Fosfomicina
Medicamente Si Suplimente Alimentare

Fosfomicina

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Fosfomicina este un antibiotic sub formă de pulbere, comercializat sub denumirea Monural, ce acționează prin inhibarea pereților celulei bacteriene gram-negative și este utilizat pentru infecțiile urinare acute necomplicate.

Doza uzuală este de un plic, administrat ca doză unică, ce conține 3g fosfomicină.

Efectele adverse provocate de fosfomicină pot include greață, vulvovaginite sau dureri de cap, fiind contraindicat copiilor cu vârsta sub 12 ani, pacienților cu insuficiență renală sau celor care efectuează hemodializă. Aceasta poate interacționa cu alimentele și alcoolul, dar și cu unele medicamente, precum anticoagulantele sau antiacidele.

În timpul administrării fosfomicinei, trebuie administrat concomitent și un probiotic, precum Lactobacillus sau S. boulardii, care să refacă flora intestinală.

Părerile despre Fosfomicină sunt împărțite, iar studiile arată că are o eficiență destul de mare. Aceasta poate fi înlocuită cu nitrofurantoina, un antibiotic derivat din nitrofuran, cu ciprofloxacina, un antibiotic chinolonic, sau cu BactoLift Forte, un supliment alimentar adjuvant.

Ce este Fosfomicina?

Fosfomicina este un antibiotic cu spectru larg de acțiune din clasa fosfonicelor, ce se găsește sub formă de pulbere orală, cu denumirea comercială de Monural, și care prezintă activitate atât in vivo, cât și in vitro, împotriva unei game largi de bacterii gram-negative, precum Haemophilus influenzae, dar și a enterobacteriilor, precum Escherichia coli sau Klebsiella, fiind utilizat în principal pentru tratarea infecțiilor urinare.

Compoziție Fosfomicina

Substanța activă este fosfomicina, un antibiotic cu formula moleculară C3H7O4P.

Fosfomicina este antibiotic?

Da, fosfomicina este antibiotic. Aceasta face parte dintr-o clasă nouă de antibiotice, denumite fosfonice.

Modul de acțiune al Fosfomicinei

Fosfomicina acționează ca un antimicrobian urinar, inhibând pereții celulari ai bacteriilor sensibile și reducând virulența prin scăderea aderenței bacteriilor la mucoasa vezicii. Aceasta este excretată în concentrații adecvate în urină astfel încât să poată fi gestionate infecțiile urinare.

În cât timp își face efectul Fosfomicina?

Fosfomicina își face efectul în decurs de 24-48 ore de la administrare, dacă este administrată într-o singură doză.

Utilizări ale Fosfomicinei

Fosfomicina poate fi utilizată în tratamentul cistitei acute necomplicate, dar și profilactic, înainte de intervenții chirurgicale la nivelul tractului urinar inferior.

Ce medicamente conțin Fosfomicină?

Medicamentul ce conține fosfomicină este Monural, găsit în majoritatea farmaciilor cu un preț mediu de 20 lei.

Fosfomicina se eliberează fără rețetă?

Nu, fosfomicina nu se eliberează fără rețetă. Acesta este un antibiotic și trebuie administrat doar în infecțiile diagnosticate de medic.

Informații despre dozaj

Dozajul diferă în funcție de vârsta și istoricul medical al pacientului, precum și de severitatea infecției urinare.

Doza uzuală este de un plic, ce conține 3g fosfomicină, ca doză unică.

Formă și concentrație:

Fosfomicină Granule: 3g

Informații generale despre dozaj

Doza de Fosfomicină este de 3g ca doză unică, pentru a trata infecția, sau de 3g înainte și 3g după o zi de la o intervenție chirugicală.

Doză pentru infecții urinare

Pentru a trata o cistită acută necomplicată, doza recomandată este de 3g fosfomicină, ca doză unică.

Doză pentru copii

Fosfomicina este recomandată doar copiilor peste 12 ani, ca doză unică de 3g.

Supradoză

Dacă administrați o doză mai mare de fosfomicină, este imperios necesar să mergeți la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.

Semnele unei supradoze sunt:

 • Probleme cu auzul
 • Modificarea simțului gustului

Doză uitată

Dacă uitați să luați doza la momentul indicat, o puteți administra atunci când vă amintiți, dar fără a o dubla pentru a compensa.

Efecte adverse

Fosfomicina provoacă, uneori, anumite efecte adverse, precum diareea sau greața.

Efecte adverse comune:

 • vulvovaginite
 • durere de cap
 • greață
 • diaree
 • amețeli
 • indigestie

Efecte adverse rare sau cu frecvență necunoscută:

 • bătăi rapide ale inimii
 • reacții alergice
 • astm bronșic
 • colită determinată de C. difficile
 • scăderea tensiunii arteriale

Contraindicații, precauții și atenționări

Fosfomicina este contraindicată copiilor cu vârsta sub 12 ani, persoanelor ce suferă de insuficiență renală severă sau care efectuează hemodializă, precum și în timpul sarcinii sau alăptării.

Sarcina

În timpul sarcinii, este indicat să se administreze fosfomicină doar sub supraveghere medicală, atunci când beneficiile depășesc riscurile.

Alăptarea

În timpul alăptării, este indicat să se administreze fosfomicină doar sub supraveghere medicală, atunci când beneficiile depășesc riscurile.

Conducere

Fosfomicina poate provoca amețeli, care ar putea duce la scăderea capacității de a conduce vehicule sau utilaje.

Alcool

Este indicat să se evite consumul de alcool în timpul tratamentului cu Fosfomicină, pentru a nu-i scădea eficacitatea și a nu înrăutăți efectele adverse.

Fosfomicina interacții

Fosfomicina ar putea interacționa cu unele medicamente, precum antiacidele și anticoagulantele, dar și cu unele alimente.

Fosfomicina și alte medicamente

Trebuie să oferiți informații doctorului despre ce medicamente ați administrat sau veți administra, deoarece unele ar putea interacționa cu fosfomicina, influențându-și reciproc activitatea, în special:

 • antiacidele
 • anticoagulantele
 • metoclopramidul
 • sărurile de calciu

Fosfomicina și alimentele

Alimentele interacționează cu fosfomicina, scăzându-i absorbția. De aceea, trebuie administrată înainte de masă sau la 2-3 ore după.

Ce probiotic este recomandat pentru Fosfomicină?

Probioticul recomandat în timpul tratamentului cu Fosfomicină este atât Lactobacillus, cât și S. boulardii, ce au rolul de a reface flora intestinală.

Păreri Fosfomicina

Părerile despre fosfomicină sunt atât pro, cât și contra, iar studiile arată că este un antibiotic destul de eficient împotriva infecțiilor urinare.

Studii clinice

Un studiu clinic efectuat pe 143 de adulți cu infecții urinare bacteriemice multidrog-rezistente datorate bacteriei E. coli, a arătat că vindecarea clinică și microbiologică a fost obținută de 68.6% dintre pacienții tratați cu fosfomicină. Studiul este intitulat „Eficacitatea fosfomicinei pentru tratamentul infecțiilor urinare bacteriemice multidrog-rezistente cu Escherichia coli”, realizat de Jesús Sojo-Dorado în anul 2022.

Părerile utilizatorilor

Părerile utilizatorilor despre Fosfomicină pot fi contrare, atât pro, cât și contra. Antibioticul poate avea o eficiență mai mare sau mai mică, în funcție de modul diferit al organismelor de a interacționa cu medicamentele. Pe site-ul nostru, Fosfomicina are un rating mediu de 4 din 5 stele.

Ce înlocuitor există pentru Fosfomicină?

Fosfomicina poate fi înlocuită cu alte antibiotice, precum nitrofurantoina sau ciprofloxacina, sau cu un supliment alimentar, BactoLift Forte, în cazul în care microorganismele prezintă rezistență sau există hipersensibilitate la fosfomicină.

Fosfomicina sau nitrofurantoina

Atât fosfomicina, un antibiotic din clasa fosfonicelor, cât și nitrofurantoina, un antibiotic din clasa nitrofuranilor, sunt indicate în tratamentul și profilaxia infecțiilor urinare.

Spre deosebire de nitrofurantoină, fosfomicina are activitate și împotriva speciilor Proteus și Serratia, însă nitrofurantoina are activitate și împotriva bacteriilor gram-pozitive, nu doar cele gram-negative, ca în cazul fosfomicinei.

Într-un studiu clinic randomizat care a inclus 513 femei cu infecție urinară necomplicată, rezoluția clinică la 28 de zile a avut loc la 70% dintre pacientele din grupul cu nitrofurantoină, față de 58% dintre pacientele din grupul cu fosfomicină. Astfel, nitrofurantoina administrată timp de cinci zile poate fi o alternativă mai bună la fosfomicina în doză unică pentru tratarea infecțiilor urinare necomplicate la femei, conform studiului „Efectul Nitrofurantoinei timp de 5 zile față de Fosfomicina în doză unică asupra rezolvării clinice a infecției necomplicate a tractului urinar inferior la femei”, realizat de Angela Huttner et al. în anul 2018.

Fosfomicina sau ciprofloxacina

Fosfomicina, un antibiotic din clasa fosfonicelor, este utilă doar în cazul infecțiilor urinare, pe când ciprofloxacina, un antibiotic din clasa chinolonelor, poate fi folosită pentru a trata mai multe infecții, inclusiv cea urinară.

Ciprofloxacina este eficientă și împotriva bacteriilor gram-pozitive, nu doar împotriva celor gram-negative, precum fosfomicina.

Într-un studiu dublu-orb, randomizat și controlat, femeile adulte au fost repartizate în două grupuri, unul în care s-a administrat 3g de fosfomicină o dată pe zi și unul în care s-a administrat 0.5g de ciprofloxacină de 2 ori pe zi, timp de 10 zile. La pacienții repartizați în grupul cu fosfomicina, vindecarea microbiologică în zilele 6-10 a fost de 78.4%, iar în grupul cu ciprofloxacină, de 94.3%.

Astfel, fosfomicina este inferioară ciprofloxacinei ca tratament oral pentru infecțiile urinare cauzate de E. coli, fiind asociată și cu mai multe evenimente gastrointestinale, conform studiului realizat de Thijs ten Doesschate în anul 2021, intitulat „Fosfomicina vs. Ciprofloxacina ca tratament oral gradual pentru infecțiile febrile ale tractului urinar cu Escherichia coli la femei: Un studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb, multicentric”.

Fosfomicina sau BactoLift Forte

Spre deosebire de fosfomicină, care este un antibiotic ce poate cauza efecte adverse, BactoLift Forte este un supliment alimentar pe bază de plante, ce nu provoacă reacții secundare. Acesta poate fi folosit ca tratament adjuvant în infecțiile urinare datorită a trei produse ce acționează împotriva infecției, dar și a probioticelor, ce refac flora bacteriană. BactoLift Forte conține 15 plante, dar și extract de echinacea, merișor, uva-ursi și D-manoză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?