Bicarbonat de sodiu pentru Infecția Urinara
Afectiuni Urologice

Bicarbonat de sodiu pentru Infecția Urinara

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Bicarbonatul de sodiu este considerat de unele persoane eficient în tratarea infecțiilor urinare, însă nu există studii clinice care să ateste acest fapt. Din contră, există dovezi că acesta ar putea cauza anumite efecte adverse la administrarea orală.

Acesta se consumă pe stomacul gol, prin dizolvarea a unei jumătăți, maxim o linguriță în apă, existând însă riscul de a provoca anumite afecțiuni, precum hipertensiune sau chiar ruptură gastrică.

Pentru a înlocui bicarbonatul de sodiu pot fi folosite însă o serie de alternative naturale despre care există studii privind siguranța și eficiența în tratarea infecțiilor urinare.. Acestea sunt extractul de oregano și de uva-ursi, dar și D-manoza.

Bicarbonatul de sodiu ajută la infecții urinare?

Nu există dovezi sau studii științifice care să afirme faptul că bicarbonatul de sodiu poate trata infecțiile urinare. Pe de o parte, acesta ar putea ajuta cu simptomele pentru o scurtă durată, dar nu are niciun efect împotriva bacteriilor, provocând chiar și unele reacții adverse. Unele persoane susțin că acesta poate neutraliza aciditatea urinei, ceea ce reduce iritația și permite organismului să scape singur de infecția urinară.

Cum se administreaza bicarbonatul de sodiu pentru infecții urinare?

Bicarbonatul de sodiu, ca tratament pentru infecții urinare, se ia după dizolvarea a ½ până la 1 linguriță de sare în apă, pe stomacul gol, la fiecare 3-4 ore. De asemenea, se poate utiliza un remediu pentru cistită fără prescripție medicală care conține citrat de potasiu.

Care sunt riscurile consumului de bicarbonat de potasiu?

Riscurile consumului de bicarbonat de potasiu sunt alcaloza metabolică, hipernatremia, hipertensiunea arterială, ruptura gastrică, hiporeninemia, hipokaliemia, hipocloremia sau epuizarea volumului intravascular, pe baza studiului „Toxicitate acută prin ingestia de bicarbonat de sodiu” realizat de S.H. Thomas în anul 1994.

Bicarbonatul de sodiu este foarte bogat în sodiu, cu un conținut de 630 mg în 2.3 grame de sodă, fiind un lucru important în special dacă există restricții privind consumul de sare.

Interacțiuni cu medicamente

Bicarbonatul de sodiu interacționează cu cel puțin 100 de medicamente, precum aspirina, salicilații, balsalazida sau diflunisalul.

Care sunt alternativele naturale pentru bicarbonatul de sodiu în cazul infecțiilor urinare?

Alternativele naturale pentru bicarbonatul de sodiu pot fi extractele de Uva-ursi sau oregano ori D-manoza, despre care există studii privind eficiența lor împotriva infecțiilor urinare.

D-manoza

D-manoza este o monozaharidă ce are rolul de a controla populația bacteriană la nivelul tractului urinar.

Un studiu din anul 2013 a evaluat D-manoza în cazul a 308 femei care sufereau de infecții urinare frecvente. Aceasta a funcționat la fel de bine ca antibioticul nitrofurantoină pentru prevenirea infecțiilor urinare pe o perioadă de 6 luni, conform studiului „Utilizarea D-manozei în profiaxia infecțiilor recurente alte tractului urinar la femei” realizat de Silvio Altarac et al. în anul 2013.

Uva ursi

Arctostaphylos uva-ursi, sau Strugurii ursului, este un arbust a cărui extracte posedă proprietăți terapeutice pentru sănătatea tractului urinar.

Un studiu efectuat pentru a evalua efectul antibacterian al Uva-ursi împotriva unor bacterii uropatogene comune a concluzionat că aceasta are o eficiență mare asupra bacteriilor, precum Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae și altele. Studiul este intitulat „Efectul antibacterian al tincturii plantei Uva-ursi în fața unor uropatogeni”, fiind realizat de Laila Sumreen et al. în anul 2022.

Oregano

Oregano este o plantă bogată în antioxidați, fiind un puternic antibiotic și antiviral.

Într-un studiu au fost investigate proprietățile antibacteriene ale uleiului de oregano împotriva tulpinilor clinice de Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa. Rezultatele au arătat că uleiul esențial din Origanum heracleoticum L. a inhibat creșterea bacteriilor. Studiul este denumit „Activitatea antibacteriană a uleiului esențial de oregano (Origanum heracleoticum L.) împotriva tulpinilor clinice de Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa”, fiind realizat de Monika Sienkiewicz în anul 2012.

Un comentariu despre “Bicarbonat de sodiu pentru Infecția Urinara

  1. Bicarbonatul de sodiu alcalinizează organismul .Un pahar de apă plată cu o linguriță de bicarbonat și lămâie te ține departe de afecțiuni,depuneri de pietre , reflux gastroesofagian ..Recomandat și pentru igena cavității bucale ,spălături in zonele intime .Dacă aciditatea din organism scade automat virușii,infecțiile nu mai au suportul de a se inmulți ,nu se dezvoltă in mediu alcalin .După 4 decenii de când folosesc bicarbonatul pot avea o opinie pertinentă.Datorită refluxului,hiperacidității in urma mâncărurilor neadecvate aș fi putut muri subit fără bicarbonat.Tratamentele farmaceutice nu m-au ajutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?