Afectiuni Urologice

Gardnerella Vaginalis

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Scris De:

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Gardnerella vaginalis este o bacterie anaerobă care se găsește în flora vaginală și care, dacă proliferează excesiv este responsabilă de apariția vaginozei bacteriene la femei.

Rolul acestei bacterii nu este pe deplin elucidat, dar contribuie la menținerea pH-ului vaginal și echilibrului natural al microbiomului vaginal.

Se găsește în mod normal în vagin și poate coloniza intestinul sau uretra.

Atunci când echilibrul vaginal este perturbat cu creșterea excesivă a Gardnerella vaginal, apar diferite manifestări clinice precum secreție vaginală modificată, cu miros neplăcut, prurit local, disurie sau dispareunie.

Factorii care favorizează proliferarea excesivă a acestei bacterii includ activitatea sexuală, dezechilibru hormonal, practici de igienă necorespunzătoare și tratamentul cu antibiotice.

Testarea este recomandată în urma apariției oricărui simptom al unei infecții cu Gardnerella la oricare dintre partenerii sexuali și se realizează prin diferite teste de laborator.

Infecția cauzată de Gardnerella vaginalis este tratată în mod obișnuit cu antibiotice topice sau orale, de primă linie fiind utilizate metronidazolul sau clindamicină și tratamente adjuvante care includ suplimente naturiste sau schimbări ale stilului de viață.

În lipsa unui tratament adecvat, proliferarea excesivă a Gardnerella vaginalis poate determina complicații ale sarcinii, infecții, cronicizare, infertilitate sau boală inflamatorie pelvină.

Infecțiile provocate de această bacterie pot avea durate variabile, dar cu tratament pot fi eradicate complet în 7-10 zile, iar activitatea sexuală poate fi reluată în aproximativ 7 zile de la finalizarea curei terapeutice.

Alături de G. vaginalis, în genul Gardnerella au fost descoperite încă 13 speciii, cele mai cunoscute fiind G. leopoldii, G. swidsinskii și G. piotii.

Pentru menținerea echilibrului florei vaginale se recomandă adoptarea unor practici simple care să includă o igienă corespunzătoare, sex protejat și un stil de viață sănătos.

Gardnerella vaginalis poate determina apariția vaginozei bacteriene și în cazuri rare a unei infecții de tract urinar, dar nu este o boală contagioasă sau cu transmitere sexuală.

Ce este Gardnerella vaginalis?

Gardnerella vaginalis este o specie de bacterii anaerobe facultative cu colorație Gram-variabilă și se găsește în flora vaginală ca o componentă naturală a acesteia.

Este un cocobacil care nu formează spori și nu are motilitate, putând fi cultivată pentru a forma colonii mici, circulare, cenușii atât pe medii de agar cu două straturi de ciocolată, cât și cu sânge uman, cu agar Tween 80 (mediu HBT).

Are un perete celular Gram-pozitiv, dar, fiind atât de subțire, poate apărea fie Gram-pozitiv, fie Gram-negativ la microscop.

O proliferare excesivă a Gardnerella vaginalis poate duce la vaginoză bacteriană, principala cauză a secrețiilor vaginale anormale sau a vaginitei.

Cât de comună este proliferarea Gardnerellei?

Vaginoza bacteriană ca urmare a proliferării Gardnerellei este frecventă, fiind cea mai răspândită infecție vaginală la femeile de vârstă reproductivă, cu apariții estimate variind de la 5% la 70%.

Din 500 de pacienți care au suferit de o infecție vaginală, 173 au fost diagnosticați cu vaginită Gardnerella, rezultând o rată de 34.6% conform studiului „Prevalența infecției cu Gardnerella vaginalis și modelul de rezistență la antibiotice al izolatelor pacienților de la clinica de ginecologie a Spitalului Shahriar Noor din ianuarie până în iunie 2020 prin metodele PCR și cultură” realizat de Saghi Rashidifar în 2022.

Cât de gravă este infecția cu Gardnerella?

Infecția cu Gardnerella, cunoscută sub denumirea de vaginoză bacteriană , poate varia în severitate. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare sau moderate, infecția cu Gardnerella are potențialul de a provoca complicații serioase dacă nu este tratată corespunzător.

Care este rolul Gardnerella vaginalis?

Deși rolul exact al Gardnerella vaginalis în microbiomul vaginal nu este pe deplin înțeles, studiile au relevat că această bacterie este o parte integrantă a ecosistemului vaginal.

Bacteriile care compun flora vaginală, inclusiv Gardnerella joacă un rol important în menținerea unui pH vaginal normal, între 3,8-4,5. Când nivelurile de aciditate scad, Gardnerella proliferează excesiv, și atunci poate apărea o infecție.

Așadar, Gardnerella vaginalis contribuie la echilibrul natural al bacteriilor vaginale și produce acizi (inclusiv acid lactic), ajutând astfel la menținerea unui vagin sănătos și a nivelurilor de pH ușor acid.

Unde se localizează Gardnerella vaginalis?

Gardnerella vaginalis se localizează predominant în vagin, dar poate fi prezentă și în cantități mai mici în flora intestinală sau uretrală.

De asemenea, aceasta poate fi izolată în culturile genitale, dar și în alte probe din sânge, urină și faringe.

Semne sau simptome comune ale proliferării Gardnerella vaginalis?

Proliferarea excesivă a Gardnerella vaginalis determină apariția unui tablou clinic dominat de scurgeri vaginale neplăcute și prurit local.

G. vaginalis este asociat cu vaginoza bacteriană, care poate fi asimptomatică, sau poate avea următoarele semne și simptome:

 • Secreție vaginală cu miros ”de pește”, mai ales după contactul sexual
 • Secreție vaginale de culoare albă, gri sau verzuie
 • Prurit sau iritație vaginală
 • Dispareunie
 • Disurie

Cum poate afecta Gardnerella o persoană însărcinată și copilul acesteia?

Dacă Gardnerella vaginalis duce la dezvoltarea vaginozei bacteriene, poate avea un impact negativ asupra femeii însărcinate sau copilului. În lipsa tratamentului poate determina naștere prematură, ruperea prematură a membranelor, avort spontan, infecții post-partum, greutate mică la naștere a fătului și transmitere verticală.

Ce cauzează Gardnerella vaginalis?

Gardnerella vaginalis este o bacterie care face parte din flora vaginală normală a multor femei și nu este în mod necesar cauzată de un factor extern. Totuși, dezvoltarea vaginozei bacteriene, o infecție asociată cu proliferarea excesivă a Gardnerella, poate fi influențată de mai mulți factori, precum:

 • dezechilibre hormonale
 • activitatea sexuală
 • practici de igienă necorespunzătoare
 • tulburări imunitare
 • tratamentul cu antibiotice

Pot să dezvolt o infecție cu Gardnerella fără a fi activ sexual?

Da, este posibilă dezvoltarea unei infecții cu Gardnerella în lipsa activității sexuale deoarece Gardnerella vaginalis face parte din flora vaginală normală a multor femei, iar proliferarea acesteia poate fi influențată și de factori care nu au legătură cu activitatea sexuală, cum ar fi dezechilibre hormonale sau ale florei vaginale, practici de igienă sau tratamentul cu antibiotice. 

Când ar trebui să mă testez pentru Gardnerella?

Testarea este recomandată în urma apariției oricărui simptom al unei infecții cu Gardnerella, cum ar fi secreții vaginale neobișnuite, miros vaginal, prurit, iritație, sau disurie. De asemenea, este recomandată testarea pentru Gardnerella dacă unul dintre partenerii sexuali a fost depistat pozitiv sau prezintă simptome.

Testarea pentru Gardnerella vaginalis

Diagnosticul unei infecții cu Gardnerella vaginalis poate fi formulat în urma unui examen clinic amănunțit și efectuarea unor teste de laborator precum măsurarea pH-ului vaginal sau examinarea unui frotiu la microscop.

Dintre testele pentru Gardnerella vaginalis sunt importante următoarele:

 • Testul OSOM BV Blue – Este un test cromogenic rapid care detectează nivelurile de sialidază din fluidele vaginale. Sialidazele sunt enzime produse de bacterii, inclusiv Gardnerella, indicând posibila prezență a vaginozei bacteriene.
 • Cardurile FemExam – Cu ajutorul acestora se măsoară pH-ul vaginal și prezența trimetilaminei, oferind și o evaluare a activității de prolină și aminopeptidază specifice G. vaginalis. Sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul de vaginoză bacteriană printr-o metodă rapidă și simplă.
 • Testele de amplificare a acidului nucleic (NAAT), inclusiv PCR – Aceste teste sunt foarte sensibile și pot detecta chiar și cantități minime de ADN sau ARN bacterian în probele clinice.
 • Examenul microscopic – Un frotiu vaginal este examinat sub microscop pentru a identifica celulele „cheie” acoperite de bacterii, caracteristice pentru vaginoza bacteriană.
 • Testul de pH vaginal – Măsurarea pH-ului vaginal poate ajuta la diagnosticarea BV, deoarece un pH peste 4.5 este adesea indicativ al acestei condiții. Testul este simplu și poate fi realizat chiar și acasă cu kituri disponibile comercial.

Care sunt tratamentele pentru proliferarea Gardnerella vaginalis?

Vaginoza bacteriană cauzată de proliferarea excesivă a Gardnerella vaginalis este tratată în mod obișnuit cu antibiotice topice sau orale, de primă linie fiind utilizate metronidazolul sau clindamicină.

Pe lângă antibioterapie, se pot utiliza și tratamente adjuvante precum probioticele sau acidul boric sau se pot adopta diferite schimbări în activitățile zilnice și în stilul de viață.

Administrarea Antibioticelor

Antibioticele se folosesc de primă intenție în tratarea infecțiilor cu Gardnerella vaginalis, cele mai utilizate fiind metronidazolul și clindamicina, iar ca opțiuni alternative tinidazolul sau secnidazolul.

Clindamicina pare a fi o alegere mai bună în combaterea G. vaginalis  având o rată de susceptibilitate relativ mai mare (76,67 %) și o rată de rezistență mai mică (23,33%) comparativ cu metronidazolul ( susceptibilitate 38,24%, rezistență 58,82%) conform studiului „Testarea susceptibilității antimicrobiene a metronidazolului și clindamicinei împotriva Gardnerella vaginalis în formare de plankton și biofilm” de Ting Li în 2020.

Regimurile de tratament utilizate pentru gestionarea afecțiunii sunt:

 • Metronidazol: pe cale orală la 500 mg de două ori pe zi timp de 7 zile.
 • Gel intravaginal de metronidazol de concentrație 0,75%:  aplicarea intravaginală a 5 g de gel o dată pe zi timp de 5 zile.
 • Crema intravaginala Clindamicină de concentrație 2%: aplicarea a 5 g de cremă seara timp de 7 zile.

Regimurile alternative pentru abordarea vaginozei bacteriene sunt:

 • Clindamicină ovule intravaginale: ovule de 100 mg, administrate intravaginal seara timp de 3 zile.
 • Clindamicină comprimate orale: 300 mg, administrat oral de două ori pe zi timp de 7 zile.
 • Tinidazol:  pe cale orală fie ca o cură de 5 zile la o doză de 1 g pe zi, fie un tratament mai scurt de 2 zile la 2 g pe zi.
 • Granule orale de secnidazol: o singură doză de 2 g granule orale.

Rezultatele studiilor sugerează utilitatea unui regim simplificat, cu o singură doză de metronidazol, având o eficacitate ridicată, efecte secundare nesemnificative și un cost mai scăzut per pacient decât schema de dozaj cu 500 mg de două ori pe zi timp de 7 zile.

882 de adolescente simptomatice cu culturi pozitive pentru G. vaginalis, au fost tratate cu o doză orală de 2 g de metronidazol, iar culturile efectuate la 5-7 zile de la au fost negative în 95% din cazuri conform studiului ””Terapia cu metronidazol în doză orală unică pentru vaginita cu Gardnerella vaginalis la adolescente” publicat de „William L. Minkowski” în 2021.

Administrarea Probioticelor

Un tratament alternativ în gestionarea infecțiilor cu G. vaginalis este constituit de administrarea probioticelor. Probioticele, în special bacteriile lactice (LAB) au efecte benefice în vagin prin multiple mecanisme, cum ar fi activitatea antimicrobiană și modularea răspunsului imun.

Probioticele ajută la restabilirea florei vaginale normale, reducerea recidivelor și pot fi utilizate în asociere cu antibioticele pentru a le spori eficacitatea.

Pot fi utilizate pe cale orală sub formă de tablete, capsule sau pe cale intravaginală sub formă de geluri, creme, ovule sau pudră.

Administrarea orală de LAB a inhibat semnificativ creșterea Gardnerella vaginalis cu până la 43% confrom studiului „Confirmarea in vivo a efectului antimicrobian al candidaților probiotici împotriva Gardnerella vaginalis” de Hyemin Kim în 2021. Acest studiu subliniază rolul promițător al probioticelor ca alternativă la antibiotice în tratamentul vaginozei bacteriene, în special prin utilizarea tulpinilor specifice de bacterii lactice care prezintă proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare puternice.

Folosirea Produselor pe Baza de Acid boric

Acidul boric, unul dintre compușii comuni ai borului, este o substanță chimică naturală care a fost folosită de peste 100 de ani ca tratament naturist pentru gestionarea infecțiilor vaginale.

Acidul boric acționează ca un agent antimicrobian și antifungic eficient, având capacitatea de a perturba metabolismul și integritatea membranelor celulare ale microorganismelor patogene, inclusiv ale bacteriilor precum Gardnerella vaginalis. Prin alterarea mediului vaginal, acidul boric inhibă creșterea și supraviețuirea Gardnerella, contribuind la restabilirea unui echilibru sănătos al florei vaginale.

Doza recomandată de acid boric intravaginal este de 600 mg, de două ori pe săptămână pentru a preveni vaginoza bacteriană. Acidul boric este considerat sigur pentru administrarea intravaginală, dar este toxic dacă este înghițit. Nu este recomandat în sarcină.

Participantele care au folosit 600 mg de acid boric împreună cu tratamentul obișnuit au avut o rată de vindecare de 88 la sută la șapte săptămâni și de 92 la sută la 12 săptămâni conform unui studiu din 2009.

Evitarea iritanților

Iritanții pot perturba echilibrul natural al florei vaginale, facilitând proliferarea excesivă a bacteriilor, inclusiv a Gardnerella vaginalis. Prin reducerea expunerii la acești factori iritanți se menține echilibrul florei vaginale și sănătatea vaginală.

Cei mai comuni iritanți includ produsele de igienă personală (săpunuri parfumate, geluri intime), lubrifianții sau spermicidele, tampoanele sau absorbantele parfumate.

Spălăturile vaginale pot să determine iritarea vaginală și să producă un dezechilibru la acest nivel prin eliminarea bacteriilor benefice, modificarea pH-ului și favorizarea dezvoltării excesive a Gardnerella.

Lenjeria sintetice și hainele strânse pot reține umiditatea și căldura, creând un mediu favorabil pentru creșterea bacteriană, de aceea se recomandă evitarea lor.

Schimbări de stil de viață

Anumite schimbări ale stilului de viață pot fi utile în gestionarea infecțiilor cu Gardnerella, cum ar fi adoptarea unei diete echilibrate, renunțarea la fumat sau tehnicile de relaxare.

O dietă echilibrată, bogată în fibre, probiotice naturale (cum ar fi iaurtul sau kefirul) și un nivel optim de hidratare poate ajuta la menținerea sănătății generale și la susținerea unui sistem imunitar puternic.

Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de vaginoză bacteriană, afectând imunitatea și echilibrul hormonal.

Stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar și poate influența sănătatea vaginală. Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, meditația și exercițiile fizice regulate, pot contribui la menținerea echilibrului hormonal și al florei vaginale.

În plus, menținerea unei igiene corespunzătoare și practicarea sexului sigur folosind prezervativul pot reduce riscul de infecții și dezechilibre vaginale.

Există tratament doză unică pentru Gardnerella vaginalis?

Da, secnidazol de poate administra în doză unică ca tratament pentru infecțiile cu Gardnerella vaginalis. Noile studii arată că și metronidazolul administrat în doză unică este eficient pentru aceste infecții.

Care sunt riscurile dacă Gardnerella nu este tratată?

Netratată, vaginoza bacteriană determinată de Gardnerella poate crește riscul de complicații ale sarcinii și de infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, poate duce la cronicizare, infertilitate și boală inflamatorie pelvină.

În cât timp dispare Gardnerella?

Dispariția infecției cu Gardnerella vaginalis variază în funcție de tratamentul aplicat și de severitatea infecției.

În general, cu tratament adecvat, simptomele pot începe să se îmbunătățească în câteva zile, iar infecția poate fi eradica complet în aproximativ 7-10 zile.

În urma tratamentului cu metronidazol sau clindamicină, simptomele se ameliorează în 2-3 zile, cu o rezoluție completă de obicei în 7 zile.

Vaginoza bacteriană determinată de Gardnerella vaginalis poate uneori să se amelioreze spontan fără tratament, deoarece echilibrul florei vaginale se poate regla de la sine, însă durează câteva săptămâni, iar riscul de recidivă este mai crescut.

Când pot să am din nou relații sexuale după tratamentul pentru Gardnerella?

Reluarea activității sexuale se face după finalizarea curei terapeutice, de obicei în decurs de 7 zile.

Care sunt diferitele specii de Gardnerella?

Timp de aproximativ 40 de ani, G.vaginalis a fost singura specie recunoscută din genul său Gardnerella . Mai recent, au fost identificate alte 13 specii noi, dar puțin studiate.

Cele mai cunoscute specii de Gardnerella sunt:

 • Gardnerella leopoldii
 • Gardnerella swidsinskii
 • Gardnerella piotii
 • Gardnerella vaginalis

Sfaturi pentru a menține o floră vaginală sănătoasă

Pentru menținerea florei vaginale sănătoase se recomandă respectarea unor măsuri simple precum igiena corespunzătoare, protecția în timpul actului sexual și evitarea produselor care ar putea perturba echilibrul bacterian.

Pentru prevenirea proliferării excesive a Gardnerella se se vor lua în considerare următoarele sfaturi:

 • Evitarea dusurilor intravaginale și produselor parfumate deoarece perturbă echilibrul natural al microbiomului vaginal
 • Utilizarea săpunului și apei caldă pentru toaleta zilnică
 • Practicarea sexului în condiții de siguranță
 • Urinarea și spălarea organelor genitale după sex
 • Limitarea numărul de parteneri sexuali
 • Purtarea lenjeriei de corp din bumbac pentru a preveni umiditatea
 • Utilizarea unor tehnici corecte de spălare sau ștergere după utilizarea toaletei, din față în spate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în vagin
 • Administrarea unor probiotice
 • Adoptarea unei diete echilibrate
 • Gestionarea corespunzătoare a stresului
 • Evitarea fumatului
 • Susținerea sistemului imunitar

Infecția cu Gardnerella vaginalis comparativ cu alte infecțiile vaginale

Proliferarea excesivă a Gardnerella vaginalis poate determina apariția vaginozei bacteriene și poate favoriza alte infecții vaginale, însă diferă de acestea prin etiologie, manifestări și tratament.

Gardnerella vaginalis este la fel ca vaginoza bacteriană (BV)?

Gardnerella vaginalis nu este același lucru cu vaginoza bacteriană, în ciuda faptului că sunt folosite interschimbabil în anumite contexte. Gardnerella vaginalis nu este o afecțiune în sine, ci o specie de bacterii care face parte din flora vaginală și care prin proliferare excesivă poate contribui la dezvoltarea vaginozei bacteriene (BV).

Gardnerella vaginalis este o ITS?

Infecția cu Gardnerella vaginalis nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală (ITS), dar activitatea sexuală poate favoriza apariția ei.

Gardnerella vaginalis poate cauza infecții ale tractului urinar?

Da, dar nu în mod frecvent. Gardnerella vaginalis poate coloniza atât tractul vaginal, cât și cel urinar și poate contribui la apariția infecțiilor tractului urinar prin perturbarea echilibrului microbian normal al uretrei și prin crearea unui mediu care facilitează creșterea altor bacterii uropatogene.

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Dr. Adriana-Valentina Seicareanu

Medic rezident Psihiatrie la SCJU Constanța. Am absolvit Facultatea de Medicină din Brașov. În perioada studenției am fost implicată activ în proiectele asociațiilor studențești, atât la nivel local, ocupând diferite poziții, cea mai importanta cea de Vicepreședinte Relații Interne, cât și la nivel național. Am făcut parte din echipa de organizare a primei ediții a Congresului Medical pentru Studenti și Tineri Medici din Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?