Afectiuni Urologice

Ovule pentru infecții urinare

Ovule Pentru Infectia Urinara
author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Ovulele sunt folosite pentru a trata infecții vaginale, nefiind totuși destul de eficiente în cazul infecțiilor urinare. Există însă câteva tipuri de ovule care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor, precum cele pe bază de antibiotice și antifungice, cum ar fi Macmiror sau Cervugid, cu probiotice, precum Softigyn, sau cu acid boric, precum Micovag Plus.

Aceste medicamente nu provoacă, decât în rare cazuri, reacții adverse, iar cele ce ar putea apărea sunt reacțiile alergice, eritemul sau senzația de arsură.

Există alte tratamente utile în tratarea infecțiilor urinare, precum antibioticele, extractul de cuișoare și D-manoza.

Pot ajuta ovulele în infecțiile urinare?

Ovulele ar putea fi eficiente în prevenirea infecțiilor tractului urinar, în special dacă sunt formulate pe bază de probiotic. Însă, deoarece infecția se instalează în vezica urinară sau alte zone, ovulele intravaginale ar putea să nu își exercite în totalitate efectul.

Cele mai bune ovule pentru infecții urinare

Cele mai bune ovule pentru infecții urinare sunt cele pe bază de antibiotice și antifungice, cele pe bază de probiotice și cele pe bază de acid boric.

Ovule pe bază de antibiotice și antifungice

Ovulele pe bază de antibiotice și antifungice sunt medicamente indicate în tratamentul infecțiilor vaginale determinate de bacterii și ciuperci, ce acționează prin distrugerea și împiedicarea dezvoltării microorganismelor patogene. Cele mai frecvent folosite astfel de ovule sunt Macmiror și Cervugid.

Macmiror

Macmiror este un medicament cu acțiune locală, sub formă de ovule, recomandat în cazul vulvovaginitelor cauzate de bacterii și ciuperci, precum Candida sau paraziți, cum ar fi Trichomonas.

Acesta conține o substanță antibacteriană și fungistatică, Nifuratel, dar și un antibiotic polienic, nistatin, ce acționează prin legarea la sterolii membranei celulare a ciupercilor, determinând permeabilizarea acesteia.

Doza recomandată de Macmiror este de un ovul pe zi, timp de maxim 10 zile.

Cervugid

Cervugid este un dispozitiv medical sub formă de ovule ce poate fi folosit atât în tratamentul, cât și în profilaxia vaginitelor și cervicitelor cauzate de bacterii gram-pozitive și gram-negative, precum Clostridium spp., de ciuperci, cum ar fi Candida, sau alte microorganisme, precum Mycoplasma spp. și Trichomonas vaginalis.

Cervugid conține un antibiotic din clasa amfenicolilor, cloramfenicol, un medicament chimioterapic, metronidazol, un antifungic macrolid, nistatină și un corticosteroid, acetatul de hidrocortizon.

Administrarea constă într-un singur ovul pe zi, seara, timp de 12 zile.

Ovule pe bază de probiotice

Ovulele pe bază de probiotice ar putea preveni infecțiile urinare. Datele actuale susțin utilizarea supozitoarelor vaginale care conțin Lactobacillus ca o măsură sigură și non-antibiotică, însă reducerea reală a infecțiilor urinare la femeile susceptibile rămâne neconcludentă, conform studiului „Supozitoarele cu Lactobacillus pot să reducă infecțiile tractului urinar?”, realizat de Poone S. Shoureshi în anul 2023. Un astfel de medicament este Softigyn.

Softigyn

Softigyn este un medicament sub formă de ovule pe bază de Lactobacillus plantarum P17630, util în prevenirea recurenței infecțiilor vaginale prin refacerea florei vaginale.

Acesta se administrează o dată pe zi, pentru 6 zile, iar pentru a preveni reinfectarea, se administrează câte un ovul pe săptămână pentru cel puțin 4 săptămâni.

Ovule pe bază de acid boric

Ovulele pe bază de acid boric se utilizează pentru a trata infecții vaginale cauzate de fungi sau bacterii, fiind un bun antiseptic. Sunt recomandate femeilor, iar un astfel de produs este Micovag Plus.

Micovag Plus

Micovag Plus este un medicament sub formă de ovule, indicat pentru a trata micoza vaginală, acționând prin reechilibarea pH-ului vaginal, pentru a împiedica posibilele colonizări patogene.

Doza recomandată de Micovag Plus este de un ovul pe zi, timp de 3 zile.

Ce efecte secundare au ovulele?

Ovulele vaginale, în general, nu provoacă efecte adverse, însă pot apărea:

  • Eritem
  • Senzație de arsură
  • Reacții alergice

Ce alte tratamente există pentru infecții urinare?

Tratamente utile pentru infecțiile urinare sunt administrarea antibioticelor sau a substanțelor naturale, precum D-manoza și cuișoarele.

Tratamente alternative pentru infecțiile urinare sunt:

  • D-manoza – este un tip de zahăr simplu, derivat din glucoză, sintetizat de organismul uman și regăsit în multe fructe. Aceasta are efect antimicrobian, inhibând aderarea bacteriilor, precum E. coli, la peretele și mucoasa tractului urinar, prevenind astfel infecțiile urinare.
  • Cuișoare – se obțin din mugurii arborelui Syzygium aromaticum, fiind bogate în antioxidanți și având proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, acționând împotriva bacteriilor, inclusiv a E. coli.
  • Antibioticele – sunt tratamentul de primă linie în cazul infecțiilor urinare, acționând asupra bacteriilor sensibile prin inhibarea formării biofilmului. Cele mai utilizate sunt sulfametoxazol/trimetoprim, ampicilina, nitrofurantoina, cefalexina, amoxicilina și cefuroxima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?