Dacă te confrunți cu infecții ale tractului urinar (ITU), poate te întrebi ce le cauzează și cum poți scăpa de bacteriile care le provoacă. În acest articol, vom explora împreună diferitele tipuri de bacterii care pot provoca ITU și cum îți pot afecta sănătatea tractului urinar.
Gram-negative bacteria
Bacteriile gram-negative sunt un tip de infecție bacteriană rară, dar care poate fi gravă. Acestea pot provoca infecții în diferite părți ale corpului, inclusiv în plămâni, tractul urinar și în fluxul sangvin. Infecțiile cu bacteriile gram-negative, precum Klebsiella, Proteus sau Escherichia coli, necesită adesea un tratament cu antibiotice pentru a le vindeca. În unele cazuri, acestea pot duce, de asemenea, la probleme cronice grave, greu de tratat.
Klebsiella
Klebsiella Pneumoniae este o bacterie care poate provoca infecții grave la om, inclusiv pneumonie, septicemie (o infecție care poate pune viața în pericol) și meningită. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor dobândite în spitale. Această bacterie gram-negativă este, de asemenea, renumită pentru dezvoltarea rezistenței la antibiotice, inclusiv la antibioticele carbapenemice (1).
Proteus
Proteus este un tip de bacterie care poate provoca infecții ale tractului urinar (ITU) și alte tipuri de infecții în organism. Odată intrată în sânge prin nespălarea mâinilor, consumul alimentelor nespălate sau consumul de apă din surse nesigure, această bacterie eliberează endotoxine care infectează sângele, conducând astfel la dezvoltarea bacteriemiei gram negative. În plus, infecțiile cu P. mirabilis pot provoca formarea de calculi urinari (urolitiază) (2).
Escherichia coli
Escherichia coli (E. coli) este un tip comun de bacterie care poate provoca infecții ale tractului urinar. Infecțiile tractului urinar sunt provocate atunci când bacteria E. coli ajunge în vezica urinară prin uretră sau rect și se dezvoltă până la concentrații ridicate acolo. Acest lucru poate duce la durere, febră și dureri de cap, precum și la dificultăți la urinare.
Gram-positive bacteria
O bacterie gram-pozitivă este un tip de bacterie care poate provoca infecții ale tractului urinar (ITU). ITU sunt cauzate atunci când bacteriile pătrund în uretră și se deplasează în sus, în vezica urinară. De obicei, acestea pot fi tratate cu antibiotice, dar, dacă nu sunt tratate, pot duce la probleme de sănătate mai grave, cum ar fi insuficiența renală.
Staphylococcus saprophyticus (S. saprophyticus)
Staphylococcus saprophyticus (sau S. saprophyticus) cauzează 10-15% din cazurile de infecții urinare și sunt bacterii gram-pozitive. Aproximativ 40% dintre ITU cu S. saprophyticus apar la femeile tinere, cu activitate sexuală activă (3). Atunci când pătrunde în organism, poate provoca boli grave. De exemplu, acestea se găsesc în mod normal în tractul urinar al fetelor și femeilor tinere în timpul sezonului de vară târzie și toamnă timpurie (4).
Group B Streptococcus (GBS)
Streptococul de grup B (SGB) este un tip de bacterie care poate provoca boli grave la copii și adulți, în special la persoanele cu anumite predispoziții medicale, precum diabetul sau bolile hepatice. Aceasta poate fi regăsită atât în intestine, cât și în tractul genital inferior și poate să nu prezinte niciun simptom, fiind inactivă. Uneori însă, poate provoca infecții ale tractului urinar, care netratate, pot duce la septicemie.
Aerococcus
Aerococcus este o bacterie Gram-pozitivă rară, care poate provoca infecții grave ale tractului urinar. La persoanele în vârstă, cu sensibilități ale tractului urinar, această bacterie poate provoca endocardita infecțioasă sau urosepsis. Poate fi tratată cu antibiotice puternice, precum penicilina, vancomicina sau amoxicilina.
Enterococcus
Infecția tractului urinar cu enterococ este o infecție urinară bacteriană gravă, care poate fi dificil de tratat și poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Această bacterie se răspândește printr-o igienă deficitară, regăsindu-se cu precădere în materiile fecale.
Concluzie
Dacă te confrunți cu infecții ale tractului urinar, este important să înțelegi care sunt bacteriile care pot cauza aceste infecții. Prin cunoașterea bacteriei specifice care îți provoacă infecția, poți lua măsurile necesare pentru a o trata și pentru a preveni episoadele viitoare. Citind aceste informații, vei fi mai bine informat pentru a-ți trata infecția și pentru a preveni reapariția ei.