Ampicilină
Medicamente Si Suplimente Alimentare

Ampicilină

author photo

Scris De:

Mihaela Murariu

Ampicilina este un antibiotic penicilinic ce se găsește sub formă de capsule sau pulbere, eficient împotriva infecțiilor cauzate de bacteriile gram-pozitive și gram-negative, acționând spre distrugerea acestora.

Doza uzuală de Ampicilină este de 500 mg odată la 6 ore, timp de 4-10 zile, dar poate diferi în funcție de tipul și severitatea infecției.

Efectele adverse provocate de ampicilină pot fi de la evenimente gastrointestinale, precum greața și vărsăturile, și până la reacții alergice, fiind un medicament contraindicat pacienților cu mononucleoză infecțioasă sau cu afecțiuni renale. Aceasta poate interacționa atât cu unele medicamente, precum contraceptivele orale sau anticoagulantele, precum și cu alimentele și băuturile alcoolice.

În timpul tratamentului cu Ampicilină, este indicat să se administreze și un probiotic pentru refacerea florei intestinale, precum Lactobacillus sau S. boulardii.

Părerile despre Ampicilină sunt atât pro, cât și contra, însă studiile arată că are o eficiență crescută, asemănătoare cu cea a amoxicilinei, care poate fi un înlocuitor util în cazul bacteriilor rezistente la ampicilină. De asemenea, și BactoLift Forte poate fi un înlocuitor bun, fiind un supliment alimentar pe bază de plante.

Ce este Ampicilina?

Ampicilina este un antibiotic din clasa penicilinelor care se găsește sub formă de capsule și pulbere, utilizat pentru a trata sau preveni multe tipuri diferite de infecții, precum infecțiile vezicii urinare, pneumonia sau gonoreea, având spectru antimicrobian atât gram-pozitiv, cât și gram-negativ.

Compoziție Ampicilină

Substanța activă este ampicilina, un antibiotic penicilinic cu formula moleculară C16H19N3O4S.

Ampicilina este antibiotic?

Da, Ampicilina este antibiotic din clasa penicilinelor.

Modul de acțiune al Ampicilinei

Ampicilina acționează prin distrugerea bacteriilor. Mecanismul de acțiune cuprinde interferarea sintezei peretelui celular prin atașarea la proteinele de legare a penicilinei, inhibarea sintezei peptidoglicanului din peretele celular și inactivarea inhibitorilor enzimelor autolitice.

În cât timp își face efectul Ampicilina?

Ampicilina își face efectul imediat după administrare, fiind vizibilă o îmbunătățire a simptomelor din primele 2 zile de tratament.

Utilizări ale Ampicilinei

Ampicilina se utilizează în tratamentul unei game largi de infecții provocate de agenți patogeni sensibili, precum:

 • infecții ale tractului respirator
 • infecții ORL
 • infecții urogenitale
 • infecții digestive
 • infecții cutanate
 • meningită
 • endocardită bacteriană

Care sunt bacteriile sensibile la Ampicilină?

Bacteriile sensibile la Ampicilină sunt:

 • Haemophilus influenzae
 • Neisseria gonorrhoeae
 • Escherichia coli
 • Salmonella
 • Shigella
 • Listeria

Ce medicamente conțin Ampicilină?

Medicamentele de pe piața din România conțin Ampicilină pură și poartă aceeași denumire, indiferent de producător.

Ampicilina se eliberează fără rețetă?

Nu, Ampicilina nu se eliberează fără rețetă. Fiind un antibiotic, trebuie urmat un tratament prescris de medicul specialist.

Informații despre dozaj

Ampicilina se administrează în doze de câte 500 mg la fiecare 6 ore, durata tratamentului fiind de aproximativ 4-10 zile. Doza poate diferi în funcție de vârstă, greutate corporală, tipul și severitatea infecției.

Formă și concentrație

Ampicilină capusle: 250 mg, 500mg

Ampicilină pulbere pentru soluție injectabilă: 500 mg, 1000 mg

Informații generale despre dozaj

Doza uzuală de Ampicilină este de 500 mg de patru ori pe zi, timp de 4-10 zile.

Doză pentru infecția urinară

Pentru a trata o infecție urinară, se recomandă patru doze pe zi, a câte 500 mg fiecare, pentru 4-10 zile.

Doză pentru alte infecții

În cazul altor infecții, dozajul și durata tratamentului pot varia astfel:

Tipul infecțieiDozajDurată
Gonoreea3.5g cu 1g de probenecid4-10 zile
ale tractului respirator250mg de 4 ori pe zi4-10 zile
ale tractului gastrointestinal500mg de 4 ori pe zi4-10 zile

Doză pentru copii

În cazul tratamentului cu Ampicilină pentru copii, dozajul poate varia astfel:

Tipul infecțieiDozajDurată
Gonoreea3.5gdoză unică
ale tractului respirator50 mg/kg de 3-4 ori pe zi4-10 zile
ale tractului gastrointestinal100 mg/kg de 4 ori pe zi4-10 zile

Supradozaj

În cazul unei supradoze, trebuie să vă adresați medicului.

Semnele unei supradoze sunt:

 • Agitație
 • Halucinații
 • Encefalopatie
 • Confuzie
 • Convulsii

Doză uitată

În cazul în care ați uitat să administrați o doză, o puteți lua atunci când vă amintiți, dar fără a o dubla. Păstrați o distanță de cel puțin 4 ore între doze.

Efecte adverse

Ampicilina poate provoca reacții secundare, precum reacții alergice, evenimente gastrointestinale sau manifestări cutanate.

Efecte adverse cu frecvență necunoscută:

 • reacții alergice
 • iritație a pielii
 • învinețirea pielii
 • urticarie
 • eozinofilie
 • eritem poliform
 • edem Quincke
 • greață

Efecte adverse rare și foarte rare:

 • șoc anafilactic
 • dermatită exfoliativă
 • creșterea nivelului transaminazelor serice
 • anemie
 • leucopenie
 • nefrită interstițială acută
 • colită pseudomembranoasă.

Contraindicații, precauții și atenționări

Ampicilina este contraindicată în timpul sarcinii și alăptării, precum și pacienților cu hipersensibilitate la penicilină sau alte antibiotice, celor cu mononucleoză infecțioasă și cu afecțiuni reale sau diaree.

Sarcină

În timpul sarcinii, medicul poate recomanda ampicilină doar dacă riscurile sunt mai mici decât beneficiile.

Alăptare

În timpul alăptării, este recomandat să se evite ampicilina, deoarece este excretată în laptele matern.

Conducere

Ampicilina nu influențează capacitatea de a conduce vehicule sau utilaje.

Alcool

Este recomandat să se evite consumul de alcool în timpul tratamentului cu ampicilină, pentru că îi poate scădea eficacitatea sau poate agrava posibilele efecte secundare ale tratamentului.

Ampicilina interacțiuni

Ampicilina interacționează cu alimentele, dar și cu unele medicamente care i-ar putea influența activitatea, precum alte antibiotice, sau a căror eficiență ar putea fi afectată de interacțiunea dintre cele două, precum contraceptivele orale.

Ampicilina și alte medicamente

Ampicilina poate interacționa cu unele medicamente, afectându-și reciproc activitatea, motiv pentru care este indicat să anunțați medicul dacă luați sau urmează să luați:

 • probenecid
 • alopurinol
 • anticoagulante
 • alte antibiotice
 • contraceptive orale

Ampicilina și mâncarea

Ampicilina interacționează cu mâncarea, care scade concentrația de antibiotic din sânge. Din această cauză, trebuie administrată ori la 2 ore de la ingerarea alimentelor, ori cu 30 de minute înainte.

Ce probiotic este recomandat pentru Ampicilină?

Probioticul recomandat pentru Ampicilină este fie Lactobacillus, fie Saccharomyces boulardii. Acestea au rolul de a reface flora intestinală, repopulând-o cu bacterii benefice.

Păreri Ampicilină

Părerile despre Ampicilină sunt contradictorii, însă studiile arată că aceasta are o eficiență ridicată împotriva infecțiilor.

Studii clinice

Într-un studiu care a evaluat, pe un eșantion de 84 de pacienți, eficiența ampicilinei împotriva infecțiilor urinare cauzate de enterococi rezistenți la vancomicină, s-a observat o vindecare clinică de 88.1%. Studiul este denumit „Ampicilina pentru tratamentul infecțiilor complicate ale tractului urinar cauzate de Enterococcus spp. rezistente la vancomicină (VRE): experiența unui singur centru, spital universitar” și realizat de Kairav J. Shah în anul 2017.

Părerile utilizatorilor

Părerile utilizatorilor despre Ampicilină sunt atât pro, cât și contra, lucru ce se explică prin capacitatea diferită a fiecărui organism de a reacționa la un tratament medicamentos. Pe site-ul nostru, Ampicilina are un rating mediu de 4 din 5 stele.

Ce înlocuitor există pentru Ampicilină?

Înlocuitor pentru Ampicilină poate fi un alt antibiotic, de exemplu amoxicilina, sau un supliment alimentar, BactoLift Forte.

Ampicilina sau Amoxicilina

Atât Ampicilina, cât și Amoxicilina, sunt antibiotice din clasa penicilinelor cu acțiune atât împotriva bacteriilor gram-negative, cât și cele gram-pozitive. Spre deosebire de Ampicilină, Amoxicilina are activitate și împotriva bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Proteus mirabilis, cunoscute cauze ale infecțiilor urinare.

Într-un studiu dublu-orb asupra cistitei necomplicate amoxicilina a părut a fi similară cu ampicilina în ceea ce privește eficacitatea. În acest studiu, zece pacienți au fost tratați cu ampicilină și 21 cu amoxicilină, semnele și simptomele infecției dispărând rapid în ambele grupuri. Cel mai frecvent organism patogen a fost E. coli, conform studiului „Sesiunea VII. Tratamentul infecțiilor tractului urinar” realizat de David N. G. în anul 1974.

Ampicilina sau BactoLift Forte

BactoLift Forte este un supliment alimentar ce poate fi utilizat ca adjuvant în tratamentul infecțiilor urinare, fără a provoca efecte adverse, spre deosebire de Ampicilina, care este un antibiotic.

Gama conține două produse care ajută organismul să elimine infecția si un produs cu 7 tulpini probiotice ce repopulează tractul urinar cu bacterii bune. În compoziția acestora, mai există și alte 15 plante, alături de extractul de uva-ursi, merișor și echinacea, dar și D-manoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat WhatsApp
Buna ziua 👋
Cu ce informatii te putem ajuta?