinar.

Utiva Probiotic

Utiva este un probiotic ce conține 30 de miliarde UFC (Unități Formatoare de Colonii), un amestec unic de tulpini Lactobacillus și Bifidobacterium, creat pentru susținerea sănătății tractului urinar și a intestinului. Capsulele sunt concepute pentru o eliberare țintită, rezistând la acidul gastric, și conțin L. rhamnosus GG, Bifidobacterium animalis A026, Lactococcus lactic A200, Lactobacillus acidophilus A118, Lactobacillus plantarum A138, Lactobacillus casei A179, Lactobacillus paracasei A234 și Lactobacillus gasseri A237.

Utiva se administrează câte o capsulă zilnic, cu 2-3 ore înainte sau după administrarea de antibiotice.

BactoLift Probiotic

Probioticul BactoLift este un produs revoluționar datorită compoziției extrem de complexe. Pe lângă turmeric și inulină, care este prebiotic, acesta conține 7 tulpini de bacterii benefice, precum S. boulardii, Lactobacillus și Bifidobacterium.

Acesta este formulat pentru a distruge și bacteriile rezistente la antibiotice, repopulând tractul urinar cu bacterii bune, restabilind astfel echilibrul florei urogenitale.

Ce este microbiomul urinar?

Microbiomul urinar joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății prin impactul asupra homeostaziei vezicii urinare. Urobiomul menține integritatea urotelială, previne infecțiile tractului urinar și promovează funcția imună locală.

Disbioza din această zonă a fost asociată cu un risc crescut de infecții urinare, nefrolitiază și disfuncții ale tractului urinar inferior.

Rezultatele unui studiu au arătat că microbiomul uretrei și cel al vezicii urinare sunt diferite. În probele din uretră, cele mai abundente genuri de bacterii au fost Veillonella, Staphylococcus și Neisseria, în timp ce în probele din vezică, s-au găsit într-o cantitate mare Lactobacillus, Streptococcus și Gardnerella, conform studiului „Rolul emergent al microbiomului în prevenirea infecțiilor tractului urinar la copii”, realizat de Anna Kawalec et al. în anul 2022.

Ce factori afectează microbiomul urinar?

Factorii care afectează microbiomul urinar sunt, în principal, vârsta, hormonii, igiena personală și regimul alimentar. Microbiota din urină nu rămâne constantă, ci se modifică odată cu vârsta. De asemenea, consumul de antibiotice poate crea dezechilibre ale florei.

Studiile efectuate pe gemeni și familii, au arătat că și componenta genetică joacă un rol în determinarea compoziției microbiotei, iar o parte din taxonii bacterieni sunt ereditari.

Se pot combina probioticele cu produse antibacteriene?

Nu, probioticele nu se pot combina cu produse antibacteriene, în general. Produsele antibacteriene pot distruge atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice, dacă sunt administrate în același timp cu probioticele. Acest lucru se aplică, în principal, antibioticelor de sinteză și nu antibioticelor naturale, precum unele extracte din plante. De exemplu, D-manoza nu are efect bactericid asupra bacteriilor benefice, ci chiar ajută la refacerea florei bacteriene benefice.

D-manoza

D-manoza este un tip de zahăr derivat din glucoză ce se găsește în multe fructe și este sintetizată în mod natural de corpul uman. Aceasta împiedică anumite bacterii, precum E. coli, să adere la pereții tractului urinar și să provoace infecții.

Deși prezintă proprietăți antibacteriene, studiile arată că poate fi administrată odată cu probioticele. Dintre 33 de pacienți care au fost tratați cu o combinație de produse pe bază de D-manoză, extract de rodie, prebiotice și probiotice timp de 15 zile, 90,9% au menționat că simptomele au fost vindecare total în 30 de zile de la începutul tratamentului. Astfel s-a concluzionat că acțiunea compușilor, în această formulă, ar putea contribui la o gestionare eficientă a simptomelor cistitei acute la femei, fără a fi nevoie de probiotice, conform studiului „Eficacitatea unei noi combinații orale de D-manoză, extract de rodie, prebiotice și probiotice în tratamentul cistitei acute la femei”, realizat de Dario Pugliese în anul 2020.

Cuișoare

Extractul de cuișoare, extras dintr-un arbore veșnic verde numit Syzygium aromaticum, este bogat în antioxidanți și are efect antibacterian împotriva a multor bacterii, inclusiv E. coli.

Acesta este eficient la administrarea odată cu probioticele, datorită eugenolului din compoziție ce poate stimula creșterea și proliferarea Lactobacillus, conform studiului „Efectul suplimentării uleiului esențial de cuișoare în dietă asupra populației microflorei, morfologiei intestinale, parametrilor sangvini și performanțelor la puii de carne”, realizat de Z. Mohammadi în anul 2013.

Uva ursi

Uva ursi este un arbust mic, veșnic verde, cunoscut în medicină pentru proprietățile sale. Aceasta poate reduce bacteriile din urină și, de asemenea, poate crește fluxul de urină, datorită substanței active arbutină.

S-a demonstrat că extractul de Strugurii ursului este eficient dacă este administrat cu probioticele, arbutina promovând creșterea in vitro a Lactobacillus intestinalis, conform studiului „Arbutina îmbunătățește dezvoltarea intestinală și lipidele serice prin Lactobacillus intestinalis”, realizat de Jie Ma în anul 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?