Doxiciclina
Medicamente Si Suplimente Alimentare

Doxiciclina

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Doxiciclina este un antibiotic din clasa tetraciclinelor ce tratează o gamă largă de infecții bacteriene, inclusiv urinare sau oculare, și care acționează prin stoparea reproducerii și creșterii microorganismelor.

Aceasta se găsește pe piață atât sub formă de monohidrat, cât și de hiclat, sub numele de Vibramycin. Doza uzuală de Doxiciclină este de 100-200 mg o dată sau de două ori pe zi, fără a se depăși doza maximă admisă de 300 mg zilnic.

Antibioticul poate provoca diverse reacții secundare, precum greață și vărsături, fiind contraindicat în timpul sarcinii și alăptării, precum și copiilor sub 12 ani. Acesta poate interacționa cu alte medicamente, precum anticoagulantele sau alte antibiotice, dar și cu lactatele și alcoolul.

În timpul tratamentului cu Doxiciclină este indicat să se administreze un probiotic, precum Lactobacillus sau S. boulardii, pentru a reface flora intestinală afectată.

Părerile despre acest medicament sunt împărțite, fiecare organism reacționând diferit la administrarea acestuia. În cazul reacțiilor alergice datorate tetraciclinelor sau a microorganismelor rezistente, Doxiciclina poate fi înlocuită cu un alt antibiotic, amoxicilina, sau cu un supliment alimentar adjuvant, BactoLift Forte.

Ce este Doxiciclina?

Doxiciclina este un antibiotic cu spectru larg din clasa tetraciclinelor, ce se găsește sub formă de capsule, utilizat pentru a trata o mare varietate de infecții bacteriene gram-pozitive și gram-negative, cum ar fi Moraxella catarrhalis, Brucella melitensis, Chlamydia pneumoniae și Mycoplasma pneumoniae, fiind util pentru infecții ale tractului urinar, oculare, ale gingiilor și multe altele.

Compoziție Doxiciclină

Substanța activă este doxiciclina, un antibiotic tetraciclinic cu formula moleculară C22H24N2O8.

Doxiciclina este antibiotic?

Da, Doxiciclina este antibiotic din clasa tetraciclinelor.

Modul de acțiune al Doxiciclinei

Doxiciclina acționează bacteriostatic, împiedicând bacteriile să se reproducă și să crească, prin legarea alosterică la unitatea ribozomală procariotă 30S în timpul sintezei proteice.

Utilizări ale Doxiciclinei

Doxiciclina este utilizată în tratamentul mai multor infecții, precum:

 • Ale tractului respirator
 • ORL
 • Acnee
 • Ale pielii
 • Urinare
 • Genitale
 • Oculare

Care sunt bacteriile sensibile la Doxiciclină?

Bacteriile sensibile la Doxiciclină sunt:

 • Moraxella catarrhalis
 • Brucella melitensis
 • Chlamydia pneumoniae  
 • Mycoplasma pneumoniae

Ce medicamente conțin Doxiciclina?

Doxiciclina se găsește în medicamente, precum:

Vibramycin – sub formă de monohidrat sau hidroclorid.

Doxiciclina se eliberează fără rețetă?

Nu, Doxiciclina nu se eliberează fără rețetă. Aceasta este un antibiotic ce trebuie administrat doar la recomandarea medicului.

Informații despre dozaj

Doza de Doxiciclină pe care o prescrie medicul depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta și istoricul medical al pacientului, sau tipul și severitatea infecției.

Doza uzuală este de 100-200 mg o dată sau de două ori pe zi, iar doza maximă este de 300 mg pe zi, cu excepția infecției gonoreice acute.

Formă și concentrație

Doxiciclină Capsule: 100 mg

Informații generale despre dozaj

Doza uzuală este de 100-200 mg, administrată de 1-2 ori pe zi, maximul admis fiind de 300 mg pe zi. Schema de tratament va fi prescrisă în funcție de tipul și severitatea infecției.

Doză pentru infecții urinare

Pentru a trata o infecție urinară, medicul va prescrie 100 mg de Doxiciclină de 2 ori pe zi.

Doză pentru alte infecții

În funcție de tipul infecției, doza și durata tratamentului cu Doxiciclină poate varia, astfel:

Tipul infecțieiDozajDurată
Acnee100 mg la 12 ore10 zile
Conjunctivită100 mg la 12 ore10 zile
cu Mycoplasma Pneumonia100 mg la 12 ore7-10 zile
a tractului respirator superior100 mg la 12 ore7-10 zile
bacteriană100 mg la 12 ore
Bronșită100 mg la 12 ore

Doză pentru copii

Tratamentul cu Doxiciclină în cazul copiilor este prescris în funcție de vârstă și de greutatea corporală, astfel:

Tipul infecțieiDozaj
Amibiază2.2-4.4 mg/kg de 2 ori
Bruceloză2.2-4.4 mg/kg de 2 ori
Conjunctivită2.2-4.4 mg/kg de 2 ori
a tractului urinar2.2-4.4 mg/kg de 2 ori
bacteriană2.2-4.4 mg/kg de 2 ori
profilactic, pentru Anthrax2.2 mg/kg de 2 ori

Supradozaj

În cazul în care ați luat o doză mai mare de Doxiciclină, trebuie să vă adresați medicului.

Semnele unei supradoze sunt:

 • Dureri abdominale
 • Vărsături
 • Greață
 • Iritații anale
 • Ulcerații ale gurii
 • Creșterea tensiunii arteriale intracraniene la copii.

Doză uitată

În cazul în care uitați să luați o capsulă, o puteți administra când vă amintiți, dacă nu se apropie următoarea doză. În acest caz, administrați următoarea doză la momentul potrivit, dar fără a o dubla pentru a compensa.

Efecte adverse

Doxiciclina poate provoca efecte adverse, precum greață și diaree.

Efecte adverse:

 • Erupții cutanate
 • Inroșirea pielii
 • Prurit
 • Anafilaxie
 • Dureri în piept
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Dificultăți la înghițire

Contraindicații, precauții și atenționări

Doxiciclina este contraindicată persoanelor alergice la tetracicline, femeilor însărcinate și care alăptează sau copiilor cu vârsta mai mică de 12 ani.

Sarcina

În timpul sarcinii, este contraindicată administrarea de Doxiciclină deoarece afectează creșterea și dezvoltarea dinților.

Alăptare

În timpul alăptării, este contraindicată administrarea de Doxiciclină deoarece afectează creșterea și dezvoltarea dinților.

Conducere

Administrarea Doxiciclinei nu influențează capacitatea de a conduce vehicule sau utilaje.

Alcool

În timpul tratamentului cu Doxiciclină este indicat să nu se consume alcool, din cauza posibilității de a-i scădea eficiența.

Doxiciclina interacțiuni

Doxiciclina poate interacționa cu unele medicamente, precum anticoagulantele sau retinoizii, sau cu lactatele și alcoolul etilic.

Doxiciclina și alte medicamente

Anunțați medicul dacă luați medicamente ce ar putea interacționa cu doxiciclina, scăzându-și reciproc eficiența, precum:

 • Contraceptivele
 • Retinoizi
 • Anticoagulante orale
 • Digoxina
 • Didanosina
 • Barbiturice

Doxiciclina și alimentele

Doxiciclina poate fi ușor modificată din cauza lactatelor, de aceea trebuie evitate pe perioada tratamentului. De asemenea, alcoolul etilic îi poate scădea eficiența.

Ce probiotic este recomandat pentru Doxiciclină?

Probioticul recomandat pentru Doxiciclină este Lactobacillus sau S. boulardii, substanțe ce refac flora bacteriană benefică organismului.

Păreri Doxiciclină

Părerile despre Doxiciclină sunt diverse, atât pro, cât și contra, datorită capacității fiecărui organism de a reacționa la o substanță medicamentoasă. Studiile clinice arată că este un antibiotic destul de eficient.

Studii clinice

Într-un studiu efectuat pe 17 pacienți care sufereau de o infecție urinară, cea mai frecventă bacterie izolată a fost Klebsiella pneumoniae (24%). Aceștia au fost tratați cu doxiciclină, durata medie a tratamentului fiind de 8 zile, iar rata de succes observată de 82%. În ciuda penetrării urinare limitate a doxiciclinei, acest studiu sugerează că această opțiune alternativă pentru tratamentul infecțiilor urinare, în special în cazul pacienților care nu dispun de opțiuni orale din cauza alergiilor sau a organismelor rezistente. Studiul este denumit „Doxiciclină pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar” și realizat de Tina Zheng în anul 2023.

Părerile utilizatorilor

Părerile utilizatorilor sunt contradictorii deoarece fiecare este diferit și reacționează într-un mod unic la tratamentul cu antibiotice. De aceea, pentru unele persoane, Doxiciclina nu a oferit rezultatele așteptate. Pe site-ul nostru, Doxiciclina are un rating mediu de 4 din 5 stele.

Ce înlocuitor există pentru Doxiciclina?

Doxiciclina poate fi înlocuită cu un alt antibiotic, precum amoxicilina, sau cu un supliment alimentar, BactoLift Forte, în cazul alergiei la tetracicline sau din cauza microorganismelor rezistente.

Doxiciclina sau amoxicilina

Spre deosebire de doxiciclină, care este un antibiotic din clasa tetraciclinelor, amoxicilina face parte din clasa penicilinelor și poate fi administrată în cazul în care există hipersensibilitate la tetracicline. Aceasta poate fi utilizată pentru a trata infecții bacteriene din diverse zone ale corpului, precum aparatul digestiv, aparatul respirator sau aparatul urogenital. Ambele au activitate împotriva bacteriilor gram-negative și gram-pozitive.

Doxiciclina sau BactoLift Forte

În timp ce Doxiciclina este un antibiotic, BactoLift Forte este un supliment alimentar ce poate fi folosit ca tratament adjuvant în cazul infecțiilor urinare, dar fără a provoca efecte adverse. Acesta are o compoziție bogată în substanțe naturale, ce distrug infecția, dar și în probiotice, ce repopulează organismul cu bacterii benefice. Alături de 15 plante, BactoLift Forte conține D-manoză, extract de echinacea, uva ursi și de merișor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?