10 Ceaiuri Pentru Infecția Urinara: Reteta Ceai + Cum se prepara
Afectiuni Urologice

10 Ceaiuri Pentru Infecția Urinara: Reteta Ceai + Cum se prepara

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Consumul de ceai poate ajuta organismul să lupte împotriva infecției urinare, crescând nivelul de apă eliminată, păstrând un nivel optim al hidratării și calmând disconfortul.

Ceaiul verde, de merișoare, de uva ursi, de mătase de porumb, de mușețel, de pătrunjel, de mentă, de hibiscus, de măceșe și de gălbenele sunt toate eficiente ca ceai urinări dese datorită substanțelor active diverse ce le conferă proprietăți antioxidante, antimicrobiene și diuretice.

Un ceai ce poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați, pentru sănătatea tractului urinar și a rinichilor, este cel pe bază de pătrunjel, uva ursi și merișor. Ceaiurile pot fi folosite și în spălăturile vaginale, cum ar fi cel de mușețel și de mentă, dar și în băile de șezut, precum cel de uva ursi și de merișoare.

Ceaiurile Pentru Infectia Urinara sunt:

 1. Ceaiul verde
 2. Ceaiul de merișoare
 3. Uva Ursi
 4. Ceaiul de mătase de porumb
 5. Ceaiul de mușețel
 6. Ceaiul de pătrunjel
 7. Ceaiul de mentă
 8. Ceaiul de hibiscus
 9. Ceaiul de măceșe
 10. Ceaiul de gălbenele

Ceaiul verde

Ceaiul verde (Camellia sinensis) este un remediu natural împotriva infecțiilor urinare, folosit de secole datorită potențialului său farmacologic larg.

Acesta conține șase compuși primari de catechine, dar galatul de epigalocatechină este substanța activă cea mai studiată și care oferă ceaiului verde efecte antivirale, anticancerigene și antioxidante.

Ceaiul verde poate avea efect antimicrobian împotriva bacteriei E. coli, conform studiului „Ceaiul verde ca antimicrobian eficient în infecțiile tractului urinar cauzate de Escherichia coli”, realizat de Wanda Reygaert în anul 2013.

Ceaiul de merișoare

Ceaiul de merișoare (Vaccinium Oxycoccus) este unul dintre cele mai folosite ceaiuri ca tratament și alternativă naturală pentru infecțiile urinare.

Acesta conține zaharuri numite proantocianidine, care au o formă unică în acest extract și se crede că pot bloca legarea bacteriei E. coli de mucoasa vezicii urinare.

Rezultatele unei meta-analize au relevat o reducere cu 30% a riscului de apariție a infecțiilor urinare la persoanele care au consumat produse pe bază de merișor, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc. Meta-analiza este intitulată „Consumul de merișoare ca terapie adjuvantă pentru infecțiile tractului urinar la populațiile sensibile: O revizuire sistematică și o meta-analiză cu analiză secvențială a studiilor”, fiind realizată de Jia-yue Xia în anul 2021.

Uva Ursi

Uva Ursi (Arctostaphylos uva ursi) sau frunza de strugure de urs, este un remediu natural pentru infecțiile urinare care a fost folosit de secole în practicile tradiționale și în medicina populară.

Substanța activă din Uva ursi este arbutina, care se transformă în hidrochinonă în urma metabolizării. Arbutina suferă o hidroliză în tractul digestiv sau cel intestinal și astfel se transformă în aglicona sa ce are proprietăți antiseptice urinare.

Activitatea antibacteriană a β-arbutinei a fost testată în cadrul mai multor studii, demonstrându-se astfel că poate distruge atât bacteriile gram-negative, cât și pe cele gram-pozitive, precum P. aeruginosa, S. aureus, E. faecalis, E. coli, B. subtilis și Candida albicans. Unul dintre aceste studii este „Un tratament alternativ natural pentru infecțiile urinare: Itxasol, ” realizat de José M. Cela-López et al. în anul 2021.

Ceaiul de mătase de porumb

Ceaiul de mătase de porumb (Stigma maydis) este considerat un remediu adjuvant în cazul infecțiilor urinare, principalul avantaj dovedit fiind conținutul de fibre.

Substanțele active din mătasea de porumb sunt flavonoidele, ce posedă diverse activități farmacologice.

Acesta are efect diuretic ce provoacă pierderea de apă și de soluturi din sânge, reglând astfel și tensiunea arterială, conform studiului „Mătasea de porumb (Stigma Maydis) în domeniul sănătății: O analiză fitochimică și farmacologică”, realizat de L. Hasanudin et al. în anul 2012.

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel (Matricaria chamomilla) este folosit în practicile de fitoterapie pentru a trata infecția urinară, având un efect diuretic slab.

Principalii compuși activi din mușețel sunt flavonoidele, cumarinele și polifenolii, conținând de asemenea și α-bisabolol, ce îi conferă proprietăți antimicrobiene. S-a demonstrat că prezintă activitate atât împotriva bacteriilor gram-pozitive, cât și a celor gram-negative.

Ceaiul de pătrunjel

Ceaiul de pătrunjel (Petroselinum crispum) este un remediu natural împotriva infecțiilor urinare, având un ușor efect diuretic, care se presupune că ajută la eliminarea bacteriilor care cauzează infecții urinare.

Pătrunjelul este bogat în apigenină, substanța activă ce conferă proprietăți diuretice și antiinflamatorii.

Uleiul esențial extras din semințele și părțile aeriene ale pătrunjelului s-a dovedit a avea activitate antibacteriană împotriva E. coli, S. saprophyticus și Klebsiella spp, cei mai comuni agenți patogeni în infecțiile urinare necomplicate, pe lângă efectul asupra L. Monocytogenes, S. enterica, E. cloacae și P. aeruginosa, conform studiului „Efectul pătrunjelului în tratamentul infecțiilor urinare la pacienții irakieni” realizat de Saad Badai Nashtar în anul 2018.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă (Mentha) este folosit ca remediu natural împotriva infecțiilor urinare, însă fără studii care să ateste eficiența lui.

Substanțele active ce conferă proprietăți terapeutice sunt mentolul, mentona și pulegona.

Unele cercetări în eprubetă au descoperit că frunzele de mentă au efecte antibacteriene împotriva diferitelor bacterii care cauzează infecții urinare, precum E. coli. Anumiți compuși din frunzele de mentă ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea rezistenței bacteriene la antibiotice.

Ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus (Hibiscus sabdariffa) este eficient în tratarea și prevenirea infecțiilor urinare datorită proprietăților sale antioxidante datorate conținutului ridicat în bioflavonoide și antociani, în special hibiscină.

Compușii săi flavonoizi au o activitate antibacteriană naturală, iar gosipetina sa previne, de asemenea, formarea de biofilme bacteriene care pot provoca infecții urinare repetate.

Studiile arată că ceaiul de hibiscus este foarte eficient, reducând riscul de infecții urinare recurente cu până la 77%.

Ceaiul de măceșe

Ceaiul de măceșe (Rosa canina) este folosit pentru a preveni și trata infecțiile tractului urinar.

Substanțele active din măceșe, precum quercetina, au efecte antioxidante și antibacteriene, afectând creșterea bacteriilor, inclusiv a E. coli. Proprietățile sale antioxidante pot stimula sistemul imunitar.

Un studiu clinic efectuat pe 400 de femei a comparat două doze zilnice de 500 mg de măceșe pentru 20 de zile după naștere cu un placebo. În primele 10 zile, femeile care au luat măceșe au avut cu 78% mai puține șanse de a contracta o infecție urinară, dar în ziua a 20-a reducerea riscului a scăzut la 68%.

Ceaiul de gălbenele

Ceaiul de gălbenele (Calendula officinalis) poate fi folosit împotriva infecțiilor urinare, având capacitatea de a reduce disconfortul care apare la nivelul mucoasei vaginale.

Substanțele active din gălbenele sunt taninurile, saponinele, compușii fenolici, uleiurile esențiale și flavonoidele.

Extractul de gălbenele dizolvat în apă distilată a inhibat bacteriile E. coli, P. aeruginosa și K. pneumoniae. Extractul de etanol și apă s-a demonstrat a prezenta o activitate antibacteriană semnificativă, conform studiului realizat de Noor A. A. Altaai în anul 2014, intitulat „Efectul inhibitor al Calendula officinalis și Salva officinalis asupra creșterii unor izolate bacteriene din infecțiile tractului urinar”.

Rețetă de ceai pentru infecție urinară și rinichi

Ceaiul pentru infecție urinară și rinichi poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați, fiind un remediu natural cu multiple beneficii, având proprietăți antibacteriene și diuretice.

Ce ingrediente sunt necesare?

 • Mătase de porumb – 2 lingure (30 grame)
 • Merisor (frunze și lastari) – 1 lingura (15 grame)
 • Uva Ursi – 1.5 lingure (23 grame)
 • Ceai Verde – 1 lingura (15 grame)
 • Apa – 1 Litru

Cum se prepara?

 1. Se pun toate ingredientele intr-un ceainic.
 2. Se pune la incalzit ceainicul pe foc mediu pana ajunge aproape de clocot.
 3. Pentru a nu distruge nutrientii sau compusii activi din componenta ceaiului nu se lasa sa clocoteasca apa.
 4. Se poate servii cu o lamaie sau miere, dupa ce s-a racit putin.

Cum poate ajuta ceaiul infecțiile urinare?

Ceaiul din plante cu proprietăți terapeutice poate avea un efect benefic asupra infecțiilor urinare, precum efect antimicrobian și diuretic.

 • Efect antimicrobian – Există ceaiuri ce conferă protecție dovedită împotriva agenților patogeni responsabili de infecțiile urinare, împiedicând legarea acestora de mucoasa vezicii urinare sau inhibând reproducerea lor, precum ceaiul verde, de uva ursi sau de mentă.
 • Proprietăți diuretice naturale – Diureticele ajută organismul să scape de excesul de lichid, în principal apă și sodiu. Ceaiurile cu proprietăți diuretice utile în infecțiile urinare sunt ceaiul verde, de mătase de porumb, de pătrunjel și de mușețel.
 • Efect de calmare – Ceaiurile bogate în antioxidanți și substanțe benefice infecțiilor urinare au efectul de a calma disconfortul și iritarea tractului urinar, de exemplu ceaiul de gălbenele.
 • Hidratare – Ceaiurile sunt un mod simplu de a hidrata organismul și de a-l ajuta să lupte împotriva infecțiilor.

Ce ceaiuri se pot folosi la spălături și băi de șezut?

Ceaiurile ce se pot folosi la spălăturile vaginale și băile de șezut sunt, în general, ceaiul de mușețel și ceaiul de gălbenele.

Ceaiuri pentru spălături

Spălăturile vaginale pot fi efectuate cu ajutorul unor ceaiuri cu efect antimicrobian, precum ceaiul de mușețel și ceaiul de mentă.

Ceaiuri pentru băi de șezut

În băile de șezut se pot adăuga, pentru efect antibacterian, ceaiuri precum cel de uva ursi și de merișoare.

Un comentariu despre “10 Ceaiuri Pentru Infecția Urinara: Reteta Ceai + Cum se prepara

 1. Buna ,am o infectie uninara cu e coli,dr.de familie mi a prescris gentamicina 5 zile,o sa ma ajute gentamicina?? tratamentul fiind dat de dr.de fam.am niste stari de urcat pe pereti.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?